Dentiss Logo

Yılda İki Kez Zorunlu Diş Kontrolü Geliyor

Bu yıl içinde hizmete girecek Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nin detayları ortaya çıktı. Buna göre, her vatandaşın diş hekiminin adresi belli olacak; herkes yılda iki kez zorunlu diş muayenesinden geçecek.
21.05.2015       14.19.48
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun müjdesini verdiği aile diş hekimliği hizmeti 2015 yılı bitmeden başlıyor. Uygulamanın önceliğin çocuklara verileceğini söyleyen Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Şencan, “Her vatandaşın diş hekiminin adresi belli olacak. Yılda en az 2 kez kontrol mecburiyeti getirilecek" dedi.

3 ile 18 yaş grubu öncelikli

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Şencan, Aile Diş Hekimi Uygulaması hakkında yeni açıklamalar yaptı. Tıpkı aile hekimi gibi, her ailenin bir de diş hekimi olacağını vurgulayan Prof. Dr. Şencan, “Amaç, diş hekimliğinde koruyucu hizmetleri sağlamak. Her ailenin kendisine atanmış bir diş hekimi olacak. Yılda en az 2 kez kontrol mecburiyeti getirilecek ve diş hekimi ihtiyacı da hem ağız diş sağlığı merkezlerimiz (ADSM), hem diş hekimliği bulunan kamu hastanelerimiz hem de gerekirse özel sektörden sağlanacak. Şu anda öncelik çocuklarda; çünkü koruyuculuk hizmetine daha süt dişlerden başlamak gerekiyor. 3-4 yaş ila 18 yaş arası tüm çocuklu aileler ilk etapta öncelikli olacak” diye konuştu.

 

Müdahale İmkanı

Dolgu, muayene gibi küçük müdahaleler için tedavilerin her ailenin kendi diş hekimi tarafından yapılacağını kaydeden Şencan, “Daha büyük müdahaleler gerekiyorsa da mevcut sistem içindeki ADSM’lerden faydalanılacak. Aile diş hekimliği uygulaması için şimdilik diş hekimlerimizin görev yaptıkları merkezlerden hizmet vermelerini öngörüyoruz; ancak, büyük şehirler veya diş hekiminin bulunmadığı bazı küçük merkezlerde, Aile Sağlığı Merkezi gibi, yeni bir model oluşturabiliriz. 112 ve diş hekiminin de bulunduğu küçük klinikler düşünüyoruz” dedi. ADSM’lerdeki diş hekimlerinin performans sistemlerini tamamlayabilmek için zaten koruyucu diş hekimliği hizmeti vermesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şencan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şayet ilgili ADSM’den, bu hizmeti alabilecek durumdaysak aileler kendilerine belirlenen hekimlere, bu kurumlarda görünecek. Diğer durumlar için de gerekirse özel sektörden de hizmet alımı sağlanacak".

 

Kaynak: STAR


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.