Dentiss Logo

Kongre Turizmcileri Normalleşme İstiyor

Uluslararası kongre organizasyonları geçtiğimiz yıl ülkemize 2,5 milyar dolarlık gelir sağladı. Kırktan fazla alt sektöre iş imkanı sunan kongrelerin organizatörleri bir platform oluşturarak normalleşme istediklerini duyurdu. Organizatörler, “AVM’ler, düğünler, uçaklar güvenli de kongre ortamları mı güvensiz?” diye soruyor.
21.07.2020       12.50.19

Pandemi birçok sektörde taşları yerinden oynattı. Salgından en çok etkilenen alanlardan biri ise kongre organizasyonları. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 19 profesyonel kongre organizasyon firması, pandemi sürecinde bir platform kurdu. Kongrelere izin verilmesini isteyen platform, Kovid-19 açısından güvenli kongreler için 36 kriter belirledi. Platform üyeleri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile bir araya gelerek, hazırladıkları raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’na iletti.

Dünya Gazetesi’nden Zehra Oruç’un konu hakkında hazırladığı haberde, Profesyonel Kongre Organizatörleri Platformu Başkanı Ersoy Tabaklar, kongreler ile bilimsel ve kültürel etkinlik ve toplantıların açılmasını istediklerini vurguluyor. Tabaklar, “AVM’ler, restoranlar, düğün salonları, uçaklar güvenli de kongre ortamları mı güvensiz… Kaldı ki kongrelerde sektörün öncüsü tıp kongreleridir. Düzenlediğimiz kongrelere katılan insan kitlesi belli bir sosyokültürel seviyenin üstünde olup, kendini korumasını çok iyi bilen bireyler. Ayrıca kongreleri ağırlıklı olarak kongre merkezlerinde ya da kongre otellerinde düzenliyoruz. Bu oteller tüm tedbirleri zaten alıyor, biz de ayrıca tedbir alıyoruz. Dolayısıyla pek çok sektörün normalleşmeye geçtiği şu dönemde kongrelerin de başlamasını istiyoruz” dedi.

Haberde, kongrelerin ülke ekonomisi için önemine şu sözlerle yer veriliyor: “Bir kongre organizasyonu gerçekleşirken 40’tan fazla alt sektöre iş imkanı sağlanıyor. Sektör 50 bine yakın kişinin istihdamına katkı sunarken, geçtiğimiz yıl Türkiye’deki uluslararası kongre organizasyonları 2.5 milyar dolarlık gelir sağladı. Bir kongre turisti, standart harcama yapan bir turiste oranla dört katı fazla döviz bırakıyor”.

Güvenli Kongreler için 36 Kriter Belirlendi

Platform tarafından oluşturan 36 kriterlerden öne çıkan başlıklar şöyle;

  •  Öğle yemeği süresi 75 dakikaya çıkarılacak, akşam yemekleri minimum 120 dakikada tutulacak. Kongrede 3 salon kullanılıyorsa bu salonlardaki toplantıların kahve araları birbirinden 15’er dakika aralıklarla yapılacak. Kahve molaları aynı saate denk getirilmeyecek.
  • Toplantı salonlarının girişlerinde el dezenfektanı bulundurulacak.
  • Çalışacak personel, çalışma esnasında tek kullanımlık eldiven ve cerrahi maske kullanacak. Katılımcılar maskesiz salonlara alınmayacak.
  • Sandalyeler arası en az 60 cm mesafe bırakılacak.
  • Salonlarda bilgisayar, mikrofon, telsiz, telefon, monitör gibi cihazlar düzenli olarak dezenfekte edilecek. Simultane çeviri için kullanılan kulaklıklar her kullanımda özel olarak dezenfekte edilecek.
  • Firmaların kuracağı standların aralarında 80 cm mesafe bırakılacak.
  • Standlarda kişi başı 1,5 m2’lik alan kalacak şekilde hesaplama yapılacak.
  • Katılımcıların otele girişlerinde ateş ölçümleri yapılacak. Daha sonrasında geçerli olmak üzere COVID-19 testi yapması istenecek ve bu konuda katılımcılara yardımcı olunacak.
  • Transferlerde kullanılacak araçlarda sosyal mesafe korunacak. Koltuk başlıklarında kullanılan kılıflar değiştirilecek.
  • Tam zamanlı ve yarı zamanlı personelin kongre süresince her günün başında ve sonunda düzenli olarak ateş ölçümleri yapılacak ve kayıt altına alınacak.

Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.