Dentiss Logo

İyi bir eleman bulmak için altı aşamalı strateji

Çareniz, sorununuz, hayaliniz, kabusunuz, muayenehanenizin belkemiği ya da varlığınızın sonu – elemanlarınız – sizi kurtaracak ya da sonunuzu getirecektir. İşe almada ne kadar dikkatli davrandığınıza inanırsanız inanın, bugün size çok iyi gibi gözüken bir başvuru sahibi yarın berbat bir eleman olarak karşınıza çıkabilir. Tecrübenin en iyi öğretmen olduğu söylenir ve iş bir eleman bulmak ise birçok dişhekimi bu konuda oldukça tecrübeli olmalıdır.
04.03.2008       14.45.44

Çareniz, sorununuz, hayaliniz, kabusunuz, muayenehanenizin belkemiği ya da varlığınızın sonu – elemanlarınız – sizi kurtaracak ya da sonunuzu getirecektir. İşe almada ne kadar dikkatli davrandığınıza inanırsanız inanın, bugün size çok iyi gibi gözüken bir başvuru sahibi yarın berbat bir eleman olarak karşınıza çıkabilir. Tecrübenin en iyi öğretmen olduğu söylenir ve iş bir eleman bulmak ise birçok dişhekimi bu konuda oldukça tecrübeli olmalıdır. Fakat bu, eleman bulma konusunda tekrar tekrar aynı hataları yapmalarına engel olmuyor gibi görünmektedir.

 

Hemen hemen tüm dişhekimleri iyi bir başvurunun ve önceki iş tecrübelerinin birlikte çalışmaya başlayacakları elemanın bu iş için mükemmel bir aday olduğu garantisini vermediğinin bilincindedirler. Burada konunun olumsuz olan yanı bu tür kötü sonuçlanan çalışan deneyimlerinin muayenehanenin mali yapısında pek de az bir yer tutmamasıdır. Yıllık maaş giderlerinde oldukça büyük bir miktar tutmaktadır ve bu bozulan hasta ilişkileri ile personelin bozulan moralinin ölçüsü olamaz.

 

İşe alma uygulamalarının muayenehanede endişe ve korku yaratması ile ilgili bazı soru işaretleri olsa da her şey o kadar da kötü değildir. Yeni bir elemanın işe alınması ya da bir çalışanın değiştirilmesi hem doktora hem de personele mükemmel fırsatlar sunar. Bazı düzenlemeler yapmak ya da bir takım uygulamaları değiştirmek için en uygun zamandır. Bu fırsatı mümkün olan en karlı şekilde değerlendirmek için iyi bir stratejiniz olmalıdır.

 

Aşama 1: İhtiyaçlarınızı Tanımlayın

 

İlgili pozisyon için bir iş tanımı yazın ve ihtiyaç duyduğunuz elemana göre uyarlayın. Bu, işe almada basit ama önemli bir araçtır. Başvuru sahibinin taşıması gereken özellikler belirtilmeli ve ne gibi görevleri yerine getirecekleri açıklanmalıdır. Aynı zamanda adayları değerlendirirken belirli hedefleriniz olduğunun da göstergesi olacaktır. Eğer ne aradığınızı tam olarak bilirseniz daha az canınız sıkılır.

 

Aşama 2: İlanlar Kullanın

 

İşi vermek için ilanlardan istifade edin. Potansiyel başvuru sahiplerinin isteklerine odaklanın: okuyun kişi için kendine yönelik neler olduğundan bahsedin. Unutmayın ki sizin aradığınız elemanlar da sizi aramıyorlar. Belki profesyonel olarak yetişmek istiyor olabilirler ya da şu anki konumlarından çok memnun olup da öylesine iş ilanlarını karıştırıyor olabilirler.

 

İlanı hazırlarken şunu hiç aklınızdan çıkarmayın: para konuşmaz; bağırır. Okuyanın dikkatini çekmek için ücreti kullanın. Başlıkta pozisyonun ne olduğu ve ücret belirtilmelidir: “Yönetici Asistanı 20,000-25,000$”

 

Özellikle ilanı okuyacak olanların aradıkları konulara odaklanın. Dişhekimi yardımcılarının bir iş konusunda ilgilendikleri beş temel nokta vardır: maaş, haklar, bulunduğu mevkii, çalışma saatleri ve çalışılacak pozisyon. İlanınızda bunların tümünü vurgulayın. Klinik asistanları fazla sorumluluk almayı isterler. Hijyenistler ise tedavilere ve gelişmiş ekipmana ilgi duyarlar: “Periodontal terapistimiz olun. Voice Activated Perio Charting ve ağız içi kamera.”

