Dentiss Logo

Diş Protez Teknisyenleri için Çalıştay Düzenlendi

İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı tarafından yürütülmekte olan “Are You Aware? Farkında mısın? Projesi için çalıştay & kapanış toplantısı düzenlendi. Diş protez laboratuvarlarında iş sağlığı ve güvenliğinin artırılmasını destekleyen projenin süreç ve sonuçları sektör temsilcileri tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.
20.05.2022       11.57.47

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı (Improving Occupational Health and Safety Grant Scheme-IOHS) kapsamında TREESP1.1OHSMS/P-03/290 sözleşme numarasıyla yürütülen Are You Aware? Farkında mısın? Projesinin kapanış toplantısı ve “Diş Protez Teknisyenlerinin Sağlığı Çalıştayı” 12 Mayıs 2022 Perşembe günü İstanbul Dosso Dossi Hotels Downtown’da gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında başlayan proje; İstanbul’da faaliyet gösteren diş protez laboratuvarlarında mevcut durumun iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi, ihtiyaçların belirlenmesi, model geliştirilmesi ve sektörü iyileştirme çalışmaları kapsamında öneri belgesi niteliğinde bir yol haritasının hazırlanmasını hedeflemişti.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ile İstanbul Umum Diş Teknisyenleri ve Sanatkarları Odası - İDTO ortaklığıyla yürütülen projenin açılış konuşmaları, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Acıbadem Altunizade Hastanesi Başhekimi ve İNSEV Genel Başkanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu’nun hoşgeldiniz konuşmasıyla başladı. Ardından sırasıyla; İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve İNSEV Kurucu Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı İş ve Meslek Hastalıkları Yandal Eğitim Programı Sorumlusu Prof. Dr. Sevgi Canbaz, proje ortağı İDTO Genel Başkanı Muharrem Değerli ve İSGÜM Başkanı Emriye Yılmaz Mollasalihoğlu söz aldılar.

Diş protez laboratuvarlarında silikozis başta olmak üzere iş ve meslek hastalıklarının önlenmesi, sektörde bir dönüşüm ve kamuoyu farkındalığı oluşturulması hedeflenen proje kapsamında 116 diş protez laboratuvarında ortam ölçümleri gerçekleştirildi. Bu laboratuvarda çalışan 297 teknisyen için işçi sağlığı gözetimi çalışmaları yapıldı. Elde edilen verilerin, proje çıktılarından biri olan Mevcut Durum Analizi Raporuna yansıtılacağı Proje Koordinatörü Deniz Özdikmenli tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Toplantının öğleden sonraki oturumlarında ise sektörde ISG koşullarının iyileştirilmesi, eğitim ve sağlık olmak üzere konu, üç başlıkta tartışıldı. Sektörün sorun ve çözüm önerilerinden oluşacak çalıştay raporunun açık kaynak olarak yayınlanacağı bilgisi katılımcılarla paylaşıldı. Programın son bölümünde, projenin sürdürülebilirlik adımlarıyla ilgili talepler ve katılımcılardan gelen diğer katkılar alındı, sorular yanıtlandı. Yoğun programı nedeniyle öğleden sonraki oturumlara katılan AB Türkiye Delegasyonu Sosyal Politikalardan Sorumlu Sektör Yöneticisi Mehmet Caner Demir, bu projeye özel bir önem verdiklerini, başarıyla sonuçlanmış olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.