Dentiss Logo

HPV Aşısı Gırtlak Kanserine Karşı Koruyor

Uluslararası bir araştırma topluluğu, İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Tip 16 ve 18’e karşı servikal kanseri önlemek için yeni bir aşı buldu. Aşı, orofarinks ve bademcik kanserleri ile güçlü ilişkisi olan oral HPV enfeksiyonlarını yüzde 90’dan fazla bir oranda engelliyor.
26.07.2013       12.07.55
Çalışmada, Kosta Rika’da 2004 ile 2005 yılları arasında HPV 16/18 aşıları yapılan 18-25 yaş arasındaki 7.466 sağlıklı kadın deneklerde servikal kansere karşı yapılan aşının etkileri değerlendirildi.

Oral HPV enfeksiyonlarına karşı aşının etkisinin değerlendirilmesi için araştırmacılar yakın bir zamanda 5,840 katılımcıdan oral örnekleri topladı ve aşının yüzde 93 oranında bu enfeksiyonların yaygınlığını azalttığını gözlemledi. Aşıdan dört yıl sonra kontrol grubunda 15 enfeksiyon mevcutken aşı grubunda sadece bir HPV enfeksiyonu bulundu.

Araştırmacılara göre HPV’nin orofaringeal tümörlerle ilişki oranı, özellikle gelişmiş ülkelerde, son yirmi yılda artmış durumda. Her yıl yaklaşık olarak 85.000 yeni vaka tespit ediliyor. Ancak, erkeklerin etkilenmesi dört kat daha fazla.

Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'ndan Epidemiyoloji Uzmanı Dr. Rolando Herrero, eğer HPV aşısının koruma etkisi erkeklerde de kanıtlanırsa, aşının -özellikle de erkeklerde- önemli bir halk sağlığı ölçüsü olabileceğini söyledi.

Çeviri: Sesil KOCAR


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.