Dentiss Logo

İçme Suyunun Deflarasyonunda Yeni Bir Yöntem

Hindistanlı araştırmacılar tarafından içme suyunu florürden hızlı ve kolay bir biçimde arındıran şifalı bir bitkinin kullanıldığı yeni bir filtre sistemi geliştirildi. Bu buluştan özellikle, doğal yeraltı su florür düzeyi yüksek olan bölgelerde yaşayan nüfusun yararlanabileceklerine inanılıyor.
18.05.2013       12.59.00
Uluslararası Çevre Mühendisliği Dergisi'nin Mart sayısında yayınlanan çalışmada, araştırmacılar florür için bir biyo-karbon absorban geliştirmek amacıyla ve sudan toksik metallerin ekstraksiyon için test edilmiş ve yaygın olarak kullanılan Hindistan’da bulunan şifalı bir  bitki olan Tridax procumbens’in parçalarını kullanmışlardır.

Chennai’de bulunan Presidency Kolej’de kimyager olan Malairajan Singanan, bitki dokularının alüminyum iyonları ile yüklenmesiyle içinden sıcaklığı 27°C olan su geçerken flor iyonlarını absorbe edebilen güvenli bir karbon filtre oluşturulabildiğini açıkladı. İlk denemelerde, 2 gram kadar az miktarda biyo-karbon filtresi kullanılarak florürün yüzde 98'inin üç saat içinde çıkarılabildiğini belirtti.

Sanayileşmiş ülkelerin çoğunda içme suyuna florür eklenmesine rağmen, bazı ülkelerde florür düzeyleri Dünya Sağlık Örgütü tarafından güvenli olarak kabul edilen 1.5 mg/l seviyesini aştığından, uzmanlarca oldukça tartışılan bir konudur. Singanan; yeni filtrenin yeraltı su doğal florür düzeyleri yüksek olan Hindistan, Çin, Sri Lanka, İspanya, Hollanda, İtalya ve Meksika gibi bölgelerde deflorasyon için ucuz bir yol sağlayacağını umut ediyor.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.