Dentiss Logo

Ağız ve Diş Sağlığımızı Önemsemiyoruz

Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde kişi başı yıllık diş macunu tüketimi birçok Avrupa ülkesinin ve Amerika'nın çok gerisinde. Ülkemizde, düzenli olarak diş macunu kullanan tüketici sayısı 6-7 milyon civarında.
21.02.2014       16.53.30
Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde kişi başı yıllık diş macunu tüketimi birçok Avrupa ülkesinin ve Amerika'nın çok gerisinde. Ülkemizde, düzenli olarak diş macunu kullanan tüketici sayısı 6-7 milyon civarında. Ağız-Diş-Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Namık Kemal Ayhan'a göre, ağız ve diş bakımının yedi gün süreyle aksatılması başta çene kemiği üzerinde olmak üzere genel sağlığımız üzerinde geri dönüşü çok zor olan sağlık sorunlarının başlaması için yeterli bir süre.




Dişlerin etrafındaki kemik dokusu ve çene kemiği büyük hasar görüyor
Uluslararası çapta yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, ağız ve diş sağlı için yapılan temel harcamalarda Türkiye sınıfta kalıyor. Ülkemizde bir kişinin yıllık diş macunu tüketimi ortalama 120 gr civarlarında (bir tüp diş macunu) iken bu rakam Amerika'da 410, Batı Avrupa ülkelerinde ise 290 gr civarında.

Diş fırçası tüketiminde de durum farklı değil. Ülkemizde ortalama olarak, kişi başı yıllık diş fırçası tüketimi yalnızca bir adet. Tüm bu veriler DENTADENT Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kurucu Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Namık Kemal Ayhan'a göre oldukça ürkütücü.

''Düzenli diş macunu kullanan tüketici sayısının 6-7 milyon kadar olduğu düşünüldüğünde ağız ve diş sağlığı açısından kritik bir noktadayız'' diyen Dr. Ayhan, ''Bakımı, temizliği bir hafta süreyle aksatılan ağız ve dişlerde sağlık sorunlarının başlaması için zemin hazırlanmış oluyor. Söz konusu olası sağlık sorunlarının ilk belirtisi; ekseri diş fırçalama esnasında görülen ''dişin imdat çığlığı'' olarak nitelendirebileceğimiz diş eti kanamalarıdır. Bu noktada mümkün olunan en kısa süre zarfında bir uzmana görünmek gerekiyor. Diş hekimine gidilmediğini, ihmalkâr davranıldığını varsayarsak sorun büyüyerek devam edecek, diş eti kanamalarını diş eti şişlikleri izliyor olacaktır. Söz konusu şişlikler içeride iltihap oluştuğunun belirtisidir. Sonraki olası aşamalar, dişlerin etrafındaki kemik dokusunun ve çene kemiğinin ciddi tahrip olmasına mukabil, dişler sallanmaya, ardından dökülmeye başlayacaktır” şeklinde sözlerini sürdürdü. Dr. Ayhan, diş etlerindeki iltihap oluşumunun kan dolaşımı yoluyla kalp, böbrek ve eklemlere de sirayet ederek vücudun genelinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini de ifade etti.

  Dr. Namık Kemal Ayhan

“Çözüm basit: Günde 6-10 dakikanızı ağız ve diş sağlığına ayırın”
Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmak için yapılması gerekenlerin hiçte zor olmadığını belirten Ayhan '”Ağız ve diş sağlığınız için günde 6-10 dakikanızı ayırmayı ihmal etmeyin. Mümkünse, her yemekten sonra dişlerinizi çok sert olmayan bir diş fırçası ile fırçalayın. Ağız ve diş bakımınızı yaparken diş ipi ve ağız çalkalama sularını kullanın” tavsiyesinde bulundu. Ayrıca, protez kullananlar için ağız duşu yapmalarını da önemle tavsiye etti.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.