Dentiss Logo

Sağlık Turizminde Regülasyonlara İhtiyaç Var

Fethiye’de binlerce yabancı hastanın diş tedavisi olduğu Holident, bölgesinin ilk A sınıfı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi. Holident’in Kurucu Ortağı Diş Hekimi Çağatay Aras, acil döviz girdisine ihtiyacı olan ülkemiz için katma değeri yüksek üretim yapan sağlık turizmine ihtiyacın büyük olduğunu vurguluyor. Sektörün desteklenmesi ve korunması gerektiğini belirten Aras, regülasyonlara ihtiyaç olduğunun altını çizmekte.
11.11.2021       14.51.49

Dental turizm konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Cironuzda dental turizmin payı nedir?

Bizim bulunduğumuz bölgede yerleşik İngilizlerin yoğunluğu ve gelen yabancı turist olarak yine İngiliz misafir sayısının fazlalığı yüzünden, biz zaten kendimizi yabancı hastaları tedavi ederken bulduk. Dolayısıyla bizi başarıya götüren tek şey dürüst, düzgün ve nitelikli diş tedavisini mümkün olan en hızlı sürede bitirmemiz oldu. Ülkesine dönen turistlerin kendi çevresindekileri yönlendirmesi ile işlerimiz büyüdü. Başarılı tedavilerin yanı sıra dental turizm konusunda sağladığımız bir pazarlama aktivitesi varsa o da hastalarımızın memnuniyetiyle ülkelerine taşıdıkları tavsiyeler oldu. Dental Turizm adına şu an modern iletişim mecralarını aktif olarak kullansak da Dental Turizm alanında önceliğimizi, bizi bulunduğumuz konuma getiren yaklaşımımız olarak özetleyebilirim; “tedavi protokollerinde istikrar ve tedavi sonuçlarında başarı”.

Organik bir büyümeyle yabancı hasta portföyümüz artarken, hastanemiz nitelikli uzman hekim kadrosu ve bilimsel bakış açısına sahip tedavi protokolleri sayesinde lokal hastalardan da talep gördüğü için hasta sayısı olarak portföyümüzün yarı yarıya olduğunu söyleyebiliriz.

REKLAM

Türkiye’de dental turizm çalışmaları için yurt dışından hasta kabul etmek için sağlık kuruluşlarının uyması gereken prosedürler var mı?

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri regülasyon eksikliğidir. Ülkede ne revaçta ise nerede para varsa anlayan anlamayan, bilen bilmeyen o sektöre dahil olmaya çabalıyor. Ben Fethiye'ye geldiğimde ilçedeki dükkanların yarısı emlakçıydı. İngilizler konut alıyordu. Taksicisi, barcısı, garsonu herkes emlakçılık yapmaya çalışıyordu. Bu furya bitti dükkanlar kapandı. Şimdi de herkes sağlık turizmcisi oldu.

Ben meslek hayatım boyunca kapımı çalıp hasta getireceğim diyen kimseye komisyon vermedim. Bugün ise yüzde 25 komisyon isteyen emlakçı, garson, turizmci, web tasarımcı kimi görseniz dilinden “sağlık turizmi yapıyorum” cümlesini duyuyoruz. Maalesef birçok meslektaşımızda ya yerini yurdunu bırakıp güneye gelerek bu işleri kovalıyor ya da işadamlarının diploma kiralayarak açtığı büyük yerlerde düşük maaşlarla çalışıp tercümanların denetiminde tedavi yapmaya çalışıyorlar. Bu sektörün geleceğini böyle inşa edemeyiz. Devlet bu işi regüle etmezse katma değeri yüksek girdi sağlayan bu değerli sektör de bitecek. Kötü yapılan tedaviler sonucunda ülkesine dönen hastalar, bizi tekrar tavsiye etmeyecekler ve ülkemiz bundan zarar görecek. Bunu öngörmek zor değil. Maalesef ben geleceğe umutla bakmayanlardanım.

Dünyada dental turizm pazarı hakkında neler söylemek istersiniz? Türkiye, pazardan ne kadar pay alıyor? Ülkemizin dental turizm konusundaki potansiyeli ve dünyadaki tercih edilirliği konusunda görüşleriniz nelerdir?

Türkiye tıpkı göz ve estetik tedavilerde olduğu gibi diş alanında önemli bir potansiyeli, rasyonel bir pazara dönüştürüyor. Türkiye’deki diş hekimliği alanında nitelikli eğitim ve teknoloji, Türk insanının turizm hizmetleri alanındaki sıcak ve titiz yaklaşımıyla birleştiğinde yüksek hasta memnuniyeti sağladığımızı kendi işletmemizde gözlemliyoruz. Holident’te takip ettiğimiz misafirlerimizde tedavi öncesi iletişimden, tedavi sonrası hizmetlere yüzde 95’in üzerinde memnuniyet gözlemliyoruz ki bu standartların çok üzerinde. Burada potansiyelimiz adına yapmamız gereken, tüm sektörde süreçlerdeki standartları yükseltmek, açık ve net olarak tercih gören ülkemizin bu sektörde sürekliliğini sağlamak.

Hastalar, en çok hangi dental tedaviler için ülkemizi tercih ediyor?

Holident olarak sadece kozmetik ya da sadece implant tedavileri sunmak gibi bir yaklaşımımız olmadığı için bizi ziyaret eden Avrupalı, Amerikalı veya MENA bölgesi hastalarında, tüm tedavi tiplerinin talep gördüğünü söyleyebiliriz. İngiliz hastalarda yoğun olarak tam ve parsiyel dişsizlik vakaları ve estetik vakaların yoğun olduğunu iletebiliriz.

Yabancı hastaları kabul etmek isteyen ağız ve diş sağlığı kuruluşlarına neler tavsiye edersiniz? Dental turizme uygunluk açısından nasıl hazırlanmak gerekir?

Bu kuruluşlara tavsiyem ülkelerini seviyorlarsa lütfen olmayacak tedavileri olmayacak fiyatlarla yapmasınlar. Bilimsel bakış açısından sapmadan, vicdanlarını dinleyerek tedavilerini gerçekleştirsinler. Kaliteden sapmasınlar, rekabet için ucuz malzeme ucuz fiyat vermesinler. Bu insanlar zaten ülkemize uygun fiyat için gelen insanlar. Sırf rekabet için gerçekçi olmayan fiyatlar teklif edildiğinde, işini layığıyla üst sınıf malzeme kullanarak yapan diğer işletmelere de zarar veriyorlar. Yoksa yakın zamanda bu sektör battığında köklü kurumlar ayakta kalacak ama olan onlara olacaktır.

Cari açığı inanılmaz seviyelere gelen ve acil döviz girdisine ihtiyacı olan ülkemizin katma değeri yüksek üretim yapan sağlık turizmine ihtiyacı büyüktür. Bu sektörün yaşatılması, desteklenmesi ve korunması gerekmektedir.

Klinik için lokasyon seçiminin dental turizm açısından önemi nedir?

Lokasyonu günümüzde çok önemli bulmuyorum. Tedavi kalitesi, doğru iletişim ve modern diş hekimliği teknolojileri lokasyondan çok daha öncelikli faktörler olduğu fikrindeyim.


Diş Hekimi Çağatay Aras Kimdir?

Çağatay Aras, 1977 yılında Edirne’de doğdu. Öğretmen olan anne ve babasının görev yaptığı Edirne’de okuyan Aras, 1995'te Edirne Anadolu Lisesi'nden, 2002'de Marmara Üniversitesi İngilizce Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından çalışmak için yaz tatillerini geçirdiği ve annesinin memleketi olan Fethiye’yi tercih eden Diş Hekimi Çağatay Aras, Holident Özel Sağlık Hizmetleri ve Turizm Limited şirketinin 2 kurucu ortağından biridir


 Bölgesinin İlk A Sınıfı ADSM’si

Diş Hekimi Çağatay Aras, 2004 yılında özel muayenehanesini Fethiye turistik çarşısında açtı. On yıl tek başına, yerli ve yabancı bir çok hastaya hizmet verdikten sonra 2014 yılında Marmara Üniversitesi’nden arkadaşı Periodontoji Uzmanı Dr. Tonguç Kavasoğlu ile Holident Ağız ve Diş sağlığı Polikliniği’ni kurdu. Holident, poliklinik formatında 5 binin üzerinde yabancı hastaya hizmet verdikten sonra 2019 yılında, uzman hekimler ve ekip çalışmasıyla daha kapsamlı hizmet verme fikrini hayata geçirmek üzere şu an hizmet verdikleri marina bölgesindeki binaya taşındı. Böylece bulunduğu bölgenin ilk A sınıfı ADSM'si olan Holident, anestezi uzmanı da dahil olmak üzere Ege, İstanbul, Gazi ve Ankara Üniversitelerinden mezun 9 hekimle hizmet veriyor.


Röportaj: Elvan Genç (VYG)

Bu röportaj, Dişhekimliği Dergisi’nin 143’üncü sayısında Dental Turizm kapak konusu içerisinde yayınlanmıştır. Dergiye buradan abone olabilirsiniz.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.