Dentiss Logo

EDS’den Bir Yenilik Daha; Cam’la Güçlendirilmis Fiber Post

Cam-fiber postlar klinik olarak 10 yıldan daha uzun süredir kullanılıyor. Yerleştirildiği vakalarda basarisizlik oranı yüzde 7-10 olarak kabul ediliyor..Başarısızlığın en önemli nedeni, özellikle apikal bölgede yeterli olamayan bonding uygulamasına bağlı desimantasyondur. Kanal boşluğunun apikal sonlanmasında, ışıkla sertleşen kompozit simanların tamamen sertleştirilmesi de oldukça zordur. Genel anlamda tum fiber postlar pasiftir ve kanal içine yapıştırılıyorlar.
17.09.2008       15.07.42
Cam-fiber postlar klinik olarak 10 yıldan daha uzun süredir kullanılıyor. Yerleştirildiği vakalarda basarisizlik oranı yüzde 7-10 olarak kabul ediliyor..Başarısızlığın en önemli nedeni, özellikle apikal bölgede yeterli olamayan bonding uygulamasına bağlı desimantasyondur. Kanal boşluğunun apikal sonlanmasında, ışıkla sertleşen kompozit simanların tamamen sertleştirilmesi de oldukça zordur. Genel anlamda tum fiber postlar pasiftir ve kanal içine yapıştırılıyorlar.   Başarısızlığın ikinci sebebi de fiber postların kırılması olarak gösteriliyor. Fiber postların, dentinle hemen hemen ayni elastiklik modülüne sahip olmalarına rağmen çapraz kesit alanları çok daha küçük ve diş kökü kadar güçlü değillerdir.Essential Dental Systems (EDS) ilk yivli ve bonding ajanına gerek duymayan, aktif fiber postlari geliştirdi.

''Flexi-Post Fiber ve Flexi-Flange Fiber''

Postların anatomik dizaynına ve yivlerin kanal içindeki aktif retansiyonuna bağlı olarak postun kök içindeki retansyonu bir hayli artıyor. Kök içerisindeki yivler, strese neden olmayan özel orta yarık dizaynına sahip Flexi-Post anahtarı tarafından oluşturuluyor. Bu yiv anahtarı, özel olarak tasarlanmış, Flexi-Post veya Flexi-Flange'in anahtara işlenmiş halidir. Anahtarın ortasındaki yarık stres kırıcı görevi görüyor ve vidalandıkça post kanatlarının birbirine doğru kapanmasını sağlıyor. Böylece anahtar dentini keserek kökte strese neden olmayan yivler oluşturuyor. Post yuvasının duvarları EDS yüzde 17'lik EDTA ile dağlanıyor ve süper güçlü titanyumla kuvvetlendirilmiş Flexi-Flow Auto kompozit simani ile postlar kanala yapıştırılıyor. Flexi-Flow kompozit simanı kendi kendine setleşiyor. Bu sayede post deliğinin tabanında bile tamamen sertleşiyor. Yüzde 17'lik EDTA ile Flexi-Flow kompozit simanin birleşimi o kadar guçlu bir retansiyon sağlıyor ki bonding ajanı kullanımına gerek kalmıyor.

Postlar, fonksiyon altındaki dayanıklılıkları artırılmak üzere özel olarak formüle edilmiş tek yönlü S-cam'dan imal edildi. Ayrica, dentininkine yakin bir elastiklik modulune sahiptirler. Flexi-Post Fiber ve Flexi-Flange Fiber postların her ikisi de estetik restorasyonlar için dis rengindedir. Flexi-Post Fiber ve Flexi-Flange Fiber, 25 yıldan daha uzun sure klinik basarı göstermiş olan Flexi-Post ve Flexi-Flange'in tum dizayn ve fonksiyonel ozelliklerini içerecek şekilde tasarlanıyor.

 

 

Pratiklinik


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.