Dentiss Logo

Süt dişi çürüğü önemli sağlık sorunu

Süt dişlerinde görülen çürüklerin tedavi edilmemesi, ileriki yaşlarda sürekli dişlerle birlikte önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Oya Aktörün, süt düşü çürüklerinin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Günümüzde ailelerin sıklıkla karşılaştıkları biberon çürüklerinin oluşmasını engellemek mümkün.
22.02.2008       12.17.03

Süt dişlerinde görülen çürüklerin tedavi edilmemesi, ileriki yaşlarda sürekli dişlerle birlikte önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Oya Aktörün, süt düşü çürüklerinin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Günümüzde ailelerin sıklıkla karşılaştıkları biberon çürüklerinin oluşmasını engellemek mümkün. Fakat bu konuda sadece dişhekiminin bilgili olması yeterli değil. Ailelerin, özellikle annenin bilinçli olması gerekiyor. Alınacak çok basit önlemlerle biberon çürüğü önlenebiliyor.

 

Bebeklik ve çocukluk çağlarında süt dişlerinde görülen çürüklerin nedenleri ve biberon çürüğünün oluşmasını engellemek için alınacak önlemler konusunda bilgi veren Prof. Dr. Oya Aktören, biberon çürükleri süt dişlerinin şeker, bal içeren süt, mama ya da meyve suyu ile dolu bir biberonla hatta anne sütü ile uzun süre teması sonucu oluştuğunu söyledi. Bebek uykuya yatarken şeker içeren sıvılarla dolu bir biberonla uyuması ya da şekerli bir gıdaya batırılmış bir emzik ile uyuması sonucu, şekerli sıvılar, hatta anne sütünün ön dişler bölgesinde kaldığını ve diş çürümelerine neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aktören, “Uyku sırasında tükürük salgısı da azaldığından diş çürümelerinin oluşması kolaylaşır. Şekersiz süt ve hatta anne sütünün içindeki doğal şeker de çürümelere neden olabiliyor” dedi.

 

Biberon çürüklerini en baştan önlemek için yapılması gerekenler oldukça basit. Bunların başında öncelikle annenin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle ailelerin çocuğun dişleri sürmeye başladığı andan itibaren çocuğun ağız bakımına önem vermeleri gerektiğini ifade eden Aktören, alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor:

 

-         Gece uykusuna yatarken bebek biberonla uyutulmamalı.

-         Bebeğin uykuya dalması için bir biberona ihtiyaç varsa su ile doldurulmalı. Uykuya dalış anında biberona şekerli süt, mama, meyve suyu, şekerli su konulmamalı.

-         Şekerli mama, süt içtikten sonra bebeğe biberonla su verilmesi yararlı olur.

-         Bebeğin dişleri ve dişetleri beslenme sonrası ıslak bir gazlı bez ile silinmelidir. Daha büyük bebeklerde yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanılabilir.

-         Bebek 9 aya ve en geç 1 yaşına geldiğinde biberonla değil de bardaktan içmesi yönünde eğitilmeli. Biberonun uzun süreli kullanımı kesinlikle engellenmeli.

 

Çocuklarda oluşan süt dişi çürükleri genelde aileler tarafından önemsenmez. “Nasıl olsa düşecek ve yerine kalıcı dişler gelecek” düşüncesiyle birçok aile tedavi ettirme gereği duymaz. Bu yaklaşımın hatalı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oya Aktörün, “Süt dişlerinde meydana gelen çürükler tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen süt dişleri lokal ve genel komplikasyonlara neden olurlar. Genel komplikasyonlar, tedavi edilmeyen süt dişleri lokal ve genel komplikasyonlara neden olurlar. Genel komplikasyonlar, tedavi edilmeyen süt dişleri nedeniyle oluşacak çiğneme yetersizliği sonucu çocukta oluşacak yetersiz beslenme ile gelişim geriliği görülebilir; süt dişleri tedavi edilmezse enfeksiyon odağı haline gelir ve fokal enfeksiyon açısından önemli rol oynarlar; çürük dişlerden kaynaklanan ağrılar huzursuzluklara, uykusuzluklara neden olarak psikolojik sorunlar oluşturabilir. Ayrıca ön bölgedeki çürükler çocuğun estetiğini ve fonasyonunu olumsuz yönde etkiler ve psişik sorunlar görülebilir” diye konuştu.

 

Çocuklarda görülebilecek lokal komplikasyonlar ise, bir dişteki çürük tedavi edilmediğinde komşu dişlerde çürük riski altında kalacağını, tedavi edilmeyen çürükler sonucu enfeksiyon oluşacağı ve enfeksiyonun kök çevresi dokularına yayılacağını da sözlerine ekleyen Aktören, dişetinde şişme ve o bölgedeki ağız mukozasında kırmızılık görülebileceğini ifade etti. Bölgede oluşacak enfeksiyonun sürekli diş germlerini etkileyeceğini ve sürekli dişte doku bozukluklarının görüleceğini de aktaran Prof. Dr. Aktören, “Tedavi edilmeyen süt dişinde erken çekim gerekebilir. Erken çekim yapılıp eğer bir yer tutucu uygulanmazsa çenede çapraşıklıklar görülür; çürük bulunan tarafta çiğneme yapılamaması ve fırçalanmaması sonucu gingivitis (dişetlerinde kırmızılık, şişme) oluşabilir” dedi.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.