Dentiss Logo

Diş Kök Hücresi ile Felç Tedavisi

Avustralya Adelaide Üniversitesi'ndeki bilim adamları, dişten elde ettikleri kök hücrelerin beyin hücreleri ile benzerlik gösterdiğini bu sayede felç tedavisinde bu hücrelerin kullanılabileceğinin açıklamasını yaptılar.
21.05.2014       09.49.19
Adelaide Üniversitesi'nden Kök Hücre Araştırma ve Terapi merkezindeki araştırmacılar pulpa kullanarak araştırmalarını yürütüyorlar. Dr Kylie Ellis tarafından yürütülen pre-klinik çalışmalardan elde edilen veriler felç sonrası nörolojik iyileşmede başarılı sonuçlar göstermeye başladı.

Dr. Ellis binlerce felç hastası için geçerli olan tedavi seçeneklerinin kısıtlı olduğunu belirterek bu çalışmanın önemine dikkat çekiyor. Felç tedavisinde ilaç kullanmanın mümkün olduğunu ancak hasta ve hasta yakınlarının felç geçirdikten sonra bu yardımı hemen alamadıklarını belirten Ellis, dişlerdeki kök hücrelere ulaşarak felç tedavisine yardım edilebileceğinin yakın zamanda mümkün olacağını söyledi.

KİŞİYE ÖZEL BEYİN TEDAVİSİ YAPILABİLİR

Laboratuvarda bir model üzerinde çalışan Dr. Ellis ve ekibi, beyin benzeri hücrelerin nöronlar içerisinde tam olarak büyümesinin henüz gerçekleşmediğini ancak zaman ve doğru koşullar ile kök hücrelerin gelişeceğine inandıklarını belirtti.

Bu çalışmaların felç tedavisinin ötesinde beyinde oluşan diğer yaygın hastalıkları önlemek için de potansiyel bir keşif olacağını söyleyen ekip, laboratuvarda yeni pulpalar deneyerek çalışmalarına devam ediyorlar.

Araştırmacılar ayrıca, yapılan diğer kök hücre çalışmalarının bipolar bozukluk için ilk kök hücre modeli olacağı ve yeni tedavilere yol açabileceği görüşündeler.




YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.