Dentiss Logo

Diş Tedavilerinde Covid-19 Riski Hakkında Yeni Araştırma

Ohio Eyalet Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, diş tedavileri sırasında oluşan aerosollerdeki mikroorganizmaların kaynağının, hastanın tükürüğü olmadığını söylüyor. Araştırmacılar, diş temizletme gibi bir işlemin, bulaş ihtimali açısından diş kliniğinde bir bardak su içmekten daha riskli olmadığı görüşünde.
26.05.2021       16.33.48

Diş tedavileri sırasında oluşan aerosol, solunum yoluyla bulaşan SARS-CoV-2 açısından önemli bir korkuya neden oluyor. Ohio Eyalet Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı yeni bir çalışma, dental aerosollerde SARS-CoV-2 ve diğer mikroorganizmaların kaynaklarına yoğunlaştı.

Journal of Dental Research’de yayınlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, bir dizi diş prosedürü sırasında, personelden, ekipmandan ve aerosollerin ulaştığı diğer yüzeylerden örnekler topladı. Araştırmacılar, bu örneklerde tespit edilen organizmaların genetik yapısını analiz ederek, tükürükte değil, sulama araçlarından elde edilen sulu çözeltinin, sıçrayan ve hastaların ağzından çıkan herhangi bir bakteri veya virüsün ana kaynağı olduğunu belirlediler.

Önceki araştırmalar, dental prosedür aerosollerinin tedavi ekibine ve hastanın göğsüne düşme eğiliminde olduğunu ve 11 fit kadar uzağa gidebildiğini gösteriyordu. Ancak çalışmalar, yalnızca bakterilerin var olduğunu buldu, organizmaları nadiren tespit ettiler ve nereden geldiklerini asla belirleyemediler. Tükürük, uzun süredir tahmin edilen kaynaktı.

REKLAM

Yeni çalışmada, asemptomatik hastaların tükürüğünde düşük seviyelerde SARS-CoV-2 virüsü tespit edildiğinde bile, prosedürleri sırasında üretilen aerosoller, koronavirüs belirtisi göstermedi. Makalenin baş yazarı olan periodontoloji profesörü Purnima Kumar, "Dişlerinizi temizlettirmek, COVID-19 enfeksiyonu riskinizi diş hekiminin muayenehanesinden bir bardak su içmekten daha fazla artırmaz" diyor. Profesör, bakterilerin orada olmasına neden olan şeyin tükürük olmadığını belirttikten sonra "Bu virüsün aerosol yoluyla yayıldığı ve diş hekimliği muayenehanesinde konuşma, öksürme veya hapşırma hala yüksek bir hastalık bulaşma riski taşıyabileceği gerçeğini gözden kaçırmamalıyız" diyerek görüşlerini bildiriyor.

Haber: Elvan Genç (VYG)


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.