Dentiss Logo

Diş Hekimlerinin Verdiği Kovid 19 İlaçlarının Sorumluluğu Kimde?

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç, filyasyon çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, ekiplerde uzman hekim bulunması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Ataç, diş hekimleri tarafından hastaya verilen ilaç, etkileşime girip bir sorun yaşanırsa bunun sorumlusu kim olacak?" diye soruyor.
18.08.2020       13.03.17

TDB Genel Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç, pandemi ile mücadelede filyasyonda görevli diş hekimlerine Kovid 19 ilacı verme yetkisi tanınması hakkında Aydınlık Gazetesi’nden Özlem Konur Usta’nın sorularını yanıtladı. Sağlık Bakanlığı’nın Kovid-19 rehberi güncellendi. İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nden gönderilen genelgede ağır vakalar dışındaki hastaların test ve tedavilerinin evde yapılacağı bildirildi. Filyasyon ekiplerine uzman hekimin sorumluluğu altında tedavi için ilaç verme yetkisi tanındı. TDB Genel Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç, filyasyon ekiplerinin yüzde 80’inin diş hekimlerinden oluştuğunu belirtiyor. Ataç, “Uzman hekimin varlığı kağıt üstünde kalıyor. Hastaya verilen ilaç etkileşime girip bir sorun yaşanırsa bunun sorumlusu kim olacak?" diye soruyor.

Genelgede, “Filyasyon ekipleri hekim, diş hekimi, yardımcı sağlık personeli (ebe, hemşire, sağlık memuru, ATT), tıbbi teknolog, diyetisyen, psikolog ve ihtiyaç halinde ilçedeki diğer personelden oluşturulacaktır. Ekip üyeleri, hangi branş ve kadroda olursa olsun bu işlemleri yapmakla görevli ve yetkilidir” ifadeleri yer alıyor. Prof. Dr. Ataç, filyasyon ekiplerinde uzman hekim bulunması koşulunun kağıt üstünde kaldığını söyledi. Genelgede ayrıca “Evde ilaç tedavisine başlama ve hasta/temaslıların süreç yönetimi ‘filyasyon algoritması’nda belirtildiği gibi uygulanacak olup bütün bu işlemler filyasyon ekiplerine koