Dentiss Logo

Karadeniz Teknik Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi

2003 yılında kurulan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Dişhekimliği Fakültesi, günümüz teknolojisini bilen ve uygulayan yetkin dişhekimleri ve akademisyenler yetiştirmeyi, nitelikli araştırmalarla dişhekimliği bilimine ve toplum ağız-diş sağlığına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Fakültenin dekanlığını dört yıldan beri tıp kökenli bir akademisyen olan Prof. Dr. Mehmet Tosun yürütüyor.
26.02.2009       10.48.10

“Kendi kurumsal kimliğini oturtmaya çalışan bir fakülteyiz”

2003 yılında kurulan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Dişhekimliği Fakültesi, günümüz teknolojisini bilen ve uygulayan yetkin dişhekimleri ve akademisyenler yetiştirmeyi, nitelikli araştırmalarla dişhekimliği bilimine ve toplum ağız-diş sağlığına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Fakültenin dekanlığını dört yıldan beri tıp kökenli bir akademisyen olan Prof. Dr. Mehmet Tosun yürütüyor. Türkiye’deki dişhekimliği fakültelerinde verilen eğitimin iyi bir düzeyde olduğunu savunan Tosun, “Özellikle pratik uygulamalar yönünden öğrencilerin çok iyi yetiştiğini düşünüyorum” diyor.

Sayın Tosun kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

1955 yılında Trabzon Akçaabat’ta doğdum. Hacettepe Tıp Fakültesi’nden 1982’de mezun oldum. Zorunlu hizmet ve askerlik görevlerinden sonra 2001 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimimi tamamladım. 1992’de Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yardımcı doçent olarak atandım. 1996 yılında aynı anabilim dalında doçent, 2002’de ise profesör oldum. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanlığı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevlerimin yanında 2004 yılından beri Karadeniz Teknik Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanlığı görevlerini yürütmekteyim. İngilizce biliyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Karadeniz Teknik Üniversitesi KTÜ Dişhekimliği Fakültesi’nin tarihçesinden bahsederek bugünkü durumu hakkında bilgiler verebilir misiniz?

Karadeniz Teknik Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, 16 Haziran.2003 tarihinde kuruldu. 20 Ekim 2004 tarihinde dekan olarak atanmamdan sonra, daha önce bir yüksekokul olarak planlanan fakülte hizmet binasının bir kısmının tadilatı tamamlandı ve 19 Ağustos 2005 tarihi itibariyle bölge halkına ağız ve diş sağlığı hizmeti verilmeye başlandı. Tüm anabilim dallarına öğretim üyesi temin edilmesiyle 2006-2007 akademik yılında lisans programına, 2007-2008 akademik yılında ise tüm anabilim dallarında doktora programlarına başlandı.

Fakültemizde 1 profesör, 3 doçent, 16 yardımcı doçent olmak üzere 20 öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi ve 26 araştırma görevlisi mevcuttur. Ayrıca 10 araştırma görevlisi, 2547 sayılı yasanın 35. maddesi uyarınca doktora yapmak üzere başka üniversitelerde görevlendirilmiştir.

2008-2009 eğitim-öğretim dönemi itibariyle 1.sınıfta 60, 2. sınıfta 30 ve 3.sınıfta 23 olmak üzere toplam 113 öğrencimiz bulunmaktadır.

Fakültemizde tam donanımlı 1 adet fantom laboratuvarı, 1 adet preklinik laboratuvarı, 1 adet araştırma laboratuvarı, 4 adet derslik ve 1 adet seminer salonu bulunmaktadır.

Fakültenizin bilimsel çalışmalar konusundaki durumu nedir? Öğretim üyeleriniz ve araştırma görevlileriniz kongre ve sempozyumlara ilgi gösteriyorlar mı?

SCI-Expanded tarafından taranan dergilerde yayımlanan makale sayısı ve öğretim üyesi sayısına oranını tablodan takip edebilirsiniz:

Yıl

Yayın sayısı

Öğretim üyesi sayısı

Oran

2006

5

8

0.62

2007

12

14

0.85

2008

23

18

1.28

 

Ulusal bilimsel dergilerde yayımlanan makale sayısı & Uluslararası ve ulusal kongrelerde sunulan sözlü ve poster bildiri sayısı tabloda gözükmektedir:

Yıl

SCI-E dışındaki Uluslararası dergilerde yayımlanan makale sayısı

Ulusal dergilerde yayımlanan makale sayısı

Uluslararası kongrelerde sunulan sözlü veya poster bildiri

Ulusal kongrelerde sunulan sözlü veya poster bildiri

2005

--

5

1

4

2006

2

16

9

18

2007

5

24

27

39

2008

5

22

19

29

 

Biraz da öğrencilerinizin profilinden bahsedebilir misiniz? Fakültenizin tercih edilme sebepleri olarak neler sayılabilir?

2008 ÖSYS sonuçlarına göre fakültemizin taban puanı 333.338 olup fakültemizi tercih eden öğrenciler arasında alınan en yüksek puan 348.819 olmuştur. Fakültemize giren 52 öğrencinin aldıkları puanların ortalaması 344.218 olarak hesaplanmıştır.

 İhtiyacınız olan cihaz ve ekipmanları ne şekilde temin ediyorsunuz?

Fakülte hizmet binası daha önce bir yüksekokul olması amacıyla yapıldığından binanın dişhekimliği fakültesine dönüştürülmesi en büyük gider kalemimiz olarak göze çarpmaktadır. 2004 yılından itibaren dört katlı iki bloktan oluşan mevcut binanın iç kısmı yeniden yapılandırıldı ve iki ek blok inşa edildi. 86 ünit kapasiteli 8 ayrı klinik oluşturuldu. İnşaat ve donanım giderlerinin büyük bir kısmı üniversitemiz bütçesinden ve fakülte döner sermaye gelirlerinden karşılandı.

Ortak çalışmalar yaptığınız kurum ve kuruluşlar var mı? Şayet varsa ne türden çalışmalar yaptınız?

Henüz kendi kurumsal kimliğini oturtmaya çalışan fakültemiz üzerine düşen toplumsal görevleri de en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmaktadır. 2007 yılında Türkiye Aile Planlaması Derneği Trabzon Şubesi tarafından düzenlenen “Sağlıklı Hamilelik ve Doğum Projesi” kapsamında bir araya getirilen çok sayıdaki anne adaylarına 12 ay boyunca ayda iki kez olmak üzere “Gebelik Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı” konularında eğitim verildi.

2008 yılında İl Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlükleri ile birlikte ilköğretim okullarında çok sayıda öğrenciye koruyucu dişhekimliği uygulamaları yapıldı. Fakültemizin öğretim üyeleri, bölge halkını ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirmek için davet edildikleri yerel televizyon ve radyo programlarında veya sempozyum, konferans ve panel gibi halka açık toplantılara katılmaktadırlar.

Türkiye’de dişhekimliği eğitimi hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Kendim tıp kökenli bir öğretim üyesi olduğum için dekan olarak atandıktan sonra yaptığım ilk uygulama, diğer dişhekimliği fakültelerini ziyaret etmek ve işleyişi yerinde görmek oldu. Dişhekimliği fakültelerinin çoğunun dekanlarıyla temasa geçip her konuda onlarla fikir alışverişinde bulundum. Edindiğim izlenim neticesinde Türkiye’deki dişhekimliği fakültelerinde verilen eğitimin iyi bir düzeyde olduğu kanaatine vardım. Özellikle pratik uygulamalar yönünden öğrencilerin çok iyi yetiştiğini düşünüyorum. Temel tıp derslerinin amacına uygun içerikle anlatılması sanıyorum dişhekimliği eğitiminin teorik kısmını da istenilen seviyeye çıkaracaktır.  

Geleceğe ilişkin hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Misyonumuz;  dişhekimliği fakültesi lisans ve lisansüstü eğitiminde günümüz teknolojisini bilen ve uygulayan yetkin dişhekimleri ve akademisyenler yetiştirmek, nitelikli araştırmalarla dişhekimliği bilimine ve toplum ağız-diş sağlığına katkıda bulunmaktır. Bu misyona uygun olarak öncelikli hedeflerimiz Avrupa Birliği eğitim programlarına entegrasyon sağlamaktır. Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel faaliyetler ile dişhekimliği fakülteleri arasında saygın bir yer edinmektir. Hedeflerimize ulaşmak için öncelikle fakültemizin fiziki altyapı ihtiyaçlarını hızla tamamlayacağız. 2009 yılının ilk çeyreğinde merkezi sterilizasyon ünitesini ve dental tomografi ünitesini hizmete açacağız. Mezuniyet öncesi kliniklerimizin donanım ihtiyaçlarını tamamlayacağız. Yine bu yıl içinde tedavi hizmetlerine ait her türlü kaydın elektronik ortama taşınması projemizi tamamlayacağız. 2009-2010 yıllarında mevcut binamıza ek olarak inşa edeceğimiz ek blokta 250 kişilik bir konferans salonu, kütüphane, bilişim laboratuvarı, öğretim üyesi klinikleri ve daha geniş kapsamlı bir araştırma laboratuvarına sahip olacağız.

Bu altyapı ihtiyaçlarımızı tamamladıktan sonra, genç ve dinamik akademik ve idari kadromuzla nihai hedefimiz olan mezuniyet öncesi ve sonrası yürütülen eğitim programları ve topluma sunulan yüksek standartlı ağız ve diş sağlığı hizmetleri bakımından uluslararası saygın akreditasyon kuruluşları tarafından akredite olmuş bir fakülte olacağımızı ümit ediyorum.

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makale'nin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.