Dentiss Logo

Diş hastalıkları erken doğum yaptırıyor

Türk Dişhekimleri Birliği, diş ve diş eti hastalıklarının erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek yapma riskini 3-4 kat artıracağını bildirerek, hamilelere ağız ve diş sağlığı konusunda dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulundu. TDB, “Hamilelikte Ağız Sağlığı" adında çıkardığı broşürle anne adaylarına yapmaları gerekenleri anlattı.Broşürde diş ve dişeti hastalıklarının, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek yapma riskini 3-4 kat arttırdığı belirtilerek, bu nedenle hamilelerin, ağız bakımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermeleri yönünde uyarıda bulunuluyor.
01.07.2008       11.00.34

Türk Dişhekimleri Birliği, diş ve diş eti hastalıklarının erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek yapma riskini 3-4 kat artıracağını bildirerek, hamilelere ağız ve diş sağlığı konusunda dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulundu. TDB, “Hamilelikte Ağız Sağlığı" adında çıkardığı broşürle anne adaylarına yapmaları gerekenleri anlattı.

 

Broşürde diş ve dişeti hastalıklarının, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek yapma riskini 3-4 kat arttırdığı belirtilerek, bu nedenle hamilelerin, ağız bakımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermeleri yönünde uyarıda bulunuluyor.

 

Broşürdeki bilgilere göre, hamilelikte tükürükteki asit miktarı artıyor ve dişler çürümeye yatkın hale geliyor. İlk aylarda görülebilen kusma sonrasında, annenin ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini arttırıyor.

 

Dişetlerinde sorunu olan anne adayları ağız bakımına dikkat etmezlerse, hormonal değişime bağlı olarak da dişeti sorunları artabiliyor. Dişetleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabiliyor ve bu durum da, dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve dişetlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden oluyor.

 

İyi beslenme bebek üzerinde de etkili

 

Broşürde, hamilelikteki iyi beslenmenin önemine de işaret ediliyor. Hamilelik dönemindeki iyi beslenmenin annenin olduğu kadar, doğacak bebeğin de diş sağlığını olumlu yönde etkileyeceği belirtiliyor. Bilgilere göre, bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlıyor. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamince zengin besinler yeterince alınması gerekiyor. Anne adaylarının hamileliğin ilk ayından itibaren ara öğünlerden kaçınması önemli. Çünkü ağız içinden uzaklaştırılmayan tüm besin artıkları, dişler üzerinde birikerek çürük oluşumunu hızlandırıyor.

 

Öte yandan, hamileliğin ilk aylarında görülen kusmalar, değişen beslenme alışkanlıkları ve hormonal değişimlerin etkisiyle dişetlerinde hassasiyet ve kanama olabiliyor. Kanama nedeniyle anne adaylarının diş fırçalamayı bırakmamaları gerekiyor. Çünkü dişeti iltihabı dişlerin ve dişetlerinin etkin bakımı ve temizlenmesi ile önlenebiliyor. Her gün en az 2 kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişlerin fırçalanması gerekiyor. Diş aralarının diş ipi ile temizlenmesi, diş hekiminin önerisi olmadığı sürece ağız gargarası kullanılmaması gerekiyor.

 

Hamilelikte diş hekimine düzenli gidilmeli

 

Hamilelik döneminde kontrol amacı ile düzenli olarak diş hekimine gitmek gerekiyor. Şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu durumlarda tedavinin, hamileliğin hangi döneminde olursa olsun yapılması büyük önem taşıyor. Özel durumlar haricinde diş tedavisi ve diş çekiminin hiçbir sakıncası bulunmuyor; ancak seansların mümkün olduğunca kısa tutulması, anestezi ve ilaç verilmesi gereken durumlarda kadın doğum uzmanı ile irtibat kurulması gerekiyor. Hamilelik, dişlerin tedavisi açısından 3 dönemde inceleniyor:

 

0-3 aylık dönem; Bu dönem hamileliğin en hassas olduğu dönemdir. Ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda dişhekimine gidilmelidir.

 

3-6 aylık dönem; Hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri yapılabilir. müdahalelerin yapılması için en uygun dönemdir.

 

6-9 aylık dönem; Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmaktadır. İlk 3 aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.

 

Broşürde ayrıca, diş röntgeni çekiminde zorunlu hallerde anne adayına kurşun önlük giydirilerek röntgen çekilebileceği ve kullanılacak her türlü ilacın anne adayını takip eden doktorun kontrolünde kullanılması gerektiğinin de altı çiziliyor.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.