Dentiss Logo

Sağlık Teknolojilerinde 2022 Raporu Yayınlandı

Şirketlerin yenilikçi ürünler tasarlamaları için çözümler sunan GOOINN, derinlemesine sağlık teknolojileri raporunda Healthtech ile gelişen alanları ve teknolojileri açıkladı. Rapora göre, Healthtech pazarının 2025 yılına kadar yüzde 25’lik bir büyüme ile yaklaşık 660 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
17.11.2022       11.59.16

GOOINN Healthtech 2022 raporu, pandeminin tüm saÄŸlık sistemini temelden dönüÅŸtüren ve dijitalleÅŸtirilmiÅŸ saÄŸlık hizmetlerini geliÅŸtiren Healthtech pazarının hızla ve büyük ölçekte geliÅŸtirilmesinde ve benimsenmesinde büyük bir katalizör görevi gördüÄŸünü ortaya koydu. Healthtech 2022 raporuna göre, 2016 yılından bu yana global olarak 5,5 kat artış yaÅŸanan ve 2019 yılında 175 milyar dolar deÄŸerinde olan Healthtech pazarının 2025 yılına kadar yüzde 25’lik bir büyüme ile yaklaşık 660 milyar dolara ulaÅŸması bekleniyor.

En Büyük Yatırım, Akıl SaÄŸlığı Alanına

Raporda, küresel pandeminin sanal hizmetlere olan talebi artırmasıyla 2021 yılında healthtech sektörüne yapılan yatırımların 34 milyar dolar ile rekor kırdığı belirtiliyor. Buradaki en büyük yatırım 2,4 milyar dolar ile akıl saÄŸlığı (mental health) alanına yapıldığı görülüyor.

Türkiye’de ise, 2016 yılından bu yana Healthtech alanına yapılan yatırımlarda dikkat çekici bir artış gözlemleniyor. Özellikle teknolojinin geliÅŸmesi, yapay zekanın ve makine öÄŸrenmesinin günlük hayatta daha fazla rol alması bu alana verilen önemi arttırmış durumda. 2020 yılına kadar yapılan yatırımlar ise, pandemiden sonra iki katına çıktı. Ülkede aktif olan startup sayısı satın almalar ile birlikte bugün 538 iken, 2008 ile 2022 yılları arasında bu alana 40,98 milyon dolar yatırım yapıldığı gözlemlendi. DiÄŸer yandan, ülkede çevrimiçi saÄŸlık hizmetleri ve mindfullnes alanında hizmet veren startuplara olan ilginin fazlalaÅŸtığı da bir gerçektir.

Sağlık Teknolojileri 6 Ana Başlıkta 14 Farklı Alanda Gelişiyor

Sektörün dijital saÄŸlık ve saÄŸlık hizmetleri biliÅŸim teknolojisi (BT) ile iliÅŸkisinden, Healthtech, Biotech ve Medtech arasındaki farklara kadar healthtech alanında derinlemesine bir araÅŸtırma yapan GOOINN, Healthtech’in gelecekteki global kullanım alanlarını Yönetim, Cerrahi, İlaç GeliÅŸtirme, Fitness, Tanı & Hata Azaltma ve Akıl SaÄŸlığı olmak üzere 6 ana baÅŸlıkta belirlerken, inovasyon profesyonelleri ve giriÅŸimcilerin Telehealth, mHealth, Giyilebilir Cihazlar, Genomik, Robotik Cerrahi, Anti-aging, Assistive Tech, Fertility Tech, Gen Tedavisi, Tıbbi Dış İskelet ve Protez, Mental Health Tech, Nanotıp, Nöroteknoloji ve Sleep Tech baÅŸlıklarında 14 farklı alana odaklandıklarına deÄŸindi.

Raporda ayrıca, geliÅŸen teknolojilerden faydalanarak derinlemesine saÄŸlık hizmeti vermek için en çok kullanılan 14 saÄŸlık teknolojisi ÅŸu ÅŸekilde sıralanıyor; Uzaktan Hasta İzleme (Remote Patient Monitoring, RPM), Yapay Zeka, Blokzincir, Makine ÖÄŸrenimi, Internet of Things (IoT), Giyilebilir Teknoloji, Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (Virtual and Augmented Reality), Büyük Veri AnalitiÄŸi, Ses Tanıma, Chatbot, Robotik Teknoloji, Mobil Uygulamalar, Biyobaskı ve Nöroteknoloji.

