Dentiss Logo

Hataların yüzde 48’ini cerrahi hatalar oluşturuyor

Hasta Güvenliği Derneği tarafından Dünya Sağlık Örgütü Hasta Güvenliği Biriminin desteğiyle düzenlenen 2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi, 65 ülkeden toplam bin kişinin katılımıyla Antalya'da başladı. Antalya'daki Kremlin Place Otelde başlayan 2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi'nin açılış konuşmasını yapan Hasta Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Bulun, 'Önce Zarar Verme' ilkesinin sağlık hizmet sunumunun ilk ve en önemli ilkelerinden biri olmasına karşın tıbbi hataların boyutunun her geçen gün arttığına dikkati çekti.
10.04.2008       11.07.57

Hasta Güvenliği Derneği tarafından Dünya Sağlık Örgütü Hasta Güvenliği Biriminin desteğiyle düzenlenen 2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi, 65 ülkeden toplam bin kişinin katılımıyla Antalya'da başladı.

 

Antalya'daki Kremlin Place Otelde başlayan 2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi'nin açılış konuşmasını yapan Hasta Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Bulun, 'Önce Zarar Verme' ilkesinin sağlık hizmet sunumunun ilk ve en önemli ilkelerinden biri olmasına karşın tıbbi hataların boyutunun her geçen gün arttığına dikkati çekti. Bulun, "Sağlık hizmetlerinde kalitenin temel belirleyicilerinin hasta güvenliği ve kanıta dayalı hizmet sunabilmek olduğu görüşü tüm dünyada kabul edilmektedir.

 

Birçok ülkede bu konuda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Derneğimiz, bu gerçekle bu yılki ana konuyu 'Hasta Güvenliği için Küresel Bilgi Paylaşımı' olarak belirlemiştir" dedi. Bulun, bu kongrede hedeflerinin hasta güvenliği alanında en üst düzey bilgiye sahip olan organizasyon ve kişiler ile bu bilgiye ihtiyacı olduğu halde kaynakları yetersiz olduğu için, bilgiye ulaşamayanları bir araya getirerek, küresel düzeyde bilgi ve tecrübe paylaşımının sağlanması olduğunu belirtti. Tıbbi hataların yüzde 98'inin kişiden değil, sistemden kaynaklanan önlenebilir hatalar olduğunu vurgulayan Bulun, şunları söyledi:

"Hasta güvenliğinde insan değil, sistem öldürüyor. Tıbbi hatalar ölüm nedenleri arasında ilk beşte bulunuyor. Hataların yüzde 48'ini cerrahi hatalar yüzde 20'sini ilaç hataları oluşturuyor. ABD'de hastaneye yatışların yüzde 3,4'ü istenmeyen hatayla sonuçlanıyor. İngiltere'de yatan hastalarda yüzde 11, Avustralya'da ise yüzde 16.7 oranında tıbbi hata görülüyor."

 

2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi Genel Sekreteri Dr. Rabia Kahveci de konuşmasında, kongrenin Batı Avrupa'dan Kuzey Amerika'ya, Asya'dan Afrika'ya 70'e yakın ülkeden bine yakın katılımcıya ev sahipliği yaptığını söyledi. Kahveci, 'hasta güvenliğinin, yalnızca bir meslek grubuyla ve tek başına kurumlarla sınırlı olmadığına dikkati çekerek, "Hasta güvenliği, sağlık sistemi aktör ve paydaşlarının tamamının, ortak akıl ve ortaklaşa yaklaşımla çözebileceği, insan davranışlarının ve kültürünün ağır bastığı, ortak bir dil etrafında bilgi paylaşımından başka çözüm yolu bulunmayan zorlu ve önemli bir alandır" dedi.

 

İHA

 


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.