Dentiss Logo

SAHİM-SEN, Sağlıkçı Kıtlığına Karşı Uyardı

Dünya Sağlık Günü vesilesiyle açıklama yapan SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken, sağlık personelinin akın akın yurt dışına göç ettiğine dikkat çekip “İleride telafisi olamayacak bir kriz bu, yarın tedavi olacak sağlık personeli bulamama gerçeği önümüzde. Krizin nedenleriyle acil ve topyekûn mücadele şart” sözleriyle uyarıda bulundu.
06.04.2022       15.49.24

1950 yılından beri kutlanan Dünya Sağlık Günü nedeniyle açıklama yapan Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunlara dikkat çekti.

Akarken, ‘’Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından 7-13 Nisan tarihleri arasında kutlanan hafta Dünya Sağlık Günü olarak kabul edilmiştir. Dünya Sağlık Günü’nün en temel amacı; kamuoyunu sağlıklı yaşama davet ederek, toplumun sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmelerini; kaliteli ve sürdürülebilir sağlık sisteminin tesis edilerek sağlığın korunmasını sağlamaktır. Ancak ülkemizde bu amaçların gerçekleşmesi için çalışmalar/uygulamalar yapılmaması, Dünya Sağlık Günü’nü ülkemiz açısından anlamsızlaştırmaktadır. Sağlık kurumlarının içinde liyakatin kaybettiği süreçler, bir toplumun sağlığını adım adım felakete sürüklemektedir. Bu durumun besleyici sebebinin ise sağlık sisteminin kendisi olduğunu bilmek bizlere bir acı reçetedir.’’ dedi.

‘İyi Hal Belgesi' Başvuru Sayısı,

Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesinde

Sağlık sisteminin kırmızı alarm seviyesinde olduğunu belirten Akarken şunları söyledi: ‘’Sağlıkçılar güvende olmadıklarını düşünüyor ve beyin göçünün önü alınamıyor. Çalışma koşullarının iyileştirilmemesi sağlık hizmetinin verimliliğini düşürüyor. Özlük haklarında azalma, toplum gözünde itibarsızlaştırma politikaları, maddi kayıplar, hak edilenin verilmemesi göçü hızlandıran etkenlerin başında geliyor. Ayrıca Aile Sağlık Merkezi’nin, asıl görevi olan koruyucu sağlık hizmetleri haricinde her işin görüldüğü yer olarak halka aksettirilmesi, neticede asıl iş olan koruyucu sağlık hizmetlerinin yanında bir sürü angaryanın istişare yapılmadan birinci basamağa verilmesi içinden çıkılamaz bir hal almıştır. Bu sistemde ne yazık ki sağlıkçılar alternatif olarak yurt dışına gitmeyi düşünmekteler. Türk Tabipler Birliği yurt dışında çalışabilmek için ‘iyi hal belgesi' aylık başvuru sayısının Mart ayında tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştığını açıkladı. Bu da krizin ne seviyede olduğunun göstergesi.’’

‘’Acil ve Topyekûn Mücadele Gerekli’’

Akarken açıklamasının devamında ‘’Sağlık Hizmetleri Sendikası olarak, iyileştirilmelerin düzenlemelerin yapılmaması, dünyanın en kutsal mesleğini icra eden sağlık kurum emekçilerini mesleğini yapmaktan alıkoyan, ülkemizin geleceğini karartacak beyin göçünü teşvik eden, vatandaşlarımızın verimli sağlık hizmeti almasını engelleyen nedenlerle acil ve topyekûn mücadele etmenin gerekliliğini vurguluyoruz.’’ dedi.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.