Dentiss Logo

Sapro, Virüs Bakteri ve Mantarlara “Hops” Diyor

1997 yılında ıslak mendil üretimi için kurulan Sapro, alanında Avrupa’nın en büyük üreticilerinden biri. Pandemi sürecinde özel formüle sahip Hops markalı yeni ıslak mendillerini geliştiren şirket, 2020 yılında ıslak mendil ihracatını yüzde 40 artırdı. Sapro Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Zincirkıran, sürdürülebilirlik adına büyük bir yatırıma imza attıklarını söylüyor. Şirket, 2021 yılında doğa dostu “biyoçözünür” ıslak mendillerin üretimine başlayacak.
16.03.2021       16.16.46

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Sapro’nun faaliyet alanları ve ürün gruplarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

1997 yılında ıslak mendil üretimi gerçekleştirmek üzere kurulduk ve halen İstanbul Silivri’de son teknolojiyle güçlendirilmiş 73 bin metrekarelik tesisimizde private label (markalı ürün) üretimi gerçekleştirerek bu alanda Avrupa’nın en büyük şirketleri arasında yer alıyoruz. 2000 yılına kadar yalnızca yurtdışı pazarlara yönelik olarak çalıştık, bu tarihten itibaren de Türkiye’nin dev perakende şirketleri için iç pazara üretim yapmaya başladık. Sapro tesislerinde; bebek ve kişisel bakım, ev temizliği, araç bakım, hasta bakım, evcil hayvan bakımı, endüstriyel kullanım ürünleri üretiyoruz. Ayrıca el yüzey dezenfektan mendilleri ve antibakteriyel dahil birçok alanda ıslak mendil sunmaktayız.

Bugüne geldiğimizde; ISO 500 listesinde yer alan ve ürünlerini 6 kıtada 70’ten fazla ülkeye ihraç eden “private label üretimi” alanında Avrupa’nın en büyük şirketlerinden biriyiz. Türkiye’nin dev perakende şirketleri için üretim gerçekleştiriyoruz ve private label ürünlerimizle Türkiye pazarının yüzde 40’ını domine ediyoruz.

Hops ıslak mendil markanız ne zaman kuruldu? Üretim kapasiteniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Hops markası, 2006 yılında kuruldu. Günlük üretim kapasitemiz 120 milyon yaprak havludur, 1000’den fazla markaya hizmet vermekteyiz.

Hops ıslak mendillerinin özellikleri nelerdir?

Sapro olarak, Türkiye’nin en fazla Ar – Ge yatırımı yapan 300 firmasından biriyiz ve son teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış laboratuvarlarımızda, 100’den fazla parametreyi, deneyimli uzmanlarla analiz ediyoruz. Pandemi sürecinde yoğun Ar-Ge çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası kabul gören özel formüle sahip Hops markalı yeni ürünlerini geliştirdik. Hops Plus El ve Yüzey Dezenfektan Mendilleri; virüs, mantar ve bakterilerin yüzde 99,9’unu 1 dakika içinde öldürme özelliklerine sahip. El mendili, virüs ve mantarlara karşı cildin florasını bozmadan etkin olarak korurken yüzey mendilleri de doğrudan insanlara ve hayvanlara uygulanması amaçlanmayan dezenfektan ve algisitler kategorisinde üretildi. Hops Antibakteriyel ıslak mendillerimiz de hem bakterilerin yüzde 99.9’unu yine 1 dakika içinde öldürme yeteneğini barındırıyor hem de insan hijyeniyle ilgili biyosidal bir ürün olarak mikroorganizmalara karşı antibakteriyel koruma sağlıyor.

Geçtiğimiz aylarda sahte tıbbi maskeler çok gündeme geldi. Islak mendillerde ve dezenfektanlarda da bu tip niteliksiz ürünler var mıdır?

Son dönemde ıslak mendile yönelik talep büyüyünce Avrupa Birliği regülasyonları kapsamındaki hijyen standartlarına uygun şekilde üretim yapamayan, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan üreticilerin de sayısında artış oldu. Üretim alanlarında yeterli hijyen olmadığı ve ıslak mendil bileşenlerinin tamamını kontrol edemedikleri için hataya her zaman açıklardır.

Oysa, antibakteriyel veya dezenfektan ürünler için bütün standartların yerine getirilmesi, bunun kanıtlanması ve ruhsatlarının alınması gerekir. Bu tip ürünlerin ambalajlarında Sağlık Bakanlığı ruhsat tarih ve numarası yer alır.