Healthtech’te GeleceÄŸin Trendleri

Healthtech 2022 raporuna göre; uzaktan teÅŸhis, bakım noktası testi (point of care testing), moleküler ve genetik testler, mobil saÄŸlık uygulamaları, giyilebilir teknolojiler, tamamlayıcı tanı testleri, ses teknolojisi, saÄŸlıkta yapay zekanın kullanımı, kapalı devre insülin pompaları, taşınabilir diyaliz makineleri, dijital terapötikler (DTx) ve elektronik saÄŸlık kaydı (Electronic Health Records, EHR) gibi trendler saÄŸlık teknolojilerinin geleceÄŸini ÅŸekillendirecek.

Sağlık Alanında Bizi Neler Bekliyor?

GOOINN Healthtech 2022 raporuna göre, gelecekte saÄŸlık teknolojilerinin birçok farklı alanda hayatımıza girmesiyle bizi nasıl bir dijitalleÅŸmenin beklediÄŸi ÅŸu ÅŸekilde öngörülüyor:

  • Hastaneler robotik ve dijital teknolojilere daha fazla güvenecek.
  • SaÄŸlık kuruluÅŸları, verimliliÄŸi ve deÄŸeri artırırken operasyonları ve bakımı iyileÅŸtirmenin yollarını aramaya devam edecek.
  • Doktorların bugün gerçekleÅŸtirdiÄŸi fiziksel ve zihinsel görevlerin çoÄŸu, donanım, yazılım ve her ikisinin kombinasyonları ÅŸeklinde otomatik hale getirilecek. Bu durum, teletıp ve uzaktan saÄŸlık hizmetleri aracılığıyla hasta ziyaretleri ihtiyacını azaltacak.
  • Moleküler ölçekte tıp hızlı bir ÅŸekilde günlük hayatlara adapte olacak. İnsanların hayati belirtilerini izleyebilen her zamankinden daha küçük nano cihazlar vücutlara yerleÅŸtirilecek ve böylelikle inanılmaz derecede ayrıntılı veriler elde edilebilecek. Böylelikle doktorlar tedavileri daha da kiÅŸiselleÅŸtirebilecek.
  • Bazı kuruluÅŸlar, içgörü elde etme ve saÄŸlığın geleceÄŸine güç veren algoritmaları tanımlama yetenekleri tarafından yönlendirilen bir ekonomik modele sahip olacak. Bu kuruluÅŸlar, araÅŸtırma yaparak analitik araçlar geliÅŸtirecek ve insan yeteneklerinin ötesine geçen veri içgörüleri üretebilecek.
  • SaÄŸlık ürünü geliÅŸtiricileri, uygulamalardan ilaçlara ve cihazlara kadar saÄŸlık ve bakım ürünleri geliÅŸtirerek ve üreterek tüketici saÄŸlığı ekosistemini güçlendirecek. Ürün geliÅŸtiren kuruluÅŸlar olmaya devam ederken aynı zamanda yazılımları, uygulamaları ve saÄŸlıklı yaÅŸam ürünlerini de geliÅŸtirecek.
  • Bireysel finansörler kiÅŸilerin bakımlarını yönlendirmek için finansal ürünler yaratarak kiÅŸiye özel modüler ve kapsamlı bakım paketleri sunacak.
  • GeleceÄŸin saÄŸlık bakım rejimleri, kurumsal saÄŸlık programlarıyla giderek artan bir ÅŸekilde ortaklık modellerini takip edecek ve sigortacılarla kısmi geri ödeme anlaÅŸmaları yapacak.
  • Hasta bakım sistemleri olumsuz saÄŸlık koÅŸullarının erken teÅŸhisine ve hedefe yönelik ve kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ tedavisine daha fazla odaklanacak.
  • Kuantum hesaplama ilaç keÅŸfine, hastane lojistiÄŸinde kullanılan hesaplamaların hızlanmasına, sanal klinik deneyler yapmasına ve genetik sıralama yapılmasına olanak saÄŸlayacak.
  • Metaverse’te kullanılan sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve dijital ikiz teknolojileri cerrahi ile ilgili uygulamalar için yeni fırsatlar getirecek.

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.