 

İlanın metin kısmını kısa tutun ancak okuyan kişinin sorularını da cevaplayın – pozisyonun adı, iş kapsamı, görevler, sorumluluklar, haklar, başvuru prosedürleri, ücret, mevkii. Aktif fiiller kullanın ve kısaltmalar yapmayın. “Gelişmekte olan ve şehrin doğu tarafında yer alan dişhekimi muayenehanesine hastalar ile ilgilenecek ve hekime yardım edecek organizasyon ve iletişim becerisi olan eleman aranıyor. Tecrübe şartı yoktur. Profesyonel eğitim verilecektir. Haftada 36 saat. Sigorta. 341 84 85 no’lu faksa müracaat ediniz. Başvurular gizli tutulacaktır.”

 

Faks, mektup, e-posta ile başvuru opsiyonları sunun ve konu ile ilgili bilgi almak isteyenler için telefon yolunu da açık tutun. Telefon numarası başvurmayı düşünen kişi için zaten kendi çalışmakta olduğu yere müracaat etmediğinin kanıtı olacaktır. Eğer bir web siteniz varsa muayenehaneniz ve eleman aranan pozisyon ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyenleri oraya yönlendirin.

 

Aşama 3: Başvuru Ciddi mi Değil mi?

 

İlanınıza cevap olarak olduğunuz tüm bu başvuruları ne yapacaksınız? İlk olarak bir gerçeklik kontrolü: çoğu insanın aslında başvuru formlarında göründüğünden daha iyi görünmediği çalışma hayatının bir gerçeğidir. Ayrıca birçok bavuru sahibi kendilerini diğerlerinden farklı olarak göstermek ister. Tüm bu çabaların neticesinde, kasıtlı ya da istemeden, iş geçmişi ve tecrübe genellikle şişirilmiş olur. Kağıt üzerinde her şey mükemmel görünebilir ancak forma biraz daha dikkatli bakın, yani şöyle bir göz atmaktan daha fazlasını yapın.

 

Başvuruları değerlendirirken ne aradığınızı bilin. Adayın sahip olması gereken nitelikleri belirlerken işin tanımından faydalanın. Başvuru formları çeşitli nitelikler, sorumluluklar ve başarılarla dolu olan fakat çalıştıkları işlerin kronolojik kaydı olmayan veya daha önce yaptıkları işlerin detaylarını belirtmeyen adaylara karşı kurnaz olun. Aynı zamanda daha önce yaptıkları işlerin yıllarını listeleyen ancak spesifik tarihler belirtmeyen adaylara karşıda dikkatli olun: “2004-2005 Muayenehane Resepsiyonist”. Bu şahıs büyük bir olasılıkla 2004 yılının Aralık ayında çalışmaya başlayıp 2005 yılının Ocak ayında işten ayrılmıştır. Müracaat formlarını da dikkatle inceleyin; eğer form özensiz bir şekilde hazırlanmışsa büyük ihtimalle başvuru sahibi de itinasız bir kişidir.

 

Aradığınız özelliklere uygun olanları işaretleyin. Tüm başvuruları “evet”, “hayır” veya “belki” olarak ayırın. “Evet” ile işaretlenmiş olanlar telefon ile görüşmek için ilk sırada düşünülecek olan kişilerdir.

 

Telefon görüşmesi sizin adaylar hakkında bir ön izlenim edinmenize ve en çok kaygılandığınız konular hakkında derhal bilgi almanıza imkan tanır. Geçmiş iş tecrübeleri içerisinde boşluklar varsa bunların nedenlerini öğrenmenizin tam zamanıdır. Eğer yapılacak iş hastalar ile telefon görüşmesi yapmayı da kapsıyorsa, görüşme esnasında ses tonunu, tavrını ve grameri kontrol edin.

 

Aşama 4: Kontrol edin

 

Telefon görüşmeleri ve adayların sayısı birkaç kişiye düştükten sonra referansları ve geçmiş iş deneyimlerini inceleyin. Bu aşama sizi büyük bir hatadan kurtaracak önemli bilgiler sağlayacaktır.

