Dentiss Logo

Zirkonya

Son günlerin popüler konusu Zirkonya... Dünü, bügünü, geçmişi. Metal destekli porselen mi zirkonya mı? Konuyla ilgili dişhekimlerinden ve diş teknisyenlerinden görüş aldık.  İlgi ile okuyacağınızı umuyoruz.
26.11.2007       13.49.02

Dişhekimi Cenk Yıldız:

 

Zirkonyanın uzun vadeli tedavi sonuçlarını ilerleyen zamanlarda göreceğiz

Zirkonya estetik açıdan metal destekli porselenlere alternatif olarak geliştirilmiş bir sistem. Özellikle metalin yansımadan dolayı kaynaklanan siyah görüntüyü engelliyor. Ancak metal destekli porselenlerden çok fazla üstün olduğunu da düşünmüyorum. Uzun köprülü tedavilerde zirkonya kullanmıyorum ve metal destekli porselenleri tercih ediyorum. Ama estetik kaygısı yüksek olan hastalara empress yerine zirkonya uyguluyorum. Bütün bunlara rağmen zirkonyanın uzun vadedeki avantajları ve dezavantajları konusunda bir şey söylemek çok güç. Bazen bir kanal tedavisi bile semptomlarını iki yıl sonra verebiliyor. Bu nedenle zirkonyanın uzun vadeli tedavi sonuçlarını ilerleyen zamanlarda hep beraber göreceğiz. Eğer zirkonya, estetik ve sağlık açısından uzun vadede kullanılabilirliliğini de kanıtlarsa metalin yerini tamamen alabilir görüşündeyim.     Dişhekimi Osman Gürbüz:

 

Zirkonya sağlık ve estetik açısından avantajlı bir madde

Zirkonyayı tedavilerimde köprü ve tek kron olarak kullanmayı tercih ediyorum. Estetik açıdan değerlendirildiğinde porselenden ve metalden çok ileride, daha doğal, renk uyumu daha fazla ve dişe güzel şekil verilebiliyor. Özellikle hekimler bilirler ki metal bir süre sonra renk vermeye başlar. Zirkonyada böyle bir sorunla karşılaşılmıyor. Zirkonya kullanımı sağlık açısından da daha avantajlı. Metal alerjisi olanlar için ideal. Ayrıca diş eti çekilmeleri de olmuyor. Özellikle ön dişlerde hastalarıma tavsiye ediyorum ve uyguluyorum. Zirkonya bu avantajlarının dışında maliyeti yüksek bir madde. Belki rakamlar biraz daha aşağı düşerse metalli porselenin yerini alacağını düşünüyorum. Ancak metal desteğe her zaman uzun köprülerde ihtiyaç duyulacağı inancındayım.       Dişhekimi Ömer Koyuncu:

 

Türkiye’de şu anda zirkonya yaptırabilecek hasta sayısı çok düşük

Zirkonya metalin dezavantajlarını elimine etmek için üretilmiş estetik materyallerden en son çıkan, dayanıklı ve arka dişlerde kullanılan yegane materyaldir. Estetik görünümü yüksek, ışık kırılganlığı sayesinde dentine yakın görüntüsü doğal dişe birebir protez yapmanızı sağlıyor. Bunun dışında zirkonyanın 14 üyeye kadar tek parça halinde uygulandığı da söyleniyor. Burada ben soru işareti koyuyorum, çünkü hiç 14 üyeye kadar zirkonyum çalışması yapmadım. Ancak metal uygulamalarla karşılaştırıldığında zirkonyanın avantajlarının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Metal uygulamalarda zaman içinde görülen diş eti morlukları ve çekilmeleri, diş korozyonları kısa vadede zirkonya uygulamalarda görülmüyor. Zirkonya kurallarına uygun çalışıldığında metalden daha sağlam, ancak metal gibi uzun yıllar kullanıp kullanılamayacağı, diş etinde nasıl bir reaksiyon göstereceği, zirkonyanın uzun vadede kullanım garantisi konularında kafamda bazı soru işaretleri var. Zirkonyanın metal gibi kendisini kanıtlaması için zamana ihtiyacı var. Avantajları göz önüne alındığında zirkonya vazgeçilmez bir materyal olarak görülebilir ama Türkiye’de ekonomik koşullar baz alındığında şu anda zirkonya ile diş yaptırabilecek hastaların yüzde 5’i geçmeyeceği kanaatindeyim ve zirkonyanın metalin yerini alacak görüşlerine de katılmıyorum.     Dişhekimi Vasıf Secerli:    Zirkonya gelecek 10 yıl içinde metal porselenlerin yerini alacak

 

Zirkonyayı Türkiye’ye ilk gelişinden bu yana 6- 7 yıldır kullanıyorum. Işık geçirgenliği özelliğiyle estetik açıdan avantajlı bir malzeme ve en az metal kadar da dayanıklı. Hastalar genellikle zirkonyayı tanımıyorlar ancak ben yüzde doksanına tavsiye ediyorum, kabul edenlere de uyguluyorum. Zirkonyanın birkaç yıl içinde değil ama gelecek 10 yıl içinde metal porselenlerin yerini alacağını düşünüyorum.

 

 

Diş teknisyeni Ali Sevim:

 

Zirkonya hayalimizi gerçekleştirdi

Yıllar önce zirkonya teknolojisinin ve bu kalitedeki materyallerin mesleğimizde yer alacağını düşünmek bile bizler için bir hayaldi. 1000’de 0,8’lik bir hata oranıyla iş yapılabileceğine inanmıyorduk. Fakat bu hayallerimiz gerçek oldu ve artık teknoloji sayesinde bunları başarabiliyoruz. CAD/CAM sistemler sayesinde artık kron köprü, inlay – onlay, laminate, teleskop, implant üstü çalışmalar, teleskop kronlar ve buna benzer birçok çalışma zirkonyum ve titanyum olarak yapılabiliyor.

Köln’de katılmış olduğumuz IDS Fuarı’ndaki izlenimlerimizde dünyada sektörümüzü ilgilendiren herkesin zirkonyum ve titanyumun üzerinde inanılmaz bir ilgi ve bilgi arayışı içinde olduğunu gördük. Yıllar önce estanpe kron ve köprülerden biodent denilen metal üzerine plastik kaplamalara geçmiştik. Bizlere devrim gibi gelmişti. Daha sonra porselen uygulamalara geçildi ve halen devam edilmekte olan metal destekli çalışmalar insanlarımıza ilk etapta çok lüks ve pahalı gelmişti. Fakat şu anda Biodentin yerini porselen almış görünüyor. Bu süreç içerisinde biodent tamamen kalktı denilebilir. Şimdi ise; porselen alt yapısı olarak zirkonyum tercih ediliyor. Nedeni doku dostu, çok dirençli, ışık geçirgen ve tam estetik bir materyal oluşundan kaynaklanıyor. Bizce kısa bir süre sonra metal destekli çalışmaların yerini metal desteksiz çalışmalar alacak. Şu anda bile inanılmaz bir ilgi ve talep var.

 

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.