Dentiss Logo

Katledilen Diş Hekimi için Adalet Arayışı Sürüyor

Geçtiğimiz yıl muayenehanesinde katledilen diş hekimi Şeyma Biran’ın davasında yeni duruşma görüldü. Duruşma öncesi İstanbul Anadolu Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapan İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Berna Aytaç, davanın takipçisi olacaklarını söylerken 2022 yılında 422 sağlık çalışanının şiddete uğradığının altını çizdi.
14.06.2023       14.31.03

İstanbul Kadıköy’deki muayenehanesinde 20 Mayıs 2022’de, bıçaklı saldırıya uğrayan diş hekimi Şeyma Biran (64) hayatını kaybetmişti. Aldığı 21 bıçak darbesiyle katledilen Biran’ın davasında yeni duruşma görüldü.

Duruşma öncesi İstanbul Anadolu Adliyesi önünde, İDO Yönetim Kurulu çağrısıyla bir basın açıklaması yapıldı. İDO Başkanı Berna Aytaç tarafından okunan basın açıklamasına, İDO Yönetim Kurulu ve Kadın Komisyonu üyeleri, geçmiş dönem İDO Başkanı ve Genel Sekreteri ile İDO üyeleri katıldı.

Yapılan açıklamada, “İstanbul Dişhekimleri Odası olarak; bugün, meslektaşımız Şeyma Biran’a adalet istemiyle buradayız. Bu cinayetin aydınlatılması, faillerin en ağır şekilde cezalandırılması için davanın takipçisi olduğumuzu kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Adaletin gecikmeden sağlanmasını, failin duruşmada takım elbise giymesi, kravat takması gibi şekli tutum ve davranışlarının iyi hal indirimi nedeni sayılmaması, sudan gerekçelerle haksız tahrik indirimi yapılmaması için mahkemeyi dikkatle takip etmekteyiz.

İddianamede, Şeyma Biran’ın çalıştığı muayenehaneye, katil zanlısı Z.E.’nin saat 13.30-14.00 sıralarında geldiği, burada bir süre kaldıktan sonra çıktığı belirtilmektedir. Z.E.'nin muayenehaneden ayrıldıktan sonra, Kadıköy'de av malzemesi satan bir dükkandan kredi kartıyla bıçak aldığı, saat 16.00 sıralarında muayenehaneye geri döndüğü ve burada Şeyma Biran'ı 21 bıçak darbesiyle öldürdüğü ifade edilmektedir. Adli Tıp Kurumu'nun otopsi raporunda, diş hekimi Şeyma Biran'ın vücudundaki 21 bıçak yarasından 8'inin öldürücü nitelikte olduğu bildirilmiştir.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, katil zanlısı Z.E.'nin muayenehaneye yağma yapmak amacıyla gittiği, burada Şeyma Biran'ı öldürdükten sonra çantasını alarak uzaklaştığı belirtilerek; kadına karşı kasten öldürme ve nitelikli yağma suçlarının işlendiği değerlendirilmesi yapılmıştır. Zanlı hakkında; kadına karşı kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet, nitelikli yağma suçundan da, 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edilmiştir. Zanlının savunmasının suçtan kaçmaya yönelik olduğu değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

2022 Yılında, 422 Sağlık Çalışanına Şiddet

2022 yılında, 422 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığına işaret edilen açıklamada, ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’na rağmen saldırganların adli mercilerce serbest bırakılmasının, failleri cesaretlendirdiğine de işaret ediliyor.

İstanbul Dişhekimleri Odası, hekimlere ve kadınlara yönelik şiddetin son bulması için her kademedeki yetkili kurumları görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye; kamuoyunu şiddet karşısında daha güçlü dayanışmaya çağırdı.

Açıklamanın ardından İDO Yönetim Kurulu üyeleri, davayı izlemek üzere mahkeme salonuna geçti. Zanlının tutukluluk halinin devamına karar verilen davanın bir sonraki duruşma tarihi, 18 Eylül 2023 olarak belirlendi.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.