 

Daha önceki amiri ya da çalıştığı dişhekiminden bilgi toplayın. Ancak eski ekip arkadaşından değil. İşe başlama ve ayrılma tarihlerini, çalıştığı pozisyonu, görevlerini ve performansını teyit edin. Adayın çalıştığı yerin politikalarına uyumunu, işe yatkınlığını, diğer kişilerle iletişim kurma kabiliyetini ve işle ilgili niteliklerini öğrenin.

 

Başvuru sahibinin bir onay yazısını imzalamasını isteyin: “Eski işverenimin işim ve performansımla ilgili her türlü bilgiyi vermesini kabul ediyorum. Bu tar bilgileri veren kişiler hakkında yasal işlem talep etmeyeceğim.”

 

Aşama 5: Mülakat

 

Artık yüz yüze görüşmeye hazırsınız. Her aday için standart prosedürlerden oluşan bir denetim listesi hazırlayın. Görüşmenin haricinde adaya başvurunun tamamlanması, muayenehaneyi dolaşması, personelle tanışması ve pozisyon uyumu testlerini tamamlaması için yeterli zaman tanıyın.

 

Görüşmeyi yapacağınız yerin başvuru sahibinde gizlilik konusunda güven veren bir yer olmasına dikkat edin. Adayın rahat olmasını temin edin ve kendisiyle yakınlık kurun. Heyecanlı olacak ve gergin görünecektir. Görüşme yaptığınız kişi ne kadar rahatlamış olursa o kadar fazla bilgi edinirsiniz.

 

Görüşmeler esnasında her adaya yazılı olarak hazırlanmış standart sorular yöneltin. Böylelikle aynı sorulara verilen cevapları karşılaştırabilirsiniz. Yoruma açık sorular sorun. “Randevusuna geç kalan bir hastayı nasıl karşılarsınız?” veya “Üretim miktarı düşerse durumu düzeltmek için ne yapardınız?”. Adayın verdiği cevaplardan yeni sorular çıkartın.

 

Adayın tecrübesini ortaya çıkaracak sorular kullanın. Görüşmeyi yaparken bir yandan da detaylı notlar alın ve kişileri daha sonra hatırlamak için bireysel ayrıntıları not edin. Unutmayın, başvuru yapan kişi görüşme sırasında olabilecek en iyi davranış tarzı içindedir. Eğer bu sırada etkileyemediyse bu daha sonra da gerçekleşmeyecektir.

 

Aşama 6: Bu Bir Testtir

 

Son olarak düşündüğünüz pozisyona uygun iki güçlü adayınız var. Kimin daha iyi olduğuna nasıl karar verirsiniz? Kura mı çekersiniz? Zar mı attırırsınız? 1’den 20’ye kadar bir sayı tutmalarını mı istersiniz? Adaylar uygun özelliklere sahip gibi görünmekle birlikte, birisi bazı kararların verilmesinde güçlükler yaşıyorsa ya da diğeri aşırı kontrolcü ise, başlangıçta ideal görünen bir eleman bir gün sonra felakete dönüşebilir. “İşe alındın.” Cümlesini geri almayı dilemeyi istemezsiniz. Ne kura çekin, ne de tahmin edin; adayları testten geçirin.

 

Birçok dişhekimi, adayların aradıkları pozisyona ve muayenehanelerine uygun olup olmadıklarına karar vermek için internet testlerini kullanmaktadır. Bu, yeni işe alımlarda belirgin bir fark yaratmaktadır ve çok daha güvenli hareket edilmesini sağlamaktadır.

 

McKenzie Şirketi, dişhekimleri için Kişilik ve Kabiliyet Testi Enstitüsü işbirliği ile istatistiksel olarak geçerli olan ve bilimsel temellere dayanan bir eleman değerlendirme aracı temin etmektedir. Bilgisayarlı değerlendirme, iş başvurusu yapanları bir dişhekimi muayenehanesindeki her pozisyon için “ideal” profil ile karşılaştırmaktadır. Prosedür oldukça basittir: başvuru sahipleri internet üzerinden bir dizi soruyu cevaplamaktadırlar. Birkaç dakika sonra hekim adayın istenen pozisyona uygun olup olmadığını belirlemesine yardımcı olacak istatistiksel olarak güvenilir bir rapor alacaktır. Ekibinizin kalitesinin göstergesidir. Dikkatli ve ihtiyatlı bir işe alma stratejisi uygulayın ve yanınızda çalışanların sizin kusursuzluğa olan bağlılığınızı simgelediğinden emin olun.

 

Sally McKenzie


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.