Dentiss Logo

“Kök hücre saklıyoruz”

“Araştırmalara göre kök hücrelerin, kalp hastalıkları, alzheimer, parkinson, omurilik zedelenmelerine bağlı felçler gibi tedavisi zor hastalıkların tedavisinde kullanılacağı söyleniyor. Aynı zamanda kemik yapılanması, diş oluşturma, dişeti-çene hastalıkları ile kıkırdak, yağ ve kas gibi birleştirici organları, oluşturma açısından umut vaat ediyor. Biz ileride oluşabilecek herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanmak üzere ‘diş kök hücrelerini’ sakladık.
10.10.2008       11.09.39

“Araştırmalara göre kök hücrelerin, kalp hastalıkları, alzheimer, parkinson, omurilik zedelenmelerine bağlı felçler gibi tedavisi zor hastalıkların tedavisinde kullanılacağı söyleniyor. Aynı zamanda kemik yapılanması, diş oluşturma, dişeti-çene hastalıkları ile kıkırdak, yağ ve kas gibi birleştirici organları, oluşturma açısından umut vaat ediyor. Biz ileride oluşabilecek herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanmak üzere ‘diş kök hücrelerini’ sakladık. Çünkü kök hücrelerin en büyük özelliği, doku üretme ve yenileyebilme potansiyelidir. Çekilen süt dişlerinin özel bir kit ile korunması ve sonrasında içinde canlı kök hücre olup olmadığının kontrolü ile başlayan çalışmada bulunan canlı hücreler, - 196 derecede dondurularak ilerideki klinik uygulamalarda kullanmak üzere, endüstri standartlarında sıvı nitrojen tanklarında saklanıyor. Kök hücreler, kordon kanı hücreleri gibi kardeşlere 1/4 , anne babaya 1/2 oranında uyum sağladığı da sonuç alınan araştırmalardan.”

 

“BİZİM VAZİFEMİZ”

 

“Biz sadece estetik diş hekimi değiliz. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığı uzmanıyız” diyen Duygu ve Elif Hanım, “Biz doktoruz ve gelen hastaların sağlığı için mücadele etmek bizim vazifemiz” diyorlar...

 

Creadenta Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin kurucu ortakları... Röportaj için gittiğimiz Dr. Duygu Karaosmanoğlu ve Elif Özcan işveren olmanın yanı sıra diş hekimi olarak “full time” yani 09:00-18:00 çalışıyor...

 

Klinikte ziyaret ettiğimiz bir çocuk annesi Duygu Hanım, Roberts Diş Kliniği, Ege Üniversitesi, International Hospital, Dentis Diş Sağlığı Merkezi gibi tecrübelerin ardından Creadenta adlı klinikte ahbap zoruyla işveren olmuş. “Kendi kliğinimi kendim kurayım” anlayışıyla hareket eden yakın dostu Dr. Elif Özcan tarafından ortaklığa ikna edilmiş... Uzun soluklu ve samimi röportajdan ortaya çıkan sonuç diş hekimlerinin artık “kuyumcu” gibi muamele görmekten sıkıldıklarını gösterdi. Doktor Duygu ve Elif Hanımlar hem yaşıtlar hem de oldukça sıkı birer arkadaş... Biz de bu samimi ortamda diş hekimleri ile ilgili olarak ‘halkın ağzında’ dolaşan deyimleri dillendirdik.

  ‘Diş hekimi bir dişten parayı topluyor, 32 diş var gerisini sen düşün’ dedikodusu nedir?

 

Elif Ö.: Sanki biz insan vücudunun bir organını tedavi etmiyoruz da, özel bir müşteri için tek taşlı pırlanta hazırlıyoruz. Biz hekimiz diş ve ağız hastalıkları sebebiyle sağlığını kaybeden insanlara yardım ediyoruz. ‘Neden diş hekiminin vizitesi yüksek’ diyenlere şunu şöylemek istiyorum. Bir ayna ve sondla iş bitmiyor. Diş hekimliğinde kullanılan malzemelerin çoğu yurtdışından geliyor. Malzemeler dolara endeksli ve bu aletlerin yenilenmesi ve bakımı gerekiyor... ‘Ne yaptınız ki’ diye söylenenler motivasyonumuzu kaybettiriyor. Çünkü vatandaş bizi ‘doktor’ olarak görmüyor...

 

DİŞİN ÖNEMİ BEBEKLİKTE BAŞLAR

   Ağız ve diş sağlığı konusunda ‘bilinçsizlik’ üst seviyede.

