Dentiss Logo

Sağlık turizminde istihdam hedefi: 1 milyon kişi

Sağlık turizminde istihdam hedefi: 1 milyon Türkiye aklındaki turizm tarifini deniz, kum ve güneş üçgeninden çıkarırken sektörün farklı alanlarında söz sahibi olmaya çalışıyor. Turizmi on iki aya yaymanın formülü içinde en büyük paylardan biri sağlık turizminin. Sektör temsilcileri dünya genelinde yıllık cirosu 100 milyar doları bulan sağlık turizminden yüzde 10 pay almayı istiyor. Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği (TSTGD) verilerine göre, son üç yılda atağa geçen sağlık turizmi, yılda 150 bin kişiyi Türkiye’ye çekiyor.
09.04.2008       14.39.39

Sağlık turizminde istihdam hedefi: 1 milyon Türkiye aklındaki turizm tarifini deniz, kum ve güneş üçgeninden çıkarırken sektörün farklı alanlarında söz sahibi olmaya çalışıyor. Turizmi on iki aya yaymanın formülü içinde en büyük paylardan biri sağlık turizminin. Sektör temsilcileri dünya genelinde yıllık cirosu 100 milyar doları bulan sağlık turizminden yüzde 10 pay almayı istiyor. Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği (TSTGD) verilerine göre, son üç yılda atağa geçen sağlık turizmi, yılda 150 bin kişiyi Türkiye’ye çekiyor. Termal, medikal ve yaşlı turizmini içinde barındıran sağlık turizminin yıllık cirosu 500 milyon dolar.

 

TSTGD Başkanı Dursun Aydın, bu rakamın beş yıl içerisinde 10 milyar dolara çıkacağını düşünüyor ama bunun gerçekleşmesi için Türkiye’nin sağlık turizminde doğru bir politika yürütmesi gerektiğinin altını çiziyor: “Türkiye sağlık turizmi açısından çok büyük bir potansiyele sahip. Özellikle termal turizmi yapılan devlet teşvikleriyle sağlık turizminde büyük rol oynayacak ve 5 yıl içinde sektör istihdam sayısını 1 milyona çıkaracak. Bu potansiyeli iyi değerlendirmek için sivil toplum kuruluşları, devlet ve sektör temsilcileri ortak bir dil oluşturmalı.”

 

Sağlık turizminde bugün en büyük payı medikal turizm alıyor. Bunun nedeni ise son yıllarda özel hastanelerin bu alanda yaptıkları yatırımlar. Daha çok İngiltere, Amerika ve Almanya’dan Türkiye’ye gelen hastalar, kendi ülkelerinde sigortanın karşılamadığı göz, diş, estetik, saç ekme gibi tedaviler için Türkiye’yi tercih ediyor.

 

‘Tercih edilen bir ülkeyiz’

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Pek çok ülke sağlık turizminin önemli bir ekonomik değer yaratabileceğini görerek bu pazarda yer alamaya çalışıyor. Ancak sağlık turizmi parası değerli ve sağlık hizmetleri pahalı olan ülkelerden az gelişmiş, sağlık hizmetleri ucuz ama belli standartları yakalayan ülkelere doğru akıyor. Türkiye de bu anlamda tercih edilen ülkelerden biri” diyor.

 

Sektör büyüme potansiyelini yarattığı istihdamla da gösteriyor. Sadece termal turizminde 50 bin kişi istihdam edilirken bu sayı medikal turizmde 300 bini buluyor. TSTGD Üyesi Dr. Filiz Çevirme istihdam oranının, sektörün büyüme trendine bakıldığında, beş yıl içerisinde önemli oranda artacağına inanıyor: “Türkiye Avrupa’nın en önemli termal yataklarına sahip. Şu anda termal turizminin Türkiye’deki büyüklüğü yeterli düzeyde değil. Ama yeni tesislerin yapılması, devletin bu alandaki teşvikleri potansiyeli artıracak” diyen Çevirme, bu durumun termal turizminde istihdamı da iki katına çıkaracağı kanısında.

