Dentiss Logo

'TÜBİTAK'ın Alternatif Enerjili Araç Yarışları' Kocaeli'de

TÜBİTAK tarafından düzenlenen "Alternatif Enerjili Araç Yarışları" Kocaeli'de sürüyor.
10.08.2016       09.51.30
KOCAELİ (AA) - Kadir Yıldız

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, bilgiye odaklı bir kazanım içerisinde bulunduklarını söyleyerek, "Bilgiye hakim olan bugün dünyaya hakim olabiliyor." diye konuştu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen "Alternatif Enerjili Araç Yarışları" Kocaeli'de sürüyor.

Körfez Yarış Pisti'ndeki yarışların dünkü ayağında, hidrojenle çalışan araçların yer aldığı "hidromobil" mücadelesinde Yıldız Teknik Üniversitesi birinci, Anadolu Üniversitesi ikinci, Çukurova Üniversitesi üçüncü oldu.

"Efficiency Challenge Electric Vehicle" adıyla düzenlenen elektromobil kategorisindeki 34 takımın yer aldığı bugünkü yarışların startını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin verdi.

Bilgiye hakim olan dünyaya hakim olabiliyor

Ergin, yaptığı açıklamada, 2000'li yıllardan sonra kendisi teknoloji üretebilen, bilimsel faaliyetlerini öne çıkartan bir kurum haline geldiklerini söyledi. Alternatif enerjilerin kendileri için önemli olduğunu ifade eden Ergin, şöyle dedi:

"Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nı teşvik ederek üniversitelerdeki insan kaynağını değerlendirelim istedik. Çünkü teknolojik gelişimlerde önce güçlü olanın sonra da parası olanın dünyaya hakim olduğu bir dönem geçirdik. Artık bilgiye odaklı bir kazanım içindeyiz, bilgiye hakim olan bugün dünyaya hakim olabiliyor." Ergin, bilginin üniversitelerde ürün odaklı çalışan ekiplerce çıkarıldığını, o yüzden son yıllarda elektrikli ve hidrojenli araç yarışlarını başlattıklarını dile getirdi.

Yerli olarak bir şeyler tasarlamaya ve üretmeye başladık
Ergin, bazı araçların Türkiye'de yapıldığını belirterek, "Yerli olarak bir şeyler tasarlamaya ve üretmeye başladık. Hedefimiz, tasarımları Türkiye'de yapalım, dünya kalitesi ve üstünde üretelim, yurt dışında da ürettirelim. Bu da bizim millilik anlayışımızın içine giriyor. Bu konuda alın teri dökenlerin sanayimize intikal edip, onlarla ülke çapında bir yaygınlaştırmaya gittiğini görmek istiyoruz. Bu yarışlar bu açıdan bir kıvılcım. Çeşitli sanayi kuruluşları tarafından bize geri dönüşler başladı." diye konuştu.
Ergin, gelecek birkaç yılda sanayinin de buralara destek vereceğini ve daha güzel ürünler çıkarılması adına adımlar atılacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.