Dentiss Logo

Sağlık Turizminde Denetimler Sıkılaştırılıyor

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın 28.12.2021 tarihli genelgesine göre sağlık turizmi yetki belgesi olmayan kurumların, sağlık turizmi faaliyetleri yapmaması için denetimlerin sıkılaştırılmasına karar verildi. İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) Genel Müdürü Murat Işık konuyla ilgili açıklamasında, kontrolsüzlüğün sadece son 6 ayda 5 ex vakası ile sonuçlandığını söyleyerek sağlık turizmi yetki belgesinin önemini vurguluyor.
19.01.2022       11.59.41

Türkiye’de son dönemlerde gündemde olan sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık sektöründe birçok alanda gelişmeler yaşandı. Bu dönüşüm projesi kapsamında dünyada her geçen gün popülerliğini artıran sağlık turizmi için de güncellemeler yapıldı. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yerlere 28.12.2021 tarihinde gönderdiği genelgeye göre sağlık turizmi yetki belgesi olmayan kurumların sağlık turizmi faaliyetleri yapmaması adına denetimlerin sıkılaştırılmasına karar verildi.

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli denetimler sonucu verilen yetki belgesi sağlık turizminin nitelikli bir hal alması için büyük bir önem taşıyor. Sağlık turizmi yapmak için gerekli niteliklere sahip olmayan doktor ve sağlık kuruluşlarının bu alanda faaliyet göstermesi Türk sağlık turizmine zarar verebiliyor. Buna ek olarak yasa dışı gerçekleştirilen sağlık turizmi faaliyetleri bu sektörün kayıt altına alınmasına da engel olarak gerekli iyileştirme çalışmalarının yapılmasına da engel oluyor. T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık turizmi belgesinin yaygınlaştırılması ile Türk sağlık turizminde nitelikli ve verimli hizmet anlayışı da yaygınlaşacaktır.

Sağlık Turizmi Faaliyetlerinde Kayıt Dışılığa Hapis Cezası

Sağlık turizmi faaliyetlerinin yetki belgesine tabi olması, sağlık turizminde faaliyet yürütecek sağlık kuruluşları ve aracı kuruluşların yetkilendirilmesi, bu faaliyetlerin denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar 13.07.2021 tarihli ve 30123 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı Hakkında Yönetmelik Hükümleri’’ ile belirlenmiştir. Bu hükmün 5(1). Maddesinde;

“Uluslararası sağlık turizmi kapsamında faaliyetlerinde bulunabilmek için; sağlık tesisi ve aracı kuruluşun uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi alması zorunludur. Yetki belgesi olmayanların faaliyetleri bakanlıkça durdurulur.’’ ifadesi yer almaktadır.

Ayrıca bu karara ek olarak 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunun Ek 11. maddesinde yer alan;

“ …Ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan ve yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.’’

“Özel izne tabii hizmet birimlerini Sağlık Bakanlığı’ndan izin almaksızın açan ve buralarda verilecek hizmetleri sunan sağlık kurum ve kuruluşları bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yarısına kadar idari para cezası ile cezalandırılır.’’ ifadeleri ile hizmet belgesi olmaksızın faaliyet göstermenin yasal yükümlülükleri net olarak belirlenmiştir.

Denetimler Sıkılaştırıldı

Sağlık Bakanlığı’nın İl Sağlık Müdürlükleri’ne gönderdiği yazıda sağlık turizmi faaliyetlerinin denetlenme işleminin sıkılaştırılmasına karar verildi. Artık sağlık hizmeti gösteren kurum ve aracı kuruluşlar yasa dışı faaliyet göstermeleri durumunda ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

Türk sağlık turizmini dünya genelinde markalaştırmak ve hizmet kalitesini dünya standartlarına çekmek için tüm işlemlerin yasal çerçeveler içerisinde gerçekleştirilmesi, kalite standartlarının asgari düzeyde belirlenmesi faydalı bir adım olacaktır. İlerleyen dönemlerde sağlık turizmi yetki belgesi almak, çok daha sıkı denetimler gerektirecektir.

İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) Genel Müdürü Murat Işık konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ”Sağlık turizmi yetki belgesinin önemini yıllardır vurguluyoruz. 13 Temmuz genelgesi ile başlayan süreçte kontrolsüzlük sadece son 6 ayda 5 ex vakası ile sonuçlandı. Birçok kişinin, işin ciddiyetini anlamaması ve sağlık hizmetlerinde girişimci refleksi ile sorumsuz ve hukuksuz hareket etmenin cezasını, sağlık turizminde tüm ülke ve Türkiye markası olarak çekmeden önlem alındı. Bu kararın hızla uygulanması çok önemlidir. Bu cezalar kesilip takibi yapılıp kontrol sıklaştırılmalıdır. Bu şekilde sağlık turizminde markamızı inşa edebiliriz.” dedi.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.