 

Türkiye Kaplıcalar Birliği Genel Sekreteri Turabi Çelebi ise termal turizmi için gelen turist sayısından şikâyetçi. “Türkiye’de kaplıcalara gelen insan sayısı 7 milyon. Bunun sadece 15 binini yabancılar oluşturuyor. Bu da yabancıların termal turizmini yeteri kadar bilmediğini gösteriyor” diyen Çelebi, sorunun tanıtım çalışmalarına önem verilmesiyle çözüleceğine işaret ediyor.

 

Sektör temsilcileri, daha çok insanı Türkiye’ye çekmek adına ‘her şey dahil’ paketler de sunuyor. Bu paketlerin kapsamı geniş; tedavi boyunca çift yönlü uçak bileti, kendi dilinde konuşan sağlık rehberi, beş yıldızlı otelde kahvaltılı konaklama, otelde ihtiyaç halinde hemşire bulundurma, gezi ve alışveriş turu gibi.

 

Bu paketlerden sunan Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun İş Geliştirme Direktörü Selin Yıldırım Peker’in şu sözleri de çarpıcı: “Göz tedavisi için yurtdışından gelen turist ortalama 4 bin Euro gelir bırakırken, tatil turizmi için gelen turist 600-700 Euro bırakıyor.”

Milliyet İK sektörü incelerken özel hastaneler, merkezler ve termal tesislerin yatırım ve istihdam planlarını da sordu.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

‘Üniversiteler ilgili bölümler açsın’

 

Balçova Termal Turizm Otelcilik Genel Müdürü, Türkiye Kaplıcalar Birliği’nin Genel Sekreteri Turabi Çelebi: “Norveç Sağlık Bakanlığı’yla yürüttüğümüz ortak çalışma kapsamında dört haftada bir Norveç’ten hastalar geliyor. Burada her yaştan insana hizmet ediyoruz.

 

Tüm romatizma hastalıkları, kaza sonrası sakatlıkları, fıtık rahatsızlıklarını tedavi ediyoruz. Tenis kulübü, yüzme havuzları, yürüyüş parkuru, konaklama sağlıyoruz. Hafta içi tedaviler sürüyor. Hafta sonları ise geziler düzenliyoruz. Yani hem tedavi olup hem tatil yapıyorlar. Gelen turistler en az iki hafta kalıyor. Şu an tesislerimizde 400 kişi çalışıyor. Bunun üçte biri sağlık uzmanı, geri kalanı ise turizmci. İstihdam konusunda en büyük sorunumuz nitelikli eleman sıkıntısı. Üniversitelerde bu alanlarda bölümler açılması gerekiyor.”

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

‘Kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz’

 

Thermal Resort Oruçoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Mert Oruç: “Sağlık turizmiyle ilgili yeni bir yatırımdan ziyade şu anki yatırımlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Otelimizde çalışan personelimizin yüzde 20’si sağlık ve SPA alanında, yüzde 80’i ise diğer departmanlarda istihdam ediliyor. Sağlık turizmi kapsamındaki SPA ve fizik tedavi bölümünde 50 personel hizmet veriyor. Kalifiye eleman sıkıntısı en büyük sorunumuz. Sağlıkta eğitimli personel bulabiliyoruz ama diğer departmanlarda yaşadığımız kalifiye elaman sıkıntısını hizmet içi eğitimle aşmaya çalışıyoruz.”

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Anadolu sağlık, istihdamını artıracak

 

Anadolu Sağlık Merkezi Kurumsal Hizmetler ve İletişim Direktörü Semra Baysan: “Yabancı hastaların ve refakatçilerinin uçak bileti, transferler, konaklama ve tercüman ihtiyacını karşılıyoruz. İsteklerine göre İstanbul’da turlara dâhil olmalarını sağlıyoruz. Daha çok Almanya, İngiltere, Hollanda, Benelux ülkeleri, USA, Kosova, Bulgaristan gibi ülkelerden kardiyovasküler cerrahi, medikal onkoloji, beyin cerrahisi olmak üzere pek çok branşta hasta tedavi olmak için geliyor. Bu yıl ‘telemedicine’ hizmetiyle hastanın tedavi öncesi ve sonrası doktoruyla yüz yüze görüşmesini sağlayacak bir sistem uygulamaya başlayacağız. Bu hem hasta potansiyelimizi hem de müşteri memnuniyetini artıracak.

