Test 15: Rehberli İmplantoloji
İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Dt. Itır Şebnem Arpınar'ın "Rehberli İmplantoloji" konusunda hazırladığı testte 12 soru yer alıyor.
27.04.2013 13:11
Test-15-Rehberli-Implantoloji
1.    Cerrahi rehber ne demektir, ne işe yarar?
a)    Cerrahi operasyonlarda hekime yardım eden kişidir
b)    Hastanın çene modeli elde edildikten sonra kemik veya yumuşak doku üzerine bire bir uyumlu olacak ve kullanılacak implant sistemine uyacak şekilde üretilen, üstünde her frez çapının olduğu şeffaf akrilikten yapılma plaktır
c)    Cerrahi işlem sırasında bakılan tomografi kesitleridir
d)    İmplantın nasıl yerleştirileceğini gösteren şemadır


2.    Cerrahi rehber hangi maddeden yapılır?
a)    Porselenden
b)    Metalden
c)    Şeffaf akrilikten
d)    Telden

3.    Cerrahi rehberler hangi durumda kullanılamazlar?
a)    Kemiğin yetersiz olduğu durumlarda
b)    Parsiyel dişsizlikte
c)    Total dişsizlikte
d)    Üst çenede sinüsten kaçınılarak implant yapılmak istendiğinde

4.    Cerrahi rehberler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a)    Sadece kemik üzerinde kullanılabilirler
b)    Bir veya iki vida yardımıyla sabitlenebilirler
c)    Üzerindeki metal yuvalardan implant frezleri uygulanır
d)    Bilgisayarlı tomografi ile planlanan şekilde implantların yerleştirilmesine olanak sağlarlar

5.    Aşağıdakilerden hangisi implantların planlanandan farklı şekilde yerleştirilmesine yol açmaz?
a)    Rehberin yetersiz stabilizasyona bağlı olarak yerinden oynaması
b)    İmplant frezlerinin ağız açıklığının az olmasına bağlı olarak uygulanmasının zor olması
c)    Bilgisayarlı tomografi alımı veya işlenmesi esnasındaki hatalar
d)    Rehber yapımı sırasında yapılan hatalar

6.    Aşağıdakilerden hangi görüntüleme yöntemi cerrahi rehberlerin yapımı esnasında yol gösterici olarak kullanılır?
a)    Bilgisayarlı tomografi
b)    Panoramik radyografi
c)    Ultrasonografi
d)    Manyetik rezonans görüntüleme

7.    Cerrahi rehberlerin kullanımında karşılaşılan güçlüklerden hangisi implantların anatomik yapılara zarar vermesiyle sonuçlanabilir?
a)    Dikey boyutun azlığından dolayı implant frezinin yerleştirilememesi
b)    İmplant yuvasının gereğinden geniş açılması
c)    Cerrahi rehberin yetersiz stabilizasyonu
d)    Cerrahi rehberin kontamine olması

8.    Aşağıdakilerden hangisi implant planlanması için kullanılan bilgisayar programlarından biri değildir?

a)    Nobel Guide®
b)    Simplant®
c)    Facilitate®
d)    Visiodent®

9.    Aşağıdakilerden hangisi cerrahi rehber kullanılarak yapılan operasyonlarda meydana gelen geç komplikasyonlardan biri değildir?

a)    Kalıcı ağrı
b)    Gingival resesyon
c)    Osseointegrasyon kaybı
d)    Zigomatik alanda hematom

10.    Bu teknikle yapılan operasyonlarda hasta açısından en hoşnutluk verici avantaj nedir?
a)    Protezin immediyat olarak uygulanabilmesi ve yüklenebilmesi
b)    İşlemin rehberin sabitlenmesini takiben kolay ve hızlı şekilde yapılabilmesi
c)    Rehber sayesinde operasyon sırasında çok düşünülmeden implantların anatomik yapılara uzak şekilde yerleştirilebilmesi
d)    Dental volumetrik tomografide alınan radyasyonun geleneksel çok kesitli bilgisayarlı tomografiye göre daha az olması

11.    Hangi tür olguda cerrahi rehber hazırlanmasına gerek yoktur?
a)   Tek diş eksikliklerinde
b)   Parsiyel kennedy 1 tipi diş eksikliklerinde
c)    Parsiyel kennedy 2 tipi diş eksikliklerinde
d)   Total diş eksikliklerinde

12.    Aşağıdakilerden hangisi BT destekli olarak planlanan protezlerdeki prostetik komplikasyonlardan biri değildir?
a)   Geçici protezin vidalarının gevşemesi
b)   Yapay dişlerde kırılma
c)    İmmediyat protezdeki pasif uyumun eksikliği
d)   Osseointegrasyonun olmaması



Cevap Anahtarı: 1. B, 2. C, 3. A, 4. A, 5. B, 6. A, 7. C, 8. D, 9. D, 10. A , 11. A , 12. D

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Bu haber 2391 farklı kişi tarafından okundu
Reklam
Reklam
Reklam