Dentiss Logo

Diş Fırçalama Alzheimer'ı %65 Önlüyor!

Diş fırçalamanın riskleri önemli ölçüde azalttığı ortaya çıktı. Diş fırçalamanın bunamayı yüzde 65 oranında önlediği tespit edildi. ABD’de yapılan araştırma, diş fırçalamanın alzheimer hastalığını önlediğini de ortaya koydu.
24.08.2012       14.50.34
ABD’de yapılan 18 yıllık araştırma diş sağlığı ile bunama arasında çok sıkı bir bağlantı olduğunu gözler önüne serdi. California Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda, dişlerini düzenli olarak fırçalayan yetişkinlerin alzheimer ve bunama gibi hastalıklara yakalanma risklerini önemli ölçüde azaldığı ortaya çıktı.

1992-2010 yılları arasında, genellikle emekli ve yaş ortalaması 52 ile 87 arasında değişen 5.468 kişi üzerinde yapılan araştırmada günde bir kere düzenli olarak dişlerini fırçalayanların bunama riskini yüzde 65 oranında azalttıkları tespit edildi. Ağız sağlığına daha önem veren kadınların erkeklere oranla daha çok koruma sağladığı belirlendi.

Alzheimer’ı önlüyor

Düzenli diş fırçalamanın alzheimer hastalığını da önlediği belirlendi. Amerikan Geriatri Derneği Dergisinde yayınlanan araştırmayı yürüten Annlia Peganini-Hill, “Bunama olsun ya da olmasın ağızda biriken bakteriler ve diş eti rahatsızlıkları insanların akıl ve hafıza sorunlarını doğrudan etkiliyor” diye konuştu. Daha önce yapılan araştırmalarda dişlerini düzenli olarak fırçalamayan insanların ağzında oluşan bakterilerin kalp krizi, felç ve diyabet hastalıklarına yakalanma riskinin arttığı tespit edilmişti. Uzmanlar özellikle kadınların ağız sağlığına daha fazla önem vermesini ve düzenli diş doktoruna gidilmesini tavsiye ediyor.

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.