Dentiss Logo

Kızamık Salgını Var, Halkın Haberi Yok!

Türkiye’de 2011’den bu yana Sağlık Bakanlığı’nca açıklanmayan ‘gizli bir kızamık salgını’ olduğunu iddia eden TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, yüzlerce vaka olduğunu, 2 bebeğin de kızamıktan öldüğünü söyledi.
25.03.2013       12.08.30
TTB (Türk Tabipleri Birliği) Genel Sekreteri Dr. Bayazıt İlhan, Türkiye’de kızamık salgını yaşandığını ancak Sağlık Bakanlığı'nın gizlediğini öne sürdü. 2011’de başlayan salgının bu yıl ciddi artış gösterdiğini belirten Dr. İlhan, “Meslektaşlarımızdan gelen bilgiye göre Adana’da iki bebek kızamıktan öldü. Ankara’da bir hamilede yine buna bağlı ciddi zatürree ve solunum yetmezliği gelişti. Sağlık Bakanlığı’na doğruları açıklama çağrısı yapıyoruz” dedi.

 


42 İlde Kızamık Var

 

Dr. İlhan’a göre, salgın tüm ülkede etkili, ancak Ankara, Gaziantep, İstanbul, Adana, Amasya, Batman ve Şanlıurfa’da daha yaygın. 42 ilden kızamık bildirimleri aldıklarını açıklayan Dr. İlhan, “Her geçen gün yeni bir il katılıyor. Sağlık Bakanlığı 2011’de aşılama oranlarının yüzde 98’lere çıktığını öne sürüyor. Peki yüksek aşılama oranları ve toplumsal bağışıklığa rağmen kızamık salgınının nedeni ne? Salgın bebekleri ve çocukları daha çok etkiliyor. Her dört kızamık hastasından biri bebek.” diye konuştu.

 


"Alarma Geçtik"

 

Adını açıklamak istemeyen İstanbul’dan bir aile hekimi de, “Aralık ayında başlayan salgınla alarma geçtik. Şimdi biraz sakinledi ama bitmedi. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün isteğiyle 6-12 ay arasındaki bebeklere ekstra aşı yaptık. Hem hastaları hem de onlarla temas edenleri izledik. Hem 20-30’lu yaşlardan hem de daha küçük hastalarımız oldu” dedi. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nin hedefi 2015 yılı sonuna kadar kızamık ve kızamıkçığın bitirilmesi. Bu kapsamda 2002 yılından bu yana Kızamık Eliminasyonu Programı yürüten Türkiye’deki salgın, örgütün de dikkatini çekiyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurulu’nun konuyla ilgili verdiği bilgiye göre önümüzdeki günlerde kızamık vakalarıyla ilgili bilim kurulu toplanarak, konuyu değerlendirecek.

 


Avrupa’da 24 Can Aldı

 

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bakır da konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Tanı konmuş kızamık vakaları var. Avrupa’da da geçen yıl 24 bin vakada görüldü, 24 kişi öldü. ABD’de de vakalar oldu. Onlar da Avrupa kökenli. Türkiye’deki vakaların çoğu da Avrupa’da. Suriye’den gelen vakalar da oldu. Duyarlı çocuklara bulaşması kaçınılmaz. Sağlık Bakanlığı bize de danışarak önlemler aldı. 26 ilde bir yaşında yapılan aşıyı 9’uncu aya çekti.”

 


Kolay Bulaşıyor

 

Kızamık, burun ve boğaz akıntılarıyla doğrudan temas ve damlacık yoluyla bulaşıyor. Nadiren hava yolu ve tozlar yoluyla da bulaşabiliyor. Kuluçka süresi ortalama 10 gün. Belirtiler başlamadan bir iki gün önceden, döküntüler görüldükten 4 gün sonrasına kadar bulaşıcı. Muayene odasında kızamıklı hasta ayrıldıktan sonraki 2 saat içinde aynı havayı soluyanlara da bulaşabiliyor. Rutinde kızamık aşılarının ilk dozu 12 ay tamamlayan bebeklere uygulanıyor. İkinci doz ilköğretim birinci sınıfta yapılıyor. Aşı en erken 6 aylık bebeklere yapılıyor, üst yaş sınırı ise yok. Adını vermek istemeyen bir aile hekimi ise, hastalarla temas eden aile bireyleri ve diğer herkesin izlendiğini belirterek, “İlçelerdeki toplum sağlığı merkezinin bile bildirdiği pekçok kızamık temaslı kişiyi takip ettim. Normalde 7 yaşında yapılan ikinci doz kızamık aşısı anaokullarında da yapıldı.” dedi.

Kaynak: Hürriyet


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.