Dentiss Logo

Sigarayı bıraktıran aşı deneniyor

İsveçli bilim insanları, dünyanın en ölümcül alışkanlığı sigarayı bıraktırmaya yardım etmesi için tasarlanan yeni bir aşının denemesine başladılar. Aşıyı geliştiren ve merkezi Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’nde bulunan Independent Pharmeceutica adlı özel şirket, nikotin aşısının 2. safhasını üç Kuzey ülkesinden 400 denek üzerinde deneyecekler. Aşının sigarayı bırakanlar ve yeniden başlamak istemeyenler üzerindeki etkilerini ölçecekler. 
30.04.2008       10.10.16

İsveçli bilim insanları, dünyanın en ölümcül alışkanlığı sigarayı bıraktırmaya yardım etmesi için tasarlanan yeni bir aşının denemesine başladılar.

 

Aşıyı geliştiren ve merkezi Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’nde bulunan Independent Pharmeceutica adlı özel şirket, nikotin aşısının 2. safhasını üç Kuzey ülkesinden 400 denek üzerinde deneyecekler. Aşının sigarayı bırakanlar ve yeniden başlamak istemeyenler üzerindeki etkilerini ölçecekler. 

 

Şirket yetkilileri, aşının bu aşamada sigarayı bırakanlar ve başlamak istemeyenler üzerindeki etkisi gözlemlense de gelecekte aktif sigara tiryakilerinin bu alışkanlığı bırakmalarına yardım için kullanılabileceğini belirtiyorlar.

 

Şirketin İcra Kurulu Başkanı Lena Degling Wikingsson, aşının 2. safhasının denenmesinin ardından bunu daha ileriye taşımak için büyük bir ilaç fabrikası ile işbirliğine gitmeyi amaçladıklarını söyledi.

 

Aşıyı geliştiren araştırmacılara göre aşı, nikotin moleküllerini bağlayan antikorlar üreterek, bunların çok büyümesine neden oluyor ve böylece beyne girmesini engelliyor. Tiryaki de bu durumda nikotinden her zamanki gibi zevk almıyor ve aşırı sigara içme isteği de giderek yok olunca, bağımlığının ana nedeni ortadan kalkıyor.

 

İsviçreli Cytos Biotechnology firması geliştirdiği nikotin aşısının 2. safhasının deneme sonuçlarını 2005’te açıklamıştı Buna göre, aşı ile yüksek antikor seviyesine ulaşan deneklerin yüzde 42’sinin bir yıl sonra sigara içmedikleri, plasebo verilenlerde bu oranın yüzde 21 olduğunu belirtmişti.

 

Amerikan Nabi ilaç şirketi ile merkezi Bermuda’da bulunan Celtic firması da benzer nikotin aşıları geliştiriyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, önlenebilir ölümler içinde bir numara olan tütün kullanımı, dünyada her yıl 5,4 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açıyor ve bu oran düşük gelirli ülkelerde giderek artıyor.

 

Kaynak: NTV-MSNBC


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.