Dentiss Logo

Kaybolan dişlerin yerine yenisi çıkacak!

Tipik bir timsah hayatı boyunca 2 bin ile 3 bin arasında dişi üretiyor ve bilim insanları şimdi bu hayvanların bu dişleri nasıl ürettiğini anlamaya çalışıyor. Timsahların dişlerinin yeniden çıkmasından yola çıkan uzmanlar yeni bir tedavi geliştirme aşamasında.
29.05.2013       10.17.54
Diş hekimleri yaş ilerledikçe kaybolan dişlerin yerine yeni dişin gelmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Timsahların dişlerinin sürekli olarak yeniden çıkmasından esinlenen uzmanlar bu yöntemin insanlarda da uygulanabileceğini savundu.

Timsahların kaybolan dişlerinin yerine sürekli olarak yenisi çıkıyor. Tipik bir timsah hayatı boyunca 2 bin ile 3 bin arasında dişi üretiyor ve bilim insanları şimdi bu hayvanların bu dişleri nasıl ürettiğini anlamaya çalışıyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar yenilenen her timsah dişinin temelindeki kök hücre torbalarını belirledi. Mikroskop altında hücre çalışmaları, üç boyutlu görüntü ve vücut içi ve dışında denemeler gibi değişik yöntemler kullanan Southern California Üniversitesi uzmanları yavaş gelişen kök hücrelerin ince tabakasını keşfetti. Bu ücreler kaybolan dişlerin yerine yeni dişin çıkmasını sağlıyor.

Hücreler diş tabakası denen bir tabaka dokusunun üzerinde oturuyor. Ayrıca insanlarda da diş tabakası dokusu bulunuyor; ama erken çocukluk döneminden sonra hareketsiz kalıyor ve ilk önce yaptığı eski dişin yerine yenisini çıkarma görevini yapmıyor. Bu tabakanın timsahlarda nasıl aktif olduğuna dair daha fazla bilgi edilindiği zaman bilim insanları bir gün insanlarda da kaybolan dişlerin yerine yenisinin gelişmesi sürecinin başlayabileceğini umut ediyor.

Bostona’daki Tufts Üniversitesi’nden Pamela Yelick  “Bu ne yapılacağını sınıflandırması açısından açıklayıcı bir araştırma. Memeliler ile balıklar, fareler ile sürüngenler ve domuzlar ile insanlar arasındaki farkı ve paralellikleri çiziyor” dedi.

Uzmanlar kaybolan dişin yerine yenisinin çıkmasını sağlamak için çalışmaların henüz yeterli olmadığını, bu tür çalışmaların daha da geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kaynak: İhlassondakika


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.