Dentiss Logo

Türkiye'nin İlk Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi Törenle Açıldı

Tıp tarihine yaptığı katkılar ile birçok ödül alan Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel’in 50 yıllık birikimi, Türkiye’nin ilk ‘Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi’ ile görücüye çıkıyor. Törenle açılan müzede, diş ünitlerinin ülkemizdeki en eski örneklerinden biri, Atatürk'ün üst çene kalıbı, ilk Türkçe matbu diş hekimliği kitabı gibi birbirinden ilginç obje ve kitaplar sergilenecek.
13.11.2020       18.13.59

Seyhan Belediyesi'nin kamulaştırarak restore ettiği ve Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel ile protokol imzalayarak hayata geçirdiği "Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi" gerçekleştirilen törenle açıldı.

Kamulaştırması ve restorasyonu Seyhan Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Prof. Dr. İlter Uzel'in 1972 yılından beri biriktirdiği eserlerle donatılan Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi’nin açılışına Adana Valisi Süleyman Elban, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Müzeyyen Şevkin, CHP 26. Dönem Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel, Diş Hekimleri Odası Başkanı Fatih Güler başta olmak üzere pek çok konuk katıldı.

Pandemi şartları dikkate alınarak gerçekleştirilen açılışta konuşan Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof Dr. İlter Uzel, 50 yıllık birikimi olan tıp ve diş hekimliği aletleri, diş hekimliğine ait orijinal ve taş baskı kitaplar, gravür ve resimlerin sergilendiği müzenin bir "Butik Müze" olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Uzel müzenin önemini şu sözlerle anlattı: "Ziyaretçiler bu müzede, akılcı tıp etkinliğin başladığı yer olan ebedi vatanımız Anadolu'da gelişen Anadolu-Türk Tıbbı'nı, antik çağdaki adıyla "Kilikya" şimdiki Çukurova'nın ve Adana'nın bu etkinlikteki yerini bulabilecekler. 3 bin kadar Türkçe ve yabancı dillerde diş hekimliği kitabı, diş hekimliği aletleri geçen yüzyıldan kalma son derece nadir bir diş üniti ve klinik dolapları müzenin ayrı bir zenginliğidir. Ayrıca büyük Atatürk'ün üst çene kalıbı, Enver Paşa’ya ait altın dolgulu çekilmiş diş, Çanakkale Savaşları’ndan kalan diş dolgulu ve ortodontik tedavili bir Anzak askerinin alt çenesi ve ilk Türkçe matbu diş hekimliği kitabı da müzede sergilenmektedir. İlk günden yakın desteğini gördüğümüz Seyhan Belediye Başkanımız Sayın Akif Akay'a ve önceki dönem Başkan Zeydan Karalar'a teşekkür ediyorum".

Haber: Elvan Genç (VYG)


Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.