Dentiss Logo

İstanbul, Diş Hekimliği Biliminin Başkenti Oldu

Dünya Dişhekimliği Federasyonu (FDI) tarafından bu yıl 101. kez düzenlenen Dünya Dişhekimliği Kongresi’ne, Türk Dişhekimliği Birliği’nden alınan verilere göre, çeşitli ülkelerden toplamda 16 bin 197 kişi katıldı. Katılımın yaklaşık 4 bini ise yurtdışından.
06.09.2013       19.26.30
Dünya çapında bir milyondan fazla üyeyi temsil eden FDI, 2013 yılı kongresini İstanbul’da gerçekleştirdi.

Kongre; TC Cumhurbaşkanı’nın himayesi, Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri ve diş hekimliği fakülteleri, bilimsel dernekler, DİŞSİAD, ağız ve diş sağlığı endüstrisi ve diş hekimleri odalarının katkılarıyla ulusal bir seferberlik içerisinde gerçekleştirildi. 28 ile 31 Ağustos günleri arasında, İstanbul Kongre Merkezi’nde organize edilen kongrede, diş hekimliği ile alakalı birçok konu gündeme taşındı. İmplantoloji, endodonti, protetik, cerrahi, periodontoloji, ortodonti, lazer, koruyucu hekimlik gibi alanlarda katılımcı hekimlere sunumlar yapılırken diş teknisyenleri ve yardımcı personeller için de oturumlar düzenlendi. Dört gün boyunca süren kongre kapsamında toplamda 71 bilimsel konferans, 7 panel, 54 sözlü bildiri oturumu, 29 kurs, 16 uzmanla buluşma toplantısı yapıldı. Binlerce sektör mensubunun katıldığı kongrede 850 poster sunumu, 350 sözlü sunum, 16.500m2’yi geçen fuar alanında yer alan 248 firma, 4 endüstri sempozyumu, IADR ve Osteointegrasyon Derneği sempozyumları, 4 ulusal bilimsel dernek paneli, 115 bilimsel konferans, 16 ‘uzmanına sor’, 29 ‘hands-on’ kursu ile büyük bir bilimsel şölen yaşandı.

Sunum Konuları Her Alana Hitap Etti

Diş hekimleri için oluşturulan bilimsel oturumlar çerçevesinde ele alınan konu başlıklarından bazıları şunlar oldu: Modern çürük teşhis yöntemleri, periodontolojide konak modülasyon tedavisi, endodontik cerrahi, implant tedavisinde periodontal yaklaşımlar, asit atağı, flouridlerin kullanımı ve güncel öneriler, dental erozyon ve dentin hassasiyeti: Türkiye’deki durum; operatif diş hekimliği: yeni materyaller, teknolojiler ve teknikler; bulaşıcı olmayan hastalıklar, vertikal ve horizontal ogümentasyonda yeni bakış açıları, estetik bölgede yumuşak doku komplikasyonlarının düzeltilmesi, orthognatik cerrahi ve fasiyal estetik, tıbben komplike hastalar – klinik protokoller, rezin kompozitler, minimum girişimsel diş hekimliği, ağız kanserleri, diastema kapama: disiplinlerarası yaklaşımlar, yeni yüzyılın koruyucu diş hekimliği uygulamaları, ortodontide vertikal kontrol, parsiyel protezlerdeki gelişmeler, kanıta dayalı lazer diş hekimliğinde seçici çürük uzaklaştırılması ve sert doku preparasyonu, dijital ölçülerin klinikte hayatımızı kolaylaştırması, paradontoloji – periodontal cerrahide estetik, instrumentasyon için apikal boyutlar, endodontik lezyonların akılcı tedavisi.



Bilim İnsanları Güncel Gelişmeleri Anlattı

Kongrede gerek yurt içi gerekse yurt dışından çok sayıda konuşmacı sunumlarını gerçekleştirdi. Uluslararası platformda başarılarını sergileyen Türk akademisyenler ve ülkemizin çeşitli diş hekimliği fakültelerindeki 60’ın üzerinde öğretim üyesi konuşmacı olarak kürsüdeydi. Ayrıca, dünya genelinde çeşitli ülkelerden gelen ve Avrupa ve Amerika’nın önde gelen eğitim kurumlarında öğretim üyeliği yapan 40’ın üzerinde yabancı konuşmacı vardı.

Diş hekimliğinde günümüzde gelinen noktayı, gelişen teknolojiyi ve bu teknolojiden faydalanarak uygulama alanlarında yansımalarını anlatan bilim insanları, katılımcı hekimler için uluslararası arenada son dönem gelişmeleri ve çalışmaları ele aldı.



Ayakta Dinlediler

Oturumlar esnasında salonlar oldukça doluydu. Bu nedenle konuşmaları takip etmek isteyen bazı hekimler, sunumları ayakta izledi. Resmi dil olarak Türkçe ve İngilizce’nin kullanıldığı kongrede İngilizce bilimsel oturumların bir kısmı simültane olarak Türkçe’ye çevrildi.



