Dentiss Logo

“İlaç Üretimi Kesintisiz Devam Ediyor”

Mevsimsel koşullara bağlı hastalıklar nedeniyle üretim ivmesini daha da artıran ilaç endüstrisi, toplumun ilaca erişimi noktasında önemli adımlar atmaya devam ediyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası tarafından yapılan açıklamada, ‘vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak ölçüde ilaç üretiminin kesintisiz devam ettiği’ vurgulandı.
13.01.2023       14.53.52

Pandeminin zorlu koşullarında hastaların ilaca erişiminin kesintisiz sürmesi için gece gündüz çalışan Türk ilaç endüstrisi, bugün de yaşanan global tedarik zincirindeki tüm sorunlara rağmen artan mevsimsel hastalıkların yarattığı ilave talebi de karşılayacak şekilde üretimini artırarak sürdürüyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Savaş Malkoç konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Pandemi sebebiyle 2020 yılında başlayan ve halen tam olarak çözülemeyen küresel ticaret ve tedarik zincirindeki aksamaların yanı sıra emtia fiyatları ve üretim maliyetlerinde aşırı artışlar her sektör gibi endüstrimizi de çok ciddi bir yükün altına soktu. Ancak pandemi döneminde bile vatandaşlarımızı ilaçsız bırakmayan Türk ilaç endüstrisi bu zor dönemde de bu bilinçle üretimini tam kapasite devam ettirmektedir” dedi.

“Türk ilaç endüstrisinin üretim gücünden kimsenin şüphesi olmasın” diyen Malkoç, sözlerini “Uluslararası standartlardaki üretim tesislerimiz aralıksız şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Dünya standartlarındaki bu altyapımız sayesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi ülkemizin ilaç ihtiyacının yüzde 90’ını yurt içi üretimle karşılıyoruz. Kamu kurumlarımızın, sektörümüzün yetkinliğine ve gücüne olan inancı, bizim yatırımlarımız, insan kaynağımız, teknolojimiz ve deneyimimiz sayesinde Türk ilaç endüstrisi 2023’e de başarısıyla damga vuracak. Halihazırda piyasaya sunduğumuz ilaç miktarındaki artış, vatandaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak ölçekte” diyerek sürdürdü.

İlaca Erişim Sorunu Her Geçen Gün Hızla Azalmakta

Yaşanan aksaklıklara da değinen Savaş Malkoç, mevsimsel hastalıklar ve global tedarik sorunlarına işaret etti: “Bu dönemde ilaç tedariki konusunda hiçbir sorun olmadığını söylemek elbette doğru değil. Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde basına da yansıyan global tedarik zinciri sorunları var. Covid pandemisi sonrası bu sene çok ciddi boyutta artan mevsimsel hastalıkların yarattığı ilave talep nedeniyle özellikle soğuk algınlığı ilaçları ve antibiyotikler konusunda küresel boyutta ilaç yoklukları mevcut. Bununla birlikte, 100 yılı aşkın tarihe sahip Türk ilaç endüstrisi olarak, yaşadığımız tüm hammadde, ambalaj maddesi ve etkin madde tedarik sıkıntılarına rağmen, 7/24 tam kapasite ile vatandaşlarımızın ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir fedakârlıkla çalışıyor ve üretiyoruz. Endüstrimizin bu özverili çalışması ve Sağlık Bakanlığımızın aldığı önlemlerle ilaca erişim sorunu her geçen gün hızla azalmaktadır. Bu sayede, Avrupa’daki birçok ülke ile kıyaslandığında bu sorunun çok daha az hissedildiğini söylemek mümkündür”.

Malkoç, “Vatandaşlarımızın ilaca erişiminin istikrarlı şekilde güvenceye alınması için büyük zorluklarla oluşturduğumuz yerli ve milli ilaç endüstrisinin devletimizin tüm imkânlarıyla desteklenmesinin ne kadar hayati olduğunu anladığımız dönemlerden geçiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.