Dentiss Logo

İngiltere’de Hekimlik Yaparsam Uzmanlığım Geçerli Olacak mı?

Türkiye’den 3 saatte ulaşılabilen bir ada ülkesi İngiltere. Avrupa’nın en fazla doktor açığı olan ülkesi olduğu için başka bir coğrafyada, yeni bir hayat kurmak isteyen hekimlerin de gözdesi durumunda. Tıp hekimlerini PLAB sınavlarına hazırlayan Knightsbridge Academy’den Yakup Kocaman’a hekimlerin merak ettiği soruları yönelttik.
23.03.2022       14.40.17

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Medya, perakende ve finans sektörlerinde çalıştıktan sonra İngiltere’de kendi işimi kurdum. Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren firmalara dijital pazarlama danışmanlığı yapmaktayım. Londra merkezli Knightsbridge Academy ve College of Medicine and Dentistry’nin İngiltere’de çalışmak isteyen doktorlara yönelik geliştirmiş olduğu eğitim programlarının Türkiye, Balkanlar, Güney Asya ve Ortadoğu’daki doktorlara tanıtılması konusunda çalışmalar yapıyorum.

Çeşitli sebeplerle yurt dışında yaşamak isteyen hekimler pek çok ülke hakkında araştırma yapıyor. İngiltere’de yaşamanın ve doktorluk yapmanın avantajları nelerdir?

Daha çok Almanya, ABD, Dubai ve İngiltere gibi merkezlerin tercih edildiğini gözlemliyorum. Her ülkenin hayat şartları ve doktorları işe alım süreçleri birbirinden farklı. İngilizlerin, doktorluk mesleğine fazla talep göstermemesi nedeniyle İngiltere, Avrupa’da en fazla doktor açığının bulunduğu ülke konumunda. Dolayısıyla Birleşik Krallık’ta doktorluk yapmak özellikle yabancı doktorlar için gözde bir meslek.

Herhangi bir hastaneye gittiğinizde hemen tüm doktorların Asyalı, Ortadoğulu veya Afrikalı olduğunu görmek sizi şaşırtıyor. Oturduğum mahalledeki sağlık ocağında çalışan 6 doktorun sadece bir tanesi İngiliz.

İngiltere bir ada ülkesi olduğu için her tarafından merkezi şehirlere ulaşım kolay. Türkiye’den 3 saate ulaşılabilir olması Amerika’ya göre daha avantajlı kılıyor.

Burada hayat pahalı değil. Yeni mezun bir doktor ayda 40 saatlik bir çalışma ile yıllık net 37 bin sterlin kazanabiliyor. Tecrübe yılına ve fazla mesaiye göre bu rakam 100 bin sterlini geçebiliyor. Londra gibi büyük şehirler dışında aylık 500-750 sterline ev kiralanabiliyor. Bin sterline otomobil satın alınabiliyor.

Kariyerini İngiltere’ye taşımak isteyen tıp hekimleri için sunduğunuz programları anlatır mısınız?

6 aylık (AGMP Diploma) ve 1 yıllık (AGMP MSc) olmak üzere iki program var. Her iki program da temel olarak PLAB 1 ve PLAB 2 sınavlarına hazırlıyor. Bu programların ayırt edici özelliği, PLAB sınavlarını başarıyla geçen doktorları Birleşik Krallık’ta bir doktorluk işine yerleştirmesi. College of Medicine and Dentistry (CoMD) hem eğitim hem de işe yerleştirme süreci ile yakından ilgileniyor. Eğitim bitse bile doktor işe yerleşene kadar doktora verilen hizmet devam ediyor.

Tıp hekimleri 2 ayrı programdan, kendileri için en uygun olanın hangisi olduğunu nasıl belirleyebilir? İkisinde de doktorlar aynı pozisyonlarda çalışabiliyorlar mı?

Her 2 programı bitirenler ve PLAB sınavlarını geçenler, aynı iş ilanlarına başvurabilir. O açıdan aralarında bir fark yok.

Birleşik Krallık’ta uzun vadede akademik bir altyapı sahibi olmak isteyenler 1 yıllığı tercih edebilir. Çünkü 1 yıllık program PLAB sınavlarına hazırlamak ve işe yerleştirmek dışında Birleşik Krallık’taki sağlık sistemi ile ilgili daha geniş bilgilerin verildiği bir yüksek lisans (MSc) programı. Altı aylık program ise bir yüksek lisans programı değil sadece PLAB hazırlığı ve işe yerleştirme odaklı.

Bir yıllık program için istenen IELTS dil şartı ortalama 7, biraz yüksek. Altı aylıkta dil şartı ise daha düşük, Türkiye’den aldığınız 65 puan üzeri dil sınavı puanları yeterli.

Bir yıllık programa kabul alan kişiye Tier 4 vizesi veriliyor. Yani kendisiyle birlikte ailesine de otomatik vize veriliyor. Altı aylık programda, sadece kişiye özel 6 aylık öğrenci vizesi veriliyor.

Bir başka fark ise 1 yıllık eğitimin başından sonuna kadar okulda yüz yüze eğitime katılmak zorunda olunması. Altı aylık programın ise ilk 3 ayı online ve sonraki 3 ayı yüz yüze. Türkiye’de bir işte çalışmakta olup ayrılmak istemeyenler, genellikle 6 aylık programı tercih ediyor.

Programlara katılmak için İngiltere’de eğitim görmek gerekiyor. Eğitim ve yaşam maliyetleri ortalama olarak nedir?

Altı aylık eğitim 15 bin sterlin. Yaşam ve konaklama giderlerine 6 ay için 4-5 bin sterlin ayırmakta yarar var. Bir yıllık eğitim ise 30 bin sterlin. Bu fiyatlar, bir açıdan, kendini 1 yılda geri ödeyen bir yatırım olarak görülebilir.

Doktorlardan konu hakkında size en çok gelen sorulara değinmek ister misiniz?

Uzmanlığım geçerli olacak mı sorusu çok merak ediliyor. İngiltere’de GP (General Practicioner) olarak doktorluğa başladıktan sonra başka bir ülkede sahip olunan uzmanlık yılları belgelendiğinde, uzmanlık dallarına ikinci bir sınava gerek kalmadan geçiş mümkün. İngiltere’de uzman olmak için bir yarış söz konusu değil, dolayısıyla uzman olmak zor değil.

Bu program başladığından beri, doktorlar dışında sağlık çalışanları da çok arayıp soruyor. İngiltere’de diğer kademelerdeki sağlıkçılar için çalışma imkanı var mı?

Hemşireler, teknisyenler ve hastabakıcılar için çeşitli yeterlilik sınavları söz konusu. Araştırıldığında bu sınavlara nasıl girileceği görülebilir.

Röportaj: Elvan Genç (VYG)


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.