İstanbul, Dünya Rekoru Kırdı

Kongre kapsamında çok önemli bir rekora da imza atıldı. Çok sayıda başvuru yapılan bildiri metinleri arasından kuruldan geçerek onaylanan bin 200 poster, dört gün boyunca sergi katında asıldı. Bunlardan 850’si poster sunumu, 350’si sözlü sunum şeklindeydi. Rekor bildiri başvurusu ve ilanı ile kongrenin İstanbul ayağı diş hekimliğinde deprem yarattı.

Dünya Dental Parlamentosu Toplantıları Yapıldı

Ayrıca, uluslararası kongrede Dünya Dental Parlamentosu da toplandı. FDI Parlamentosu’nda, üye olan ülkelerin ve uluslararası derneklerin yaklaşık 350 temsilcisi bir araya gelerek diş hekimliği meslek politikalarını tartıştı. 25 Ağustos Pazar günü başlatılan ve ilgili herkese açık forumlar, Salı ve Çarşamba günleri de devam etti. Perşembe ve Cuma ise Dünya Ağız Sağlığı Forumu düzenlendi. Forumda FDI 2020 Vizyonu ele alındı. Pazartesi ve Cuma günleri sadece davetli temsilcilerin katıldığı FDI Genel Kurul Toplantıları; Pazar, Perşembe ve Cumartesi günleri FDI Konsey Toplantıları ve Salı günü FDI Ülke Temsilcileri Toplantısı yapıldı.



Uluslararası kongre kapsamında ayrıca, III. Komşu Ülkeler Dişhekimleri Birlikleri İşbirliği Platformu Toplantısı da düzenlendi. Türkiye'nin liderliğini üstlendiği ve Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Filistin, Irak, İran, Kazakistan, Kerkük, KKTC, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Mısır, Özbekistan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan, Ürdün ve Yunanistan gibi ülkelerin de içinde bulunduğu toplantı Türkiye’nin bilimsel ve ekonomik işbirliği sürecine katkı sağlamak üzere gerçekleştirildi.



Kongre Puanı: 1068


101’incisi düzenlenen kongrenin bilimsel oturumları, TDB tarafından tam 1068 puan olarak kredilendirildi ve kongre bitiminde katılımcılara sertifikaları takdim edildi.



Devasa Fuar Alanı, 248 Firma

Etkinlik kapsamında düzenlenen Diş Hekimliği Fuarı Expodental 2013’e yoğun bir ilgi vardı. 248 firmanın stant açtığı fuar, 6 bin 500 metrekare üzerine kuruldu. Sektörde yer alan ulusal ve uluslararası firmalar, diş hekimliği endüstrisinde yeni ürünlerini ve son teknolojilerini katılımcılara sergileme imkânı buldu. Ziyaretçiler; firmalardan ürünler, teknik ve teknoloji hakkında bilgiler alarak diş hekimliği uygulamalarında kendilerine yardımcı olacak ürünlerin alışverişini yaptı. Sergi alanında dental firmaların yanı sıra takı, halı, yağlı boya, kitap stantları da vardı.



Diş Hekimleri Çok Eğlendi

Sosyal program dahilinde ise ilk gün gerçekleştirilen açılış seremonisinin ardından ünlü perküsyon ustası Burhan Öçal diş hekimlerine ritim şöleni yaşattı. Sonrasında ise Anadolu folklorundan esinlenerek muhteşem bir koreografi oluşturan Anadolu Ateşi, harika performansıyla göz doldurdu. İkinci gün ise Rumeli Bahçe’de kongre gala yemeği verildi. Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars, canlı performansları ile katılımcıları eğlendirdi. Sosyal program çerçevesinde bir başka etkinlik ise İstanbul Gecesi idi. Katılımcı hekimler, 30 Ağustos günü boğaz turu yaparak keyifli dakikalar yaşadı.



KATILIMCI GÖRÜŞLERİ

Dt. Mustafa Bekerecioğlu – İstanbul
Mekânın büyük olması dolayısıyla aslında kalabalığın dağılımı çok iyi olmuş. Bilimsel programı yeterli ve dolu buldum. Türkiye’nin giderek dünyada, özellikle Orta Doğu’da yükselen bir değer olması; yurt dışından katılımcıların fazla olmasını tetikliyor ve bu da ülkemiz adına oldukça sevindirici. Bizler fuarlardan önce ve sonra da sektörü takip ettiğimiz için ekstra bir yenilik görmedik; ancak iki üç yıldır kongreye gitmeyen hekimlerin çok fazla yenilikle karşılaştığını düşünüyorum. Son yıllarda diş hekimliğinde cihaz, ekipman ve teknolojik gelişmelerin daha ileri seviyede olduğunu bu fuarda görebiliriz.

