Dentiss Logo

Dövizdeki Artış, Toplumun Diş Sağlığını Olumsuz Etkileyecek

İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO) Başkanı Ali Gürlek, 22 Kasım Dişhekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Döviz kurlarındaki artışın diş tedavilerindeki maliyetlere olumsuz etki ettiğini belirten Gürlek, kamudaki istifalara dikkat çekti.
25.11.2021       10.57.03

Türkiye’nin ilk diş hekimliği fakültesinin kuruluş tarihi olan 22 Kasım, her yıl Dişhekimliği Günü olarak kutlanıyor. İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO) Başkanı Ali Gürlek, 22 Kasım Dişhekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle açıklamalarda bulundu: “Dişhekimliği Günü, diş hekimleri için yılın en anlamlı günlerinden. Dişhekimliği Günü’nü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’nı kutlarken, pandeminin etkileri hala sürüyor ve geçen süreçte yitirdiğimiz 36 diş hekimi ve 4 yardımcı klinik personelin anıları bu tarihe acı bir gölge düşürüyor. Yaşamını toplumun sağaltılması yolunda feda eden tüm meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının anısı önünde saygıyla eğiliyoruz”.

Açıklamasında diş hekimlerinin gelecek kaygısına işaret eden Gürlek, gerçekleştirdikleri kamuoyu araştırmasının her 5 diş hekimden 4’ünün işiyle ilgili gelecek kaygısı yaşadığını gösterdiğini söylüyor. İDO Başkanı Ali Gürlek, döviz kurundaki artışa değinerek, Türkiye’de dövizdeki artış artık öngörülemez hale geldiğini ve artan maliyetlerin halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine erişimini olumsuz biçimde etkileyeceğini belirtti.

REKLAM

Gürlek, “İki yıl önce 22 Kasım 2019’da biz Ağız Diş Sağlığı Haftası’nı kutlarken, döviz kuru ABD doları bazında 5,69, Avro bazında ise 6,2 liraydı. Bugün ise bir dolar 11,2, bir Avro ise 12,5 lira düzeyinde. Yani iki kat artmış. Bir de bu artışa toplumun önemli bir kesiminin aldığı asgari ücret açısından bakarsak, durumun vehameti daha net anlaşılıyor. Buna göre 2019 Kasımında asgari ücret brüt olarak 2558 liraydı. Yani döviz bazında 450 dolar ve 412 avro tutarında. Bugün itibariyle ise asgari ücret brüt 3577 lira ve 319 dolar ve 286 avroya tekabül ediyor. Yani halkın gelirinde yüzde 25’in üzerinde bir azalma söz konusu.” dedikten sonra diş tedavilerinde kullanılan malzemelerin ithal ürünler olduğunu vurguladı.

Talebimiz, Tedavi Maliyetlerini Düşürecek Önlemler Alınması

“Diş hekimliğinde kullanılan ekipmanın, malzemelerin ve ilaçların neredeyse tamamı ithal ediliyor. Döviz kurundaki öngörülmesi artık imkansızlaşan bu artışlar toplumun ağız diş sağlığı hizmetlerinden yararlanmasını engelleyecek boyuta ulaşıyor.“ açıklamasında bulunan İDO Başkanı Ali Gürlek, bu olumsuz tabloyu önlemek adına “Talebimiz, devletin bu maliyetleri düşürecek önlemleri almasıdır. Öncelikle tedavi ücretlerindeki KDV’nin kaldırılması ya da yüzde 1 oranına indirilmesi, sarf malzemelerinden alınan KDV oranının da düşürülmesidir.“ dedi.

Meslektaşlarımız Emeklilik ve İstifa Kararları Almaya Başladı

Pandemi nedeniyle ağız diş sağlığı hizmetlerinin ertelenmesi, kamuda çalışan diş hekimlerinin uzun bir dönem boyunca filyasyonda görevlendirilmesi, kamunun sunduğu ağız diş sağlığı hizmetlerini ciddi oranda sekteye uğrattı. İstanbul’da, 1,5 yıl boyunca fedakarca yürüttükleri filyasyon görevlerinden Haziran 2021’de kurumlarına dönen diş hekimleri, kendilerini birikmiş hasta yoğunluğu içinde buldu.

İDO Başkanı Ali Gürlek, diş hekimlerinin istifalarına değinerek “Gelirinin büyük bir kısmını ek ödemelerin oluşturduğu kamuda çalışan diş hekimleri , düzenli ve net bir ücret alamıyor, çok düşük maaşlarla çalışmaktan ötürü ciddi motivasyon düşüklüğü yaşıyor. Pandemi koşullarında yüksek risk altında çalışan meslektaşlarımız, bu yüzden günden güne fakirleşmenin yarattığı moral bozukluğuyla son bir yılda emeklilik ve istifa kararları almaya başladı.“ değerlendirmesinde bulundu.

Gürlek, kamuya ait sağlık hizmet kurumlarında 17 yıldır uygulanan performansa bağlı ücretlendirmede yaşanan sistem sorunlarının, salgın döneminde iyice ortaya çıktığını belirttikten sonra “Önerimiz, bant tipi bu çalışmadan vazgeçilerek, koruyucu önleyici ağız diş sağlığını önceleyen sağlık politikalarının geliştirilmesidir. Pandemi koşulları bir fırsat olarak görülüp bu değişiklikler hayata geçirilebilir. Kamuda çalışan meslektaşlarımız için ek ödeme değil, insan onuruna yaraşır, emekliliğe yansıyan, güvenceli, eşit ve adil maaş artışı da ana taleplerimizdendir.“ dedi.

Haber: Elvan Genç (VYG)


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.