Dentiss Logo

KTÜ METAM Faaliyete Başladı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları kapsamındaki 3B tasarım konusunda önemli bir atılım gerçekleştirdi. Üniversitede kurulan Medikal Cihaz Üretim ve Tasarım Uygulama Araştırma Merkezi (METAM), bu bölgedeki hastalara umut olacak.
04.08.2021       12.25.46

Üç boyutlu yazılımlar ile elde elden modeller sayesinde, implantlar, temporomandibular eklem protezleri, greftler, ameliyat plakları, travma tedavisi ve ameliyat rehberleri gibi kişiye özel uygulamalar gerçekleştirilebiliyor. Faaliyete başlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi, hastalara en yeni teknolojilere ulaşma fırsatı sağlayacak.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi AD. Başkanı Doç. Dr. Yavuz Tolga Korkmaz, yürütülen çalışmalarla ilgili görüşlerini aktardı: “Görüntüleme ve üretim yöntemlerindeki teknolojik gelişmelere paralel olarak günümüzde bilgisayar destekli 3 boyutlu yazılımlar ve 3 boyutlu yazıcılar ile hastalıkların teşhis ve tedavisi daha kolay olabilmektedir. Bu yeni teknolojiler; Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi alanında da önemli bir yer tutmaktadır. Bilgisayar destekli 3 boyutlu yazılımlar kullanılarak cerrahi planlama ve tedaviler yapılabilmektedir. Bu yöntemler sayesinde, ameliyat sonrası nasıl bir sonuç ortaya çıkacağı, ameliyat öncesinde bilgisayar üzerinde görülerek planlanabilmektedir. Yöntem, aynı zamanda hem hekimin hem de hastanın yaklaşık sonucu görebilmesine ve ameliyatın daha kısa sürede, kusursuz ve hassas bir şekilde yapılmasına olanak sağlayarak yaranın iyileşme sürecinin daha iyi geçmesine yardımcı olabilmektedir. Bununla beraber 3 boyutlu yazılımlar ile elde elden modeller sayesinde hastalara; implantlar, temporomandibular eklem protezleri, greftler, ameliyat plakları, travma tedavisi ve ameliyat rehberleri gibi kişiye özel uygulamalar da yapılabilmektedir.”

REKLAM

Doç. Dr. Korkmaz, “Dünyadaki bu tip teknolojik yeniliklerin birçoğu, bölgemizde yakından takip edilmekte ve üniversitemizde kurulan Medikal Cihaz Üretim ve Tasarım Uygulama Araştırma Merkezi’nde (METAM) uygulanmaktadır. Biz de KTÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniğimizde, Ortognatik Cerrahi diye tanımlanan alt ve üst çenelerdeki iskeletsel bozuklukların düzeltilmesi, dental implant uygulamaları, çenelerdeki patolojilerin alınması, çene ve yüz bölgesindeki deformitelerin giderilmesi, çene ve yüz bölgesi kırıklarının tedavisi gibi birçok farklı tedavilerde bu teknolojileri kullanmaktayız” diyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (METAM) Müdürü Doç. Dr. Mustafa ASLAN ise önemli gelişme ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “Kişiye özel tasarım ve 3 boyutlu yazıcı teknolojileri ile geniş perspektifteki biyouyumlu plastik ve metal malzemelerle implant üretimleri gerçekleştirilerek medikal ve dental uygulama alanlarında, hekimlerimizin önerileri doğrultusunda faaliyet göstermekteyiz. Karadeniz Teknik Üniversitesi Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (METAM) sahip olduğu altyapı imkânları ile özellikle medikal ve dental alanda geleneksel yöntemlerden kişiye özel anatomik tasarım ve uygulama çalışmalarına kadar olanak sağlayan yüksek hassasiyet ve kalitedeki ürünlerin, endüstriyel ürünlerle rekabet edebilir maliyetlerde üretilmesini sağlamaktadır. Merkez, dijital tasarım altyapısı ile hastaların tomografi verileri üzerinden anatomik yapıya uygun şekilde üretilen 3B plastik modeller üzerinde, hekimlerin gerçekleştirecekleri cerrahi operasyonları, önceden çalışma yapma imkanı sunarak daha başarılı ve daha kısa sürede gerçekleştirebilmesine destek olmaktadır. İmplant tasarımı ve üretiminin yanı sıra medikal/dental alanda eğitim modelleri de üretebilmekte ve mevcut tasarım yazılımları, 3 boyutlu optik görüntüleme sistemleri, tersinir mühendislik uygulamaları ve prototipleme ekipmanları ile bölgemizde imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların AR-GE çalışmalarına da katkı sağlayabilmektedir.”


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.