Emrecan Eren – Kıbrıs
Kıbrıs’ta okuyorum, son sınıf öğrencisiyim. Kongreye aslında gelmeyi düşünmüyordum; ancak arkadaşlarım FDI Kongresi’ni kaçırmamam gerektiğini söyledi ve hep birlikte buraya geldik. Dünya çapında bir kongrenin Türkiye’de olması büyük şans. Her milletten katılımcının olması çok iyi oldu. Alan çok büyük. Gerekli olan her bilgi var ve gayet faydalı bir kongre. Bilimsel oturumlarda tüm hekimlere hitap edecek konular anlatılıyor.

Dan Hodgson - Prima Dental / İngiltere
Uluslararası satış firmalarının Orta Doğu Bölgesi’nden gelen hekimlere daha fazla satışa ve yeni iş ortaklıkları kurulması neticesinde başarılı bir fuardı.

Neo Han – CSM İmplant / Kore
Fuar oldukça fantastik. Uluslararası bir kongre olması, ürünlerimizi buraya her ülkeden gelen hekimlere tanıtmamızda faydalı oldu. Kalabalığın stantlara ilgisi memnun edici.

Fadi Hajaj – İsveç
FDI İstanbul Kongresi diş hekimleri için büyük bir fırsattı. Güzel prezantasyonlar vardı ve bilimsel programlar oldukça başarılı. Fuar alanında sergilenen ürünlerin çeşitliliği göz dolduruyor.

Prof. Dr. Lidija Kanurkova – Makedonya
Açılış seramonisi biraz daha iyi olabilirdi. Genel olarak güzel geçti. Sunumlar da çok çeşitliydi. Bazı konuşmacıların geleneksel Türk kültürünü yetersiz yansıttığını düşünüyorum. Organizasyona birçok şey daha katılabilirdi, ortodonti konuşmacılarına daha fazla yer verilebilirdi.

Ahmet Özdikmenli – Balıkesir
FDI Kongresi’nin İstanbul’da yapılması ülkemiz için çok önemli. Bu, çok ender bir durum. Her zaman görülebilecek bir olanak değil. Ben de kendi hazırladığım kitaplarımda uluslararası bu kongrede yer almaktan mutluyum. Sergi alanı çok yoğun.

Selda Alemdar Dinçer – Diş Dostu Derneği / İstanbul
Kendimize diş hekimlerini anlatabileceğimiz en uygun yerlerden bir tanesi kongreler. Bu kongrede diş hekimlerini çok ilgili buldum. FDI’ın İstanbul’da yapılması ve yoğun talep bizleri mutlu etti. Yabancı katılımcıların ilgisi ise çok iyi. Standımızda diş dostu şekerler, sakızlar, bonbonlar hediye ediyoruz.Diş dostu bakımından ülkemizi çok ilerlemiş buldular. Tunus, Cezayir gibi ülkeler bizden iş birliği istediler. Biz burada her katılımcıya diş dostu olabilmenin yollarını gösteriyoruz. Bunların sonuçta tüm dünyaya faydası var. Mesajımız, “Dişler çürümek zorunda değil.” Türkiye diş dostu açısından ikinci büyük pazar.

James Lee – DB Orthodontics / İngiltere
Kongre için üç günün yeterli olduğunu düşünüyorum. Dört gün çok uzun. Fuara farklı uluslardan ziyaretçilerin  katılımı oldukça iyi; ama katılan diş hekimlerinin kartları
üzerinde uzmanlık alanları belirtilmeliydi, diye düşünüyorum. Böyle bir kongre için İstanbul güzel bir buluşma noktası…

Aliana Harrison – PSP Dental / İngiltere
Fuar gayet verimli geçti. Başarılı bir organizasyondu. Ancak bir tek olumsuz olarak şunu söyleyebilirim ki fuar alanında satılan yemekler çeşit bakımından yetersizdi.

Dr. Robert L. Ramus – Amerika
Bilimsel konuşmaları dinlerken her geçen gün bir yeniliğin branşımıza eklendiğini gördüm. Arkadaşlarım güzel sunumlar yapıyor, doyurucu içerikler var. İstanbul da çok güzel bir şehir. Bu başarılı kongre için organizasyonu yapanlara teşekkür ediyorum.

Ros Nahab – QuickLase
Yoğun bir kongre geçiriyoruz. Sergi alanı sürekli değişim halinde. Hekimler sunumlara katılıyorlar, yeni bilgiler öğreniyorlar. Bazıları sunumlar bittikten sonra konuşma aralarında bazıları ise devamlı sergi katına gelip stantları ziyaret ediyor, satıcılardan bilgi alıyorlar. FDI’da güzel bir bilgi ve malzeme alışverişi var.

Ahmet Yurtbaş - Practicoss
Hem diş hekimiyim hem de Practicoss Dental İmplant’ın sahibi ve tasarımcısıyım. Kongrede talep gayet güzel, yurt dışından hekimler de merak ediyorlar. Uluslararası bir organizasyon olması nedeniyle yoğun bir katılım var. İmplantımız patentli ve farklı bir özelliği var. Ancak kongre yerini pek uygun ve organizasyonu çok profesyonel bulmadım.



Haber: Sesil KOCAR

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.