Dentiss Logo

Organ Bağışı Kampanyası Başlıyor

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Organ Nakli Vakfı tarafından, Organ Bağışı Haftası çerçevesinde "Organ Bağışı Kampanyası" düzenleniyor. 4 Kasım'da başlayan kampanya ile sağlıklı olan her vatandaşın, gelecekte bir gün kendisi ya da bir yakını için organ gerekebileceğini göz önünde tutarak, organ bağışında bulunması amaçlanıyor.
05.11.2013       18.27.40
Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Organ Nakli Vakfı tarafından, Organ Bağışı Haftası çerçevesinde düzenlenen "Organ Bağışı Kampanyası" başladı.

Kampanya süresince ülke genelinde 50 bin kişinin organ bağışı gönüllüsü olmak için müracaat etmesi bekleniyor.
Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Organ Nakli Vakfı işbirliğinde, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle 4 Kasım pazartesi günü Ankara Congresium'da "Her Bağış Yeni bir Hayattır: Hazır mısınız?" başlıklı program düzenlendi. Kampanya ülke genelinde sivil toplum örgütleri ile sağlık kurum ve kuruluşları tarafından yürütülüyor.

Sinevizyon gösterimi ile başlayacak program kapsamında, organ bağışının önemi vurgulanıyor ve dünya ile Türkiye'ye ilişkin son güncel bilgilere yer veriliyor. Programda, organ nakli bekleyen genç iki hasta ile aynı kişiden alınan organlar sayesinde nakil sonrası yaşama şansını yakalayan organ kardeşi üç kişi konuşma yaptı.

Organ nakli konusunda ilgili kurum ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı oturumda, bağışların artırılabilmesi, daha fazla sayıda hastaya organ nakli operasyonlarının gerçekleştirilebilmesi için neler yapılabileceğine ilişkin interaktif tartışma gerçekleştirildi.

Program bitiminde, Türkiye'de organ temininde en başarılı hastanelere ve organ nakli koordinatörlerine plaket verildi.

Bürokrasiden üst düzey katılım olacak

Türkiye Organ Vakfı Nakli Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, sosyal ve bilimsel olmak üzere iki bölümden oluşan programa, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığından da üst düzey katılım olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 10 yıldır Organ Bağışı Haftası'nda düzenlenmekte olan bu programlara ilk kez üst düzey bürokratik katılımın olacağından, ülkemizde organ nakli hizmetlerini geliştirme çabalarımız taçlanacak. Bu vesile ile organ bağışında toplumsal farkındalığa yüksek düzeyde katkı yapacak olan üst düzey destekle Avrupa bölgesindeki hedeflerimize daha kolay ilerleyebileceğiz."

"Türkiye'nin organ bağışında Avrupa'nın çok gerisinde olduğunu" vurgulayan Kahveci, "Organ bağışındaki yetersizliğin sadece tıbbi değil dini, etik, hukuki, ahlaki ve kültürel birçok faktöre bağlı olduğu bilinen bir gerçektir" dedi. Kahveci, topluma yardımlaşma ve paylaşım konusunda daha güçlü mesaj verecek fikir adamlarına, toplum liderlerine ve rol modellere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

"Vatandaşlardan organ bağışına katılmaları istenecek"
Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, ülke genelinde Organ Bağışı Haftası çerçevesinde yürütülecek organ bağışı kampanyasının da başlayacağını söyledi. Vatandaşlardan organ bağışı kampanyasına katılarak büyük destek vermelerini arzu ettiklerinin altını çizen Kahveci, herkesin bir gün kendisi ya da sevdiği biri için organ gerekebileceğini unutmaması gerektiğini bildirdi.

Kahveci, toplumda organ bağışına ilişkin bilincin ancak farkındalığın artması ile gerçekleşebileceğini vurgulayarak, bunun için kampanya başlatıldığını aktardı. Kahveci, şunları kaydetti:
"Bağış haftası boyunca Ankara'dan 10 bin kişinin organ bağış kartı için başvuru yapmasını ümit ediyoruz. Türkiye genelinde ise Organ Bağışı Haftası içinde 50 bin kişinin organ bağışı gönüllüsü olmak için müracaat edeceğini tahmin ediyoruz. Başkent gibi özel bir şehirde yaşamanın bireylere yüklediği sosyal sorumluluk bilinci içinde tüm Ankara halkını bu konudaki iradesini beyan etmeye çağırıyoruz. Diğer taraftan ülke genelinde yapılacak yerel kampanyalara da tüm vatandaşların destek vermesini bekliyoruz."

Kaynak: AA


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.