Dentiss Logo

Endodontide İlerlemek İsteyenler Sabırlı Olsunlar

İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, henüz ikinci senesinde. Fakültenin Endodonti AD. Başkanı Prof. Dr. Mehmet Baybora Kayahan, kadrolarını ve çalışmalarını anlattı. Prof. Dr. Kayahan, endodonti alanında ilerlemek isteyenlere, bu alanı sevmeyi ve sabırlı olmayı tavsiye ediyor.
28.06.2022       12.08.45

Genç bir Diş Hekimliği Fakültesi’ne sahipsiniz. Fakülteniz ne zaman kuruldu? Sahip olduğunuz fiziki imkanlar ve kadronuz hakkında neler söylemek istersiniz?

Fakültemizin ikinci senesindeyiz. Şu anda Diş Hekimliği Hastanemiz yapım aşamasında. Örnek bir hastane olacağına inanıyoruz. Bununla birlikte öğrencilerimiz şu anda Endodonti Anabilim Dalı derslerinde preklinik eğitimi almaktalar. Bu işi iyi öğrenmeleri adına elimizden geleni yaptığımız inancındayım.

Endodonti bölümünüzü anlatır mısınız?

Endodonti Anabilim Dalı olarak küçük ama efektif bir grubuz. Dört kişiyiz… Ben, değerli çalışma arkadaşlarım Dr. Öğr. Üyesi Vasfiye Işık, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Berkiten ve Dr. Öğr. Üyesi Naimenur Seven. Neden efektif dedim, örneğin bu sene Mardin’de düzenlenen endodonti kongresinde bütün arkadaşlarımın sözlü sunumları var.

Pandeminin diş hekimliğinde doğurduğu değişimi nasıl yorumluyorsunuz?

Endodonti için çok net, rubber-dam uygulamasının küllerinden doğması diyorum. Artık alana tamamen yayıldı. Pandemi diş hekiminin kendini koruması konusundaki farkındalığı artırdı. Bununla birlikte uzaktan eğitimin biraz daha zamana ve belki farklı metotlara ihtiyacı olduğunu gösterdi.

Endodontinin diş hekimliğindeki önemi konusunda görüşleriniz nelerdir?

Endodonti, diş hekimliğinde klinik pratiğin lokomotifi. Ağrıyla gelen hastaya, çözüm önerilerinde oldukça etkin bir role sahip. Açıkçası piyasa şartlarında kazancın ilk aşaması, hastanın size güveninde önemli bir adım. Bilim dalı olarak da yeniliklere açık. Dünya endodontisi konusunda bir fikir sahibi olan kişilerden biri olarak, Türk endodontisinin çok iyi bir konumda olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Endodontide en heyecan verici bulduğunuz gelişmeler nelerdir?

Magnifkasyonun ve görüntülemenin etkin kullanılması, her geçen gün daha da hayatımıza girmesi mutluluk verici. Buna ek olarak problemlerin çözünde artık rahatlıkla kullanabileceğimiz biyomateryallerin olması paha biçilmez.

Endodonti alanında ilerlemek isteyen genç diş hekimlerine neler tavsiye edersiniz?

Sevsinler ve sabırlı olsunlar. Endodonti kazanılmış yetenek. Zamanla ve doğru malzeme kullanımıyla iyi yapacaklarından emin olsunlar. Başta moral bozucudur ama zamanla sevilir.

Eklemek istedikleriniz?

Dergi olarak çok iyi işler yapıyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim.


Prof. Dr. Mehmet Baybora Kayahan

Dr. Mehmet Baybora Kayahan, 1995 yılında, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2000 yılında aynı fakültede Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı, Endodonti Bilim Dalı’nda Doktora eğitimini tamamladıktan sonra, Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda çalışmaya başladı. 2008 yılında Doçent unvanını aldı, 2014 yılında Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde Profesör olarak göreve başladı. 2014-2021 yılları arasında Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda çalıştı. 2021 yılından beri İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Endodonti Anabilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Mehmet Baybora Kayahan, halen Türk Endodonti Derneği Başkanı’dır. 2019-2021 yılları arasında Asya Pasifik Endodonti Konfederasyonu Başkanlığı da yapan Prof. Dr. Kayahan, 2020 yılında Uluslararası Endodonti Dernekleri Federasyonu’nda Eğitim Komisyonu Başkanlığı’na seçildi. Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok bilimsel yayını olan bilim insanı, birçok kongrede konferans ve kurslar vermiştir.


Röportaj: Elvan Genç (VYG)

Bu röportaj, Roots Dergisi’nin 28’inci sayısında yayınlanmıştır. E-dergiye buradan abone olabilirsiniz.

 


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.