Dentiss Logo

FARKO'dan Dünyada Bir İlk

FARKO Dental’in sahibi Faruk Koç ile ilgiyle okuyacağınız bir röportaj yaptık; tasarımı ve imalatı kendisine ait olan ve dünyada benzeri olmayan havalı sistem tam otomatik kuron sökücü hakkında konuştuk.
19.07.2012       16.24.26
Faruk Bey, kendinizi ve FARKO’yu tanıtır mısınız?
Diş hekimliği sektöründe, 1977 yılında diş teknisyeni çırağı olarak çalışmaya başladım. Çıraklık ve kalfalık dönemimden sonra 2004 yılına kadar Antalya’da diş laboratuvarı olarak faaliyet gösterdim. 2004 yılından itibaren ise imalat sektörüne başladım.

Cihaz seri imalata hazırdı, tasarımı bana aitti; ama yine de benzerinin olup olmadığını araştırdım. Dünyada da benzerinin olmadığını öğrendim. Patentini aldım, sonra üretime 2004 yılında imalatına başladım. Farko Dental olarak imalat sektörüne başlamış oldum. Marka oluştururken Faruk Koç olan ismim ve soy ismimden FARKO markasını koydum.

Diş hekimlerine, patenti size ait olan çok farklı bir ürün sunuyorsunuz. ‘Havalı sistem tam otomatik kuron sökücü’ adlı ürünü tasarlama fikri nasıl doğdu? Ürünün özelliklerinden bahseder misiniz?
Diş teknisyenliği yaptığım dönemde kullandığım bazı makine ve el aletlerini kendim tasarlayıp, imalatını yapıp kullandım. Tasarladığım ve imal edip kullandığım makinelerin işlevi ve tasarımı bana aitti ve bir benzeri yoktu.

Dünyada da benzerlerinin olmadığını daha sonra öğrendim. Benim imalata meraklı olduğumu bilen, kendisi de diş hekimliği sektöründe imalatçı olan bir tanığım; bana piyasada mevcut köprü sökücülerin yetersiz olduğunu ve iyi bir köprü sökücüye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bunun üzerine iyi bir köprü sökücü için ar-ge çalışmasına başladım. 5–6 aylık çalışmamın sonucunda ilk örnek ürünü çıkarttım. Ürünün denemelerini, teknisyenliğini yaptığım diş hekimlerine kullanmaları için verdim ve kullanmakta tereddüt etmediler. Teknisyenlik deneyimimin olması ve dişin, kuronunun, köprünün özeliklerini biliyor olmam; kullanan hekimlerin cihaza güvenmelerini sağladı.

Cihazın diğer havalı köprü sökücülerden ayıran en önemli özelliği, dişe uyguladığı travmanın çok az bir seviyede olması. Ürünü tasarlarken dişe uyguladığı travmanın minimum düzeyde olması için, nasıl bir darbe uygulanırsa en az travma nasıl olur, diye düşünerek bu konu üzerinde yoğunlaştım. Cihazın darbe uygulayan kısmını, en az hasar verecek şekilde tasarladım.

Deneyen hekimler; cihazın çok başarılı olduğunu, mevcut sistemlerden çok farklı olduğunu, dişe çok az bir travma uyguladığını ve halatların köprü sökümündeki kırımların en az düzeyde olduğunu söylediler.

Kuron sökücü ürününüzü kullanan hekimlerden aldığınız geri bildirimler nasıl oluyor? Memnun kalma oranı nedir?
Cihazı piyasaya çıkardıktan sonra pek çok hekim tarafından tereddütlü bir yaklaşım oldu. Tanıtıma gittiğimiz hekimler almakta, kullanmakta tereddüt ettiler. Havalı kuron sökücülerin dişe fazla ve kontrolsüz bir güç uyguladığı yönünde inanca sahiplerdi. İlk iki yıl tanıtım ve satışında güçlük çektim. Tanıtım için gittiğimiz hekimlerin büyük bir çoğunluğu kullanmakta tereddüt ettiler. Tereddütlü de olsa kullanan hekimler sonradan vazgeçemedikleri bir cihaz olduğunu söylediler.

İlk yıllarda cihazı verdiğimiz her hekimi birkaç ay sonra arayıp cihazın performansı ile ilgili görüş ve önerilerini aldım. Kullanan hekimlerde %90 oranında memnuniyet vardı. Bir sonraki üretimlerde, daha önceden bu aldığım notlardaki önerileri cihaz üzerinde uyguladım. Cihaz yedi yıldır iki bine yakın hekim tarafından kullanılmasına rağmen kullanmakta tereddüt edenler de hala var.

Hekimlere sunduğunuz ‘bir aylık satın almadan deneme’ imkânını anlatır mısınız?
Fuarlarda veya tanıtım için gittiğimiz yerlerde diş hekimlerinde ‘cihazı satın alırım; ancak memnun olmasam ödediğim para boşa gider’ düşüncesi vardı. Ayrıca, cihazı birkaç hastada kullanayım ve memnun olursam satın alırım, diye teklifte bulunan hekimin fazlalığı bende yeni bir tanıtım kampanyası başlatma fikri oluşturdu.

Deneme amaçlı olarak sadece kargo ücretini ödeme koşulu ile isteyen hekimlerimize gönderdik ve bir ay kullandılar.  Bu kampanyanın çok fazla ilgi görmesi nedeniyle halen devam ettirmekteyiz.

Memnun olan hekimler; cihazı satın almak isterse alıyor, istemez ise ürünü geri gönderiyorlar. Bu kampanya çok takdir edildi. Hekimler, satın almadan önce nasıl bir cihaza ücret ödeyeceğini bilerek alıyor. Türkiye’de böyle bir kampanyayı uygulayan ilk firmalardan biri olduğumuzu düşünüyorum. Bu kampanya bizim cihazımıza güvenimize, hekimlerimizin de firmamıza olan güveninin artırmasına vesile olmuştur. Kampanya dolayısıyla satışlarımızda, bizim için önemli sayılabilecek oranda, %50 gibi bir artış oldu.

Ürününüzü yurt dışına da pazarlamayı düşünüyor musunuz?
Bazı belge eksiğimizden dolayı yurt dışına ve resmi kurum ihalelerine cihaz veremiyoruz; ancak bu eksiklerimizi tamamlamak için çalışmalarımızı başlattık. Belge eksiklerimizi en kısa sürede giderip yurt dışına da açılmayı planlıyoruz.

Farko Dental olarak kendimize vizyon olarak belirlediğimiz; tasarımı, patenti kendimize ait olan; yenilik içeren ürünlerin emin adımlarla ilerlemesi sürecektir.

Haber/Röportaj: Sesil KOCAR


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.