 

Duygu K.: İlk süt dişi göründüğü andan itibaren kesinlikle bebeğinizin dişlerini temizlemeye başlamanız gerekir. Temiz bir kumaş ya da gaz tampon kullanarak dişleri ve dişetlerini her beslenmeden sonra silin. Bir kaç diş çıktığından fırça ile tanışma zamanı gelmiştir. Süt dişleri, daimi dişlerin sağlıklı olarak oluşup sürmelerini sağlayan çok önemli rehberlerdir. Bu sebeple süt dişlerine ‘nasıl olsa değişecek önemsiz dişler’ gözüyle bakmak çocuğumuzun gelecekteki diş sağlığını büyük ölçüde tehlikeye sokar.

  Diş kök hücreleri ile ilgili çalışmalar hızlandı. Sizce kaybolan dişimizin yerine yenileri çıkar mı?

 

Elif Ö.: Tabii ki sorunuzun cevabı için daha çok erken. Ancak biz ileride oluşabilecek herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanmak üzere ‘diş kök hücrelerini’ sakladık. Çünkü kök hücrelerin en büyük özelliği, doku üretme ve yenileyebilme potansiyelidir. Kök hücreler, kordon kanı hücreleri gibi kardeşlere 1/4, anne babaya 1/2 oranında uyum sağladığı da sonuç alınan araştırmalardan.

   Onlarca branş arasından neden ‘Diş Hekimi’ korkusu yaygınlık kazanıyor?

 

Duygu K.: Diş hekimi korkusu genel olarak, “güvensizlik” üzerine kurulu. Bu tür hastaların kısa zaman içerisinde “güven” kazanarak, bu korkuyu attıklarını gördük. Aletlerin çıkardığı seslerden rahatsız olanlar için tedavi sırasında DVD’li ekran sayesinde bireyin dikkati hem görsel hem işitsel anlamda dağıtılıyor. Bu yolla aletin çıkaracağı ses, müzikle bastırılıyor. Çok heyecanlı kişiler için, sırt ve bacak masajı yapan ve istenirse ısıtma opsiyonu olan yastıklar kullanılıyor.   Herkes rahatça gülmek istiyor... Bunun için ne yapılmalı!

 

Elif Ö.: Gülümseme bir harmoni içinde olduğunda ancak güzel olabilir. Bunlar diş şekli ve yüze uyumuyla başlasa da, dişlerin birbiri ile kapanışı, çenelerin ve burnun bunlarla uyumu, dudak ve dişetleri bu harmoniyi oluşturan parçalardır. Beyazlatma, (Bleaching) Porselen Dolgular, Kozmetik Düzenleme, Laminate Veneer, (Koruyucu tedavi) gibi usullerle iyi bir harmoni sağlanabilir.

 

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UZMANIYIZ

  Gülüş tasarımı yapıyorsunuz. İnsanlar size estetik mi, tedavi için mi geliyor?

 

Duygu K.: Bizim de en rahatsız olduğumuz konu bu. Biz sadece estetik diş hekimi değiliz. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığı konusunda uzmanız. Bize her türlü hasta gelebiliyor. Sadece bu işin estetiğini yapıyor olarak gösterilmek bize ‘güzellik uzmanı’ havası veriyor. Bu da hiç hoş değil. Biz doktoruz ve gelen hastaların sağlığı için mücadele etmek bizim vazifemiz.

 

Tedavi uygulaması nasıl bir süreç içeriyor, sonra pişman olmayalım!.

 

Elif Ö.: Estetik tasarım başlamadan evvel ölçü alıyoruz. Kişinin yüz özelliklerini göz önüne alarak bir model ortaya çıkarıyoruz. Daha sonra özel bir malzemeden hazırladığımız prova çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Böylece hasta dişleri kesilmeden önce yeni dönemde porselenlerin ‘nasıl olacağını’ üç boyutlu olarak görebiliyor. Böylece hastayı psikolojik olarak kendimizi de hekim olarak hazırlamış oluyoruz.

 

Ağız ve diş tedavilerinin yanı sıra estetik tasarımları yaparken bir teknik aksam kullanılıyor olmalı.

 

Duygu K.: Dünyadaki son teknolojik malzemeleri kullanmak, dezenfeksiyon ve sterilizasyon kurallarına sonuna kadar uymak, diş hekimliği konusunda sürekli eğitim programı uygulamak ve dünyadaki son gelişmeleri mütemadiyyen takip etmek bizim işimizin bir parçası. En çok kullandığımız tekniklerden biri ‘porselen laminate veneer’ tekniği. Dişten çok az madde kaldırılarak, hatta kimi durumlarda hiç madde kaldırılmadan, dişlere yapıştırılan ince porselen yapraklar ile dişlerin daha düzgün görünmesini sağlıyoruz...   Kaynak: Türkiye Gazetesi

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.