Dentiss Logo

Yapay Zeka, Peri-implantitis Riskini Tahmin Edecek

Her 4 hastadan birinde görülen peri-implantitis, kemik kaybı, kanama gibi etkilerle dental implant tedavilerinin başarısını belirleyen bir unsur. Yeni bir araştırma, implantı yerleştirmeden önce peri-implantitis riskini tahmin etmenin mümkün olabileceğini söylüyor.
08.06.2021       13.59.24

Dental implant uygulamalarına gösterilen ilgi, her geçen artıyor. İmplant uygulamalarının sonrasında, implantın çevresindeki doku ve kemiğin enfekte olması peri-implantitis olarak adlandırılmakta. Peri-implantitis, hastaların ortalama yüzde 25’ini etkiliyor.

Michigan Üniversitesi Diş Hekimliği Okulu tarafından yönetilen bir ekip, peri-implantitisin cerrahi tedavilerinden sonra, hastanın rejeneratif sonuç riskini değerlendirmek için bir makine öğrenme algoritması geliştirdi. Araştırmacılar, rekonstrüktif tedavi gören peri-implantitisli bir grup hastadan alınan doku örneklerini analiz etmek için FARDEEP adı verilen algoritmayı kullandılar.

Kemik kaybı, kanama gibi etkilerle kendini gösteren peri-implantitis, dental implant tedavilerinin başarısını da belirleyen bir unsur. Daha önce hasar görmüş bir bölgeye yeni bir implant yerleştirilmesi ise düşük kemik kalitesi nedeniyle genelde zordur. Bu algoritma, bir implant yerleştirilmeden önce peri-implantitis riskini tahmin etmeyi mümkün kılabilir. Araştırmacılar, FARDEEP’in yaygın kullanımına hazır hale gelmesi için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Haber: Elvan Genç (VYG)

REKLAM


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.