Test 3: Diş Hastalıkları ve Tedavisi (1)
Hazırlayan: Doç. Dr. Nimet Ünlü
04.12.2007 16:46
Hazırlayan: Doç. Dr. Nimet Ünlü


1. Aşağıdakilerden hangisi fiber tipleri arasında bulunmamaktadır?
a. Aramid/kevlar
b. Silika
c. Karbon/grafit
d. Polietilen fiber
e. Cam

2. Aşağıdakilerden hangisi fiberle güçlendirilmiş kompozitlerin kullanım alanları arasında yer almamaktadır?
a. Hareketli protezlerde ve kron-köprü yapımında kullanılır.
b. Akrilik, kompozit içinde, inley-onley yapımında kullanılır.
c. Diestama kapatılmasında kullanılır.
d. Endodontide post yapımında kullanılır.
e. Periodontal yada travma, nedeniyle ortodontik olarak splint yapımında kullanılır.

3. Aşağıdaki FGK tiplerinden hangisi estetik yönden yetersizdir?
a. Aramid/kevlar
b. Karbon/grafit
c. Polietilen fiber
d. Cam
e. Hepsi

4. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a. FGK, kullanım kolaylığı, farklı şekillerde adapte edilebilirliği ile diş yapısına direkt yapıştırılabilir bir materyaldir.
b. Metallerle karşılaştırıldıklarında ise, non-korosiv özellikleri, translüsensi, radyolusensi, iyi yapışma özelliği ve tamirat kolaylığıyla daha avantajlıdır.
c. FGK tipleri arasında en iyi estetik özelliklere sahip ve eni iyi polisajlanabilir olanı Aramid’dir.
d. Konvansiyonel metal destekli sistemlerde dişetinde oluşan renklenmenin önüne geçebilmesi ve tek seansta klinikte uygulanabilmesinden dolayı, özellikle tek diş eksikliklerinde FGK rezinler ile yapılan rezin köprüler tercih edilebilirler.
e. FGK rezinlerin bonding tekniği kolay ve hızlı olup işlem tek randevuda bitirilebilir. Kaplamalarda oluşan fraktür, bu materyal ile kolayca tamir edilebilir. Ekstra diş dokusunu kaldırmaya gerek yoktur. Hastanın estetik beklentilerini de karşılar.

5. Aşağıdaki FGK resinlerden hangisi rezin emdirilmemiş polietilen fiber yapısındadır?
a. Fiber-Splint
b. Fibreflex
c. Ribbond
d. GlasSpan
e. Splint-It

6. Aşağıdaki FGK rezinlerden hangisi cam fiber yapısında ve önceden rezin emdirilmiş ve laboratuar kullanımı için olan bir fiber materyaldir?
a. FibreKor
b. GlasSpan
c. Splint-It
d. Luscent Anchors
e. Ribbond

7. Adeziv rezin ile yetersiz muamele edilmiş fiberler için aşağıdaki yazılanlardan hangisi yanlıştır?
a. Adeziv rezin ile yetersiz muamele edilmiş fiberlerdeki boşluklar oksijen rezervleri olarak görev görür ve polimer matriksin radikal polimerizasyonunu azaltır.
b. Bu durum FGK rezinlerin dayanıklılığını azaltır
c. Artık monomer oluşumuna sebep olur.
d. Oral mukozayı irrite edecek reaksiyonlara sebep olur
e. Adeziv bağlantıyı güçlendirir.

8. Farklı fiber yapısı, özellikleri, içeriğini bilmek aşağıdakilerden hangisini sağlamaz?
a. Manipülasyon kolaylığı sağlar.
b. Uygun endikasyonda kullanılmasını sağlar.
c. Materyalin esnekliğini artırır.
d. Hekime zaman kazandırır.
e. Restorasyonların uzun ömürlülüğünü artırır.

9. Malpozisyona sahip ve rotasyonlu dişlerin stabilizasyonu için aşağıdakilerden hangi tip fiber kullanılmalıdır?
a. Örgü yapıda FGK
b. Doğrusal (Tek yönlü) yapıda FGK
c. Ağ yapıda FGK
d. Hepsi
e. Hiçbiri

10. Aşağıdakilerden hangisi fiber post uygulamalarının avantajlarından değildir?
a. Fiber postların elastisite modülü (16-40 GPa), dentinin elastisite modülüne yakındır.
b. Bu sistemlerin rezin siman ve kompozit rezinler ile birlikte kullanımı homojen bir bütünlük sağlamakta, güçlü bir monoblok sistemi oluşturarak kök kırığı riskini azaltmaktadır
c. Yapısındaki rezin matriks ile rezin simanlar arasında oluşabilen kimyasal bağlanma nedeniyle post boylarının diğer post sistemleri kadar uzun hazırlanmasına gerek yoktur.
d. Fiber postlar kuvvetler karşısında metal postlara göre daha dayanıklıdır.
e. Yüksek estetiğe sahiptir.


Cevap Anahtarı
1. b, 2. c, 3. a, 4. c, 5. c, 6. a, 7. e, 8. c, 9. a, 10. d

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Bu haber 3605 farklı kişi tarafından okundu
Reklam
Reklam
Reklam