Dentiss Logo

Sağlık Çalışanlarının İzinlerinin Yasaklanmasına Meslek Örgütlerinden Tepki

Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilin valiliklerine gönderdiği genelgede, salgınla mücadele eden sağlık personelinin korunması amacıyla bir takım düzenlemeler yapıldığı belirtildi. İzinler, istifa ve emeklilik hakları ile ilgili kısıtlamalar içeren genelge, meslek örgülerinin tepkisini çekti.
30.10.2020       17.48.38

Sağlık Bakanlığı, 27 Ekim 2020 tarihinde 81 ilin valiliklerine salgınla mücadelede büyük rol oynayan sağlık çalışanlarının hareketliliği ile ilgili bir genelge gönderdi. Genelge ile sağlık çalışanlarının yasal mazeret izinleri (evlilik, ölüm, analık, hastalık ve refakat) dışında yıllık izinlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu duyuruldu. Ayrıca yaş haddi ve malulen emeklilikler hariç emeklilik işlemlerinin gerçekleştirilmeyeceği ve sağlık çalışanlarının istifalarının kabul edilmeyeceği genelgede yer aldı.

TTB: “İzin, İstifa, Emeklilik Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz”

Genelgenin ardından meslek örgütleri de konu hakkında açıklamalar yaptı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan açıklamada, “Sağlık çalışanları olarak salgının başladığı ilk günden itibaren tüm riskleri ile salgınla mücadele ettik. Hukuksuz uzun çalışma saatlerinde çalıştık, koruyucu malzeme olmamasına rağmen çalıştık, izolasyon süremiz bitmemesine ve meslek hastalığı talebimiz karşılanmamasına rağmen hasta iken çalıştık, ailemizden uzak kalarak çalıştık, ek ödeme yapılmamasına rağmen çalıştık, bizler için bir aşı dahi temin edilmemesine rağmen çalıştık, hastalandık, tükendik, öldük.

Şimdi yükümüz daha da arttı, sağlıkçıları dönüşümlü çalıştıracak şekilde gerektiğinde izin kullanmalarını teşvik edeceğinize, zorla çalıştırmaya kalkıyorsunuz. Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarının korunması yetkililerinin sorumluluğu ve görevidir. Bizler izin, istifa, emeklilik haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz!” ifadeleri yer aldı.

AHEF: “Sağlıkçılar Pandeminin Günah Keçisi Değil!”

Sağlık çalışanlarının izinlerinin kaldırılmasına Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’ndan da tepki geldi. Federasyon Başkanı Dr. Özlem Sezen “Alınan kararı hayretle karşıladık. Sağlık hizmeti dikkat, konsantrasyon, özen ve hassasiyet ister. Dinlenmeden hastalarımıza nasıl bakacağız, nasıl doğru teşhis koyacağız. Bizim bağışıklık sistemimiz düşmeyecek mi yorgunluktan? Yine mi sağlık çalışanları bedel ödeyecek?” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen “Bugüne kadar hastalıktan vefat eden hekimler ve diğer sağlık çalışanları şehit sayılmamıştır. Covid-19 hastalığı hala meslek hastalığı kabul edilmemektedir. Aile hekimliği çalışanları, pandeminin başından beri aktif görevde olmasına rağmen hiçbir ek ödeme alamamıştır” dedi.

5258 sayılı yasanın 3. maddesinin son fıkrasında aile hekimlerine izin hakkı tanındığı ayrıca bununla birlikte izinleri kullandırmak amacıyla da idareye yıllık izin planlaması yetkisi verildiğini belirten Dr. Sezen, anayasanın 50. maddesiyle ve 5258 sayılı yasanın hükmü gereği tanınan izin hakkını ortadan kaldıracak işlem yapma hak ve yetkisi verilmediğini vurguladı.

Haber: Elvan Genç (VYG)


Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.