Dentiss Logo

Dişlerine İyi Bakanlar Kalbini Koruyor

European Journal of Preventive Cardiology isimli dergide yayınlanan bilimsel bir araştırma, dişlerini günde 3 kez fırçalayanların kalp yetmezliği riskini yüzde 12 düşürdüğünü söylüyor.
24.12.2019       12.53.50
Kötü ağız hijyeninin vücutta iltihaplanmaya, diş ve diş etlerindeki bakterilerin kan dolaşımına karışmasına neden olduğunu gösteren araştırmalar vardı. Güney Koreli bilim insanlarının Kore Ewha Womans Üniversitesi'nde yaptığı bir çalışma, düşük ağız hijyeni ile kalp yetmezliği ve atriyal fibrilasyon arasında ilişki olduğu ortaya çıkardı.
 
Çalışmada, Kore Ulusal Sağlık Sistemi kapsamındaki, 40-79 yaşlarındaki 161 bin 286 katılımcının 10 yıllık sağlık bilgileri incelendi. Laboratuvar testlerinden hastalıklara, yaşam tarzından ağız hijyeni alışkanlıklarına kadar pek çok bilgi tarandı. Araştırmada katılımcıların yaklaşık olarak yüzde 5’inde kalp yetmezliği ve yaklaşık yüzde 3’ünde atriyal fibrilasyon tespit edildi.
 
Araştırmanın kıdemli yazarı Dr. Tae-Jin Song, analizin nedenselliği kanıtlamadığını ama uzun süre ve geniş bir katılımcı kitlesiyle çalışmanın bulgularını güçlendirdiğini söylüyor. Buna göre günde 3 kez ve daha fazla kez dişleri fırçalamak kalp yetmezliği riskini yüzde 12 azaltıyor. 

Haber: Elvan Genç (VYG)

Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.