Dentiss Logo

Fazla Gargara Kanser Nedeni

Avrupa genelinde yapılan bir araştırma, günde üç kereden fazla ağız çalkalama suyu kullanmanın kanser riskini artırdığına işaret ediyor.
01.05.2014       17.01.13
Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu'nun çalışması, ağız sağlığına özen gösterilmemesinin ve düzenli olarak diş kontrolleri yapılmamasının da kanser riskini artırabileceğini gösteriyor.

Sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve düşük sosyo-ekonomik statü, ağız ve gırtlak kanserinde yerleşik risk göstergesi olarak kabul ediliyor.

Araştırma kapsamında, 1962 kanser hastasının verileri incelendi ve dokuz Avrupa ülkesinde 1.993 kişinin durumları kıyaslandı.

Almanya'nın Bremen kentindeki Leibniz Önleme Araştırmaları ve Epidemiyoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmaya Glasgow Üniversitesi Diş Fakültesi de destek verdi.

'Hiç diş kalmasa bile'

Enstitünün Başkan Yardımcısı Prof. Wolfgang Ahrens, bulguların gerçekten önemli olduğunu söyledi, "Şimdiye kadar bu risk faktörlerinin ağız ve gırtlak kanserinde bilinen risklerden - sigara, alkol ve düşük sosyal statü- bağımsız olup olmadığını bilmiyorduk." dedi.

Prof. Ahrens, sonuçların önemli ince farklılıklar içerdiğini ve risk faktörlerinin birbiriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Protez kullananlar ve sürekli diş eti kanaması olanlar ağız sağlığı iyi olmayan kişiler arasında yer alıyor. Glasgow Üniversitesi'nden Dr. David Conway, "Protez kullanan ve ağzında hiç kendi dişi olmayan kişiler, artık diş doktoruna gitmeleri gerekmediğini düşünmemeliler" dedi.




Haber Kaynağı: www.bbc.co.uk/turkce/



 
 
 

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.