Dentiss Logo

DİŞSİAD’dan “Devlet-Üniversite-Sanayi” İş Birlikteliği Toplantısı

Diş malzemeleri sektöründeki akademisyenler ve sanayiciler IDEX 2016 öncesi Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi. Toplantıda “SİP” uygulamaları ve patent konuları masaya yatırıldı.
09.12.2015       14.40.11
Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD), sektörün tüm paydaşlarını Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile buluşturdu. Sağlık Bakanlığı-Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Yatırım Modelleri Daire Başkanı Züfer Arslan’ın yanı sıra DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Sönmez, Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Arıcı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan, KOSGEB İstanbul Boğaziçi Hizmet Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Arif Torun’un konuşmacı olduğu toplantıda diş malzemeleri sektöründe sanayi, kamu ve üniversite işbirliğinin önemi vurgulandı.

14-17 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlenecek IDEX 2016 - İstanbul Ağız - Diş Sağlığı Cihaz ve Malzemeleri Fuarı öncesi düzenlenen toplantıda, en çok cari açık veren sağlık sektörünün en büyük kalemlerinden olan diş malzemelerinde yerli üretimin önemine dikkat çekildi. Türkiye’de üretimi olmayan ürünlerin ve Sağlıkta İşbirliği Programı (SİP) kapsamına alınacak ürünlerin konuşulduğu toplantıda DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Sönmez, akademisyenler ve sektör temsilcileri, Sağlık Bakanlığı yetkililerine diş malzemeleri sektörü ile ilgili bilgi verdiler. Sektör temsilcileri, toplantıda, diş hekimliği sektöründe kullanılan operasyon mikroskopu, Nikel Titanyum kanal aleti gibi Türkiye’de üretimi olmayan ve katma değeri yüksek ürünlerin SİP kapsamına alınabileceği önerisinde bulundular.

Sektör İhtiyacı Olan Ürünü de İnovasyonu da Burada Bulacak

Namık Kemal Sönmez yaptığı konuşmada, “Burada gerçekleştirdiğimiz toplantı sektörümüzün yerli üretimini geliştirmek adına önemli bir adım oldu. Diş malzemeleri sektörünün tüm paydaşları ile bir arada hareket edeceğiz. Yerli üretimi olmayan ürünlerimizi SİP kapsamına sokmak için elimizden geleni yapacağız” dedi. IDEX 2016’ya dikkat çeken Sönmez, fuarın, bütün sektör temsilcilerinin bir araya geleceği ve kendilerini ifade edebileceği bir platforma dönüşeceğini söyledi.



“İDEX’te de yerli üretime dikkat çekeceğiz. Fuarda Türkiye’nin cari açık ve enflasyonunu en çok etkileyen sağlık sektörünün bir parçası olarak, SİP’in önemini tüm paydaşlarımıza anlatacağız” diyen Sönmez, ağız ve diş sağlığı alanında en son teknoloji ve ekipmanların sergileneceği fuarda, diş hekimlerinin muayene sırasında ihtiyaç duyacağı tüm teorik ve pratik bilgilerin sağlanacağını belirtti.

Sönmez, amaçlarının fuarın kültür ve kalitesini artırmak olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Sektör, ihtiyacı olan ürünleri de inovasyonu da burada bulacak. Ziyaretçilerimize misafirperverliğimizi de ispatlamak istiyoruz. Fuar boyunca açık büfe kahvaltı ikramımız olacak. Sembolümüz olan ‘yeşil elma’  ziyaretçilere sınırsız olarak dağıtılacak. Boğaziçi Caz Korosu da fuarda konser verecek”

Almanya, Türkiye’nin Yan Sanayisini Kullanmak İstiyor

Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Yatırım Modelleri Daire Başkanı Züfer Arslan da büyük ihaleler nedeniyle ülkenin döviz dengesinin bozulmaması, ülke sanayisinin gelişmesi, teknoloji transferinin sağlanması ve dış pazarlara açılımı kolaylaştırma amaçlarına hizmet eden sistem olarak bilinen offsete dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Offset uygulamalarının ana nedenlerinden birisi de rekabete tam olarak açık olmayan pazarlara girişi kolaylaştırmak ve ticaret dengesi sağlamaktır. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de Offset sitemini uygulayan ilk bakanlıktır. Türkiye’nin çok iyi bir alt yapısı var. Bunu sunmak istiyoruz. Almanya, Türkiye’nin yan sanayisini kullanmak istiyor.”



Sağlıkta yapılan SİP çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Arslan, “Katma değeri yüksek ileri teknolojisi ile Türkiye’nin ihtiyacına cevap verebilecek yan sanayinin gelişmesine ve sürdürülebilir olmasına katkı sunacak ürünlerde SİP yapıyoruz. Sistemde ürüne karar verildikten sonra üretim yapabilecek yeterlilikteki firmaları belirliyoruz ve sektörlerin ihtiyaç duyduğunda başvurulabileceği veri envanteri oluşturuyoruz. Türkiye’nin cari açık ve enflasyonunu en çok etkileyen sağlık, ulaştırma, enerji gibi alanlarda SİP adı altında uygulamalar başlayacak. Özellikle yurt dışına bağımlı olduğumuz sektörlere yöneliyoruz.” dedi.

Züfer Arslan, toplantıya katılan sektör paydaşlarına seslenerek, şunları söyledi: “Burada öneride bulunduğunuz projelerinizin fizibilitesini yapın ve bize çalışmalarınızın öncelikli olduğunu ispatlayın. İhaleye konu edecek ürününüzün ihale bedelinin 10 milyon doların üzerinde olması gerekiyor. Toplam alım miktarının 10 milyon doların üzerine tekabül etmiyorsa Offset kapsamına alamıyoruz. Dolaylı Offset kapsamında laboratuvar ihtiyacınızı ve inovatif işbirliği konusunda projenizi sunabilirsiniz. Projenize sektörün ihtiyacı varsa, hayata geçirilir. Burada gelirle ilgili herhangi bir limit yok” dedi.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Arıcı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan, üniversite sanayici işbirliği ve üretim politikaları üzerine konuşmalarını yaptılar.



Prof. Arıcı, işbirliğinin inovasyon sürecinde şart olduğunu, üniversitenin yaptığı bir araştırmayı ticari ürüne dönüştürecek olanın sanayici olduğunu, devletin de işbirliğinin oluşup olgunlaşması için ağ oluşturması ve destek vermesi gerekliliğinden bahsederken Prof. Orhan, inovasyon politikasının oturmasında araştırmacı, patent vekili, hukukçu, sanayici ve pazarlamacının aynı masada bulunmasının önemine değinerek Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, KOSGEB ve kreditör finans kurum ve kuruluşlarının “önce inovasyon” demesi gerektiğini belirtti.



Toplantının sonunda sunumunu gerçekleştiren KOSGEB İstanbul Boğaziçi Hizmet Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Arif Torun, KOSGEB desteklerinden bahsederek üretim desteği kapsamında kobilere ellerinden geldiğince destek oldukları söyledi. Torun, teminatlandırma sorunlarını da Kredi Garanti Fonu ile aştıklarını belirtti.





Haber:
Serap Öztürk (PR Basın), Elif Taman (VYG)
Fotoğraf: Serap Öztürk

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.