Hekimlerin ıslak mendil ve dezenfektan gibi ürünlere ihtiyacı çok daha fazla. Klinik ve hastaneler için sunduğunuz özel paketleriniz, kampanyalarınız var mı?

Sapro olarak Silivri’de bulunuyoruz, bundan dolayı da Silivri ve bölgesindeki tüm özel ve devlet hastanelerine özellikle pandemi döneminde kullanım amaçlı mendiller temin ediyoruz.

Ürünleriniz nerelerde sunuluyor?

Sapro, private label üreticisidir. Birçok büyük zincir mağazaların ve markaların kendi markası adı altında üretimlerini en güvenli bir şekilde yapıyoruz. Ayrıca kendi ürünümüz olan Hops da www.hops.com.tr adresinden ve Trendyol, hepsiburada.com, N11 gibi internet sitelerinden de satışa açılmıştır.

Pandeminin başından beri hijyen ürünlerine ilgi çok yüksek. Talebi değerlendirdiğinizde, önceki yıllara göre nasıl bir değişim görüyorsunuz?

Mart 2020’de ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs, küresel anlamda birçok sektörü olumsuz etkiledi. Sektörümüz açısından baktığımızda ise kayda değer bir büyüme oldu. Sapro olarak mart ayından bu yana ürünlerimize yönelik taleplerde yüzde 50’lik artış oldu. Yoğun talep karşısında kapasitemizi yüzde 30-35 oranında artıracak şekilde yurt içi ve yurt dışından makine yatırımları yaptık. Sapro olarak, üretimimizi artırarak milyonlarca adetlik üretim gerçekleştirdik. 2020 yılında ıslak mendil ihracatımız %40 oranında büyüdü. Biz sadece ıslak mendili değil, Tetra fabrikamızda koli ve teşhir üretimini, Multipak fabrikamızda plastik üretimini ve Lotus Teknik fabrikamızda ıslak mendilin hammaddesi olan nonwowen kumaş üretimini yapıyoruz. Pandemide büyümemizin bir sebebi de grup şirketler bünyesinde kurduğumuz dikey entegrasyondur. Bu sayede büyümemizde malzeme tedarik zincirinde büyük bir sıkıntı yaşamadık.

REKLAM

2021 için hedefleriniz nelerdir?

2021 yılında yüksek miktarda yatırım bütçesi ayırdık ve bu bütçenin büyük bir kısmını ihracat yatırımlarımız ve de çevre dostu ıslak mendil üretimi için kullanmayı öngörüyoruz. Biz Ar-Ge temelli bir şirketiz ve yatırımlarımızın yaklaşık yüzde 2’sini Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Hem ıslak mendilin doğadaki çözünebilirliğine hem de karbon salınımını azaltma yönünde laboratuvarlarımızda önemli bilimsel çalışmalar yürütüyoruz. Hatta sürdürülebilirlik adına büyük bir yatırıma imza atarak biyolojik olarak parçalanabilir, doğa dostu “biyoçözünür” ıslak mendillerin üretimi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’ndan 21 Milyon Euro’luk yatırım kredisi aldık. Halen Amerika, Kanada ile birlikte Avrupa ve Ortadoğu’nun neredeyse tamamına ıslak mendil ihracatı gerçekleştiriyoruz. Bulgaristan’daki fabrikamızı Ocak 2021’de açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu fabrika Balkanlar ve Avrupa’ya ihracatta büyük kolaylık sağlayacak.


Islak Mendil Kullanırken…

  • Antibakteriyel veya dezenfektanlar ıslak mendilleri, pandeminin gündemde olması nedeniyle neredeyse elimizden düşürmüyoruz. Bu nedenle öncelikle güvenilir markaları tercih etmeniz tavsiye ediliyor.
  • Islak mendili kendi içinde gruplara ayırmak doğru olur. Kullanım amacına göre medillerin kullanım sıklığı ve şekli de değişebilmekte.
  • Bebek için kullanılan ıslak mendillerde; cilde uyumlu bir formül yapısının olması, nonwoven malzemesinin yumuşak ve hijyenik olması önemlidir. Bebekler için her gün bebek her altını kirlettiğinde bezini değiştirme sayısı kadar sık silme ihtiyacı doğabilir. Bu tip ürünler, bebeklerin el ve yüzlerini silmek için de kullanılabilir.
  • Makyaj temizleme mendillerinin kullanım sıklığı ise belki günde bir-iki yapraktır. Bir household ürün grubunu yine kullanım amacına göre günde 1-2 kez ya da ihtiyaç oldukça kullanırsınız.

Röportaj: Elvan Genç (VYG)


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.