Dentiss Logo

Organik Diş Hekimliğinde Yüzyıla Damgasını Vuracak Doğal İyileştirici: PRF

Kök hücre tedavisinde, implant uygulamalarında, sinüs yükseltme işlemlerinde ve daha bir çok tedavide kullanılan plazmadan zengin fibrin (PRF) ile iyileşme artık çok daha hızlı. Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Serhat Yalçın, "PRF yüksek miktarda trombosit ve lökosit sitokinleri içeren fibrin bir matrikstir.Trombositler birçok doğal doku rejenerasyon hücresi içerirler.Tıbbın birçok dalında ve cerrahi diş hekimliğinde kullanılmaya başlanan PRF sistemlerinin iyileşmeye olan katkısı bu yüzyıla damgasını vuracak niteliktedir.” dedi.
05.03.2012       14.22.24
Diş hekimliği cerrahisinde artık organik diş hekimliği metotları kullanılıyor. Hastanın kendi kanından alınan plazmadan zengin fibrin (PRF)  ile kök hücre tedavisi gibi her türlü kemik defektinin onarılmasında, implant uygulamaları, sinus yükseltme işlemleri gibi uygulamalarda çok daha hızlı iyileşme sağlanıyor. Prof. Dr. Serhat Yalçın, özellikle uzun süre dişsiz kaldığı için eriyen çene kemiğinin yeniden kazanılması için uyguladıkları kök hücre tedavi süresinin de organik diş hekimliği ile kısaltıldığını belirtti.

Organik diş hekimliği uygulamaları ile kök hücre tedavileri dâhil her türlü işlem sonrasında iyileşme hızı arttı. Doğal ve mucizevî iyileştirici PRF ve organik diş hekimliği uygulamaları hakkında bilgi veren Dentram Diş Kliniği kurucusu ve İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Yalçın, “PRF yüksek miktarda trombosit ve lökosit sitokinleri içeren fibrin bir matrikstir. Trombositler birçok doğal doku rejenerasyon hücresi içerirler. Araştırmacılar PRF’nin büyüme faktörü salınımı yaptığını bulmuşlardır. Bu büyüme faktörleri hücrelerin büyümesini, farklılaşmasını ve migrasyonunu sağlamaktadır. Tıbbın birçok dalında ve cerrahi diş hekimliğinde kullanılmaya başlanan PRF sistemlerinin iyileşmeye olan katkısı bu yüzyıla damgasını vuracak niteliktedir.” dedi.

Çeşitli Uygulamalarda Kullanılıyor
Prof. Dr. Yalçın, her türlü kemik defektinin onarılmasında, implant uygulamaları, sinus yükseltme işlemleri gibi uygulamalarda PRF’yi kullandıklarını belirterek “Yumuşak ve sert doku iyileşmesi hızlanıyor, yara iyileşmesinde kanamayı durduruyor, yeni doku oluşumunu hızlandırıyor, toksin oluşmuyor, hastanın kendi kanından elde edildiği için bağışıklık sisteminde herhangi bir immun reaksiyon oluşturmuyor ve insizyon yara kenarlarının hızlı bir şekilde kapanmasını sağlıyor. Elde edilmesi ve hazırlanması oldukça basittir. Ayrıca elde edilmesi sırasında herhangi bir biyokimyasal işleme maruz kalınmadığı için ekonomiktir.” şeklinde konuştu.

İyileştirici Hücreler Mucize Yaratıyor
Prof. Dr. Serhat Yalçın, sözlerine şöyle devam etti: “PRF’nin içinde iyileşmeyi hızlandırıcı pek çok madde vardır. Hastanın kendi kanının santrifuj cihazlarında büyüme hormonlarına ayrıştırılmasıyla oluşan PRF doğal bir iyileştiricidir. Ofis ekipmanı haline getirilmiş özel santrifuj cihazları sayesinde muayenehanelerde kullanılmaya başlanan PRF sistemi sayesinde iyileşme süreleri daha kısa, iyileşme kalitesi daha iyi ve hastanın iyileşme süreci daha konforlu bir hal almaktadır. PRF sistemi ile implant operasyonları, sinus lifting operasyonları gibi tüm ağız içi cerrahi uygulamaların iyileşme süreleri önemli ölçüde kısaltılmakta, sonuç olarak hastaların sağlıklı diş ve dokulara ulaşma süreleri kısaltılmaktadır.

Hastaların kanındaki iyileştirici hücrelerin (trombositler, lökositler, sitokinler, büyüme faktörleri) konsantre edilmiş bir şekilde operasyon bölgesine uygulanmasını sağlayan PRF sistemi sayesinde yara iyileşmesi oldukça hızlanmaktadır. Operasyon bölgesine uygulanan PRF matrix, yara iyileşme süresince büyüme faktörlerinin ve iyileştirici hücrelerin salınmasını sağlar, kemik grefleri ile karıştırılır bu etkisi sayesinde yumuşak ve sert doku iyileşmesini hızlandırır.”

Kök Hücre Tedavi Sürecini Kısaltıyor
PRF sistemi ayrıca kök hücre tedavi sürelerini de kısaltıyor. Uzun süre dişsiz kalan çene kemiği artık kök hücre uygulamalarıyla yeniden kazanılıyor. Hastadan alınan kemik iliği, kemik tozuyla birleştirilip çenede kemiğin yetersiz olduğu bölgeye konularak eriyen kemik dokusu yeniden elde edilebiliyor. Bu tür bir tedavi sürecinde iyileşme süreci 6 ile 9 ay sürebilecekken PRF sayesinde 3 ayda iyileşme sağlanabiliyor. 






YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.