Dentiss Logo

İnsan Çenesinde Yeni Bir Kas Katmanı Keşfedildi

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir çalışma, insan çenesinde yeni bir kas katmanının keşfedildiğini gösterdi. Bu çalışma, masseter kasının 3 katmanlı olduğunu öne süren ilk araştırma olmasa da temporomandibular bozukluğun yanı sıra diğer orofasiyal ağrıların tedavisinde önemli bir keşif olarak görülüyor.
20.01.2022       15.45.47

Masseter kası, yüzeysel ve derin bir kısım olmak üzere 2 katmanlı olarak kabul edilir. Bununla birlikte birkaç çalışma, 3’üncü bir katmanın olası varlığından bahsetmekle birlikte, konumu konusundaki bilgiler son derece tutarsızdır. İsviçre'deki Basel Üniversitesi'nden bilim insanları, masseter kasında 3’üncü bir tabakanın varlığını ve morfolojik özelliklerini netleştirmek için anatomik bir çalışma gerçekleştirdi.

Formaldehitle sabitlenmiş 12 insan kadavrası ile 16 taze kadavranın analiz edildiği çalışmada, yaşayan bir deneğin MR verileri de değerlendirildi. Araştırmacılar, anatomik olarak farklı, derin bir 3’üncü masseter kas tabakasını, tutarlı bir şekilde gösterildi. Araştırmacılar, çalışmalarının, masseter kasının bu bölümünün ilk ayrıntılı açıklaması olduğunu belirtiyor.

Araştırmanın yazarları, masseterin bu yeni tanımlanan bölümünün tartışılmasını kolaylaştırmak için “M. masseter pars coronoidea” (masseterin koronoid kısmı) adını öneriyorlar. Araştırmacılar, koronoid kısmın işlevini "mandibulanın ön-üst kısmını stabilize etmek ve geri çekmek" olarak tanımlıyor ve masseterin koronoid bölümünün fonksiyonlarının daha ayrıntılı şekilde ortaya koyabilmek için daha fazla çalışma öneriyorlar.

Çalışmada, masseterin yeni tanımlanan koronoid kısmının öneminin sadece anatomik olmadığı vurgulanıyor. Masseter kasının yapısı hakkında kesinleşen bilgilerin, temporomandibular bozuklukların tedavisi veya elmacık ark bölgesindeki cerrahi müdahaleler açısından klinik bağlamda önemli olabileceğine, minimal invaziv prosedürleri ve optimal hasta tedavisini kolaylaştırabileceğine işaret ediliyor.

Resim: C = masseterin koronoid kısmı; S = masseterin yüzeysel kısmı; D = masseterin derin kısmı


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.