 

Sağlık turizminde ilk yılımız. Amacımız bu yıl 2,5 ila 5 milyon euro arasında bir ciro elde etmek. Bu doğrultuda hedef ülkelerde tanıtım faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. İstihdamımız da artacak. Destek hizmet pozisyonlarında da (yurtdışı hastalara hizmet sunabilecek şoför, hostes, vs.) istihdam artışı söz konusu olacak.”

 

Yurtdışında kontak ofisler açacak

 

Jinemed Sağlık Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel: “Yurtdışından tüp bebek tedavisi, jinekolojik ameliyatlar için geliyorlar. Kısmen diş ve genel cerrahi alanlarında da hasta kabul ediyoruz. Uçak bileti, otel, cep telefonu gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Yurtdışında pazarlama ofisleri açmayı planlıyoruz, altyapı çalışmaları devam ediyor. Kontak ofislerle istihdam sayımız da artacak.”  

 

Dünyagöz 80 hekim, 1000 ek personel alacak

 

Dünyagöz Hastaneler Grubu İş Geliştirme Direktörü Selin Yıldırım Peker: “Hastalarımıza ihtiyaçlarına uygun özel paket programlar düzenliyoruz. İçerisinde konaklamadan gezilere kadar birçok olanak sağlanıyor. Bu paketlerin fiyatı 1699 euro. Eylül’de Antalya’da açacağımız hastaneye İngilizce, Almanca, Hollandaca, Rusça bilen 15 kişilik bir ekip kurma çalışmalarına başladık. Şu anda grubumuzda bin personel ve 120 göz hekimi çalışıyor. Bu yıl açılışını yapacağımız şubelerimizle birlikte bu sayı 200 göz hekimine ve 2 bin çalışana çıkacak. Ama sağlık turizmine yönelik işe alım süreçlerimizde deneyimli kişileri bulmak çok zor oluyor.”

 

Onep'ten 5 milyon dolarlık proje

 

Onep Estetik & Plastik Cerrahi Merkezleri Genel Müdürü Burak Erol: “Merkezimize en fazla İngiltere, Almanya, Hollanda, Avusturya, Amerika, Azerbaycan’dan hastalar geliyor. Onlara yönelik özel paketlerimiz var. Bunlar ameliyat, laboratuvar tahlillerinin yanı sıra ameliyat sonrası da dâhil otel ve konaklamayı kapsıyor. Ağırlıklı olarak plastik cerrahi, dermatoloji, fizyoterapi gibi alanlarda 37 kişi istihdam ediyoruz. Antalya ve Bodrum’da hem ameliyatlı hem de ameliyatsız hizmet verebilecek sağlık ve estetik merkezi projemiz var, 5 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Bu projeyle beraber 30 sağlık uzmanına ve 20 turizmciye ihtiyacımız olacak.

 

‘Çalışanlarımız yabancı dillere vakıf olmalı’

 

Memorial Sağlık Grubu Genel Müdürü Uğur Genç: “Bu yıl hastalarımıza daha iyi hizmet verebilmek için kendi iç organizasyonumuzu daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Şu anda sağlık turizmiyle ilgili 4 arkadaşımız çalışıyor. Ancak dolaylı olarak yurtdışı hastalara hizmet veren, her bölümden pek çok çalışanımız var. 2008’de hasta trafiğinin boyutuna göre hem medikal kadrolarda hem de idari kadrolarda istihdam sağlayacağız. Çalışanlarımızın daha dinamik ve yabancı dillere vakıf olmasını bekliyoruz.”

 

‘Rehabilitasyon evrelerinde devreye giriyoruz’

 

Richmond Nua Wellness-SPA Genel Müdürü Ümit Yaşar Atalay: “SPA merkezleri sağlık turizminin öncesinde veya sonrasında koruyucu, hazırlayıcı veya rehabilitasyon evrelerinde devreye giriyor. Bunun yanı sıra gelen hastalara kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, doğal sarmalar ile doğal zayıflama yöntemleri, akupunktur, lazer gibi hizmetler de veriyoruz. Turistler SPA merkezlerine genellikle seyahat acenteleri aracılığıyla geliyor. Otel misafirlerimizin yüzde 80’i Türkiye’den, yüzde 20’si ise İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve Japonya’dan oluyor.”

 

Esengül Metin

Kaynak: İnsankaynaklari.com


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.