Dentiss Logo

Oral Kanserleri Erken Teşhiste Yeni Buluş: Çalkala-Tükür Testi

Amerikalı araştırmacılar, oral kanserlerin teşhisini önemli ölçüde arttırabilen basit bir tükürük testi geliştirdi. FDA tarafından da onaylandıktan sonra araştırmacılar düşük ücretli bu aletin yıllık rutin diş muayenesinin bir parçası olacağını ve özellikle sağlık hizmetlerine erişimde sınırlı olan hastalara büyük fayda sağlayacağını umuyor.
20.05.2013       17.50.19
Test, Miami Miller Tıp Fakültesi’nin Miami temelli tıp teknolojileri şirketi Vigilant Biyobilimler ile yaptığı iş birliği sayesinde geliştirildi. Proteinlerin belirli derecelerde varlığında hemen renk değiştiren ağız çalkalama testinde belirli bir oral kanserin oluşumu, hastalığın başlangıcıyla ilişkili olarak klinik açıdan kanıtlandı.

Fakültenin Kulak-Burun-Boğaz Bölümü’nden Dr. Elizabeth J. Franzmann, konuyla ilgili “Erken ağız kanserleri için basit ve acısız teste muazzam bir ihtiyaç var; çünkü hastaların çoğunluğu tedavi oranı yüzde 40’a geldiğinde, geç dönemde bulunuyor.” dedi.

Türünün en büyük oral kanser teşhis eden çalışmada Franzmann ve ekibi, 300 kanser hastası arasında test şeridinin başlangıç aşamalarını ve sağlık kontrollerini yönetti. Hastalar 5 cc (bir çay kaşığı) tuzla ağızlarını beş saniye boyunca çalkaladı ve beş saniye gargara yaptı, daha sonra bir tüpün içerisine tükürdü. Tükürük solüsyonu, erken dönem skuamöz hücreli karsinomun (sigara-alkol kullanan insanlarla ve papillomavirus ile daha sık ilişkili) en az iki belirtecinin mevcudiyeti için analiz edildi.

2010’da Franzmann’ın patentli teknolojisine özel haklar vermeye başlayan üniversite ile lisans anlaşması imzalayan, Vigilant Biyobilimler’in kurucusu ve başkanı Matthew H.J. Kim; muayenehanelerde ve ilaç depolarında çalkalama ve tükürme testi üzerinde çalışıyor. Ancak şirketin açıklamalarına göre test, şu an ticari aşamadan iki-üç yıl uzakta.

Araştırmacılara göre Amerika’da yaklaşık 42 bin yeni olgu ve dünya çapında 640 bin kişiye her yıl oral kanser teşhisi konuluyor. Bu hastaların yarıdan fazlası, geç dönem teşhis ve müdahale nedeniyle beş yıl içerisinde hayatlarını kaybediyor.

Bulgular,  Washington’daki Amerika Kanser Araştırma Derneği ve Orlando’daki Amerikan Baş ve Boyun Topluluğu’nun yıllık toplantısında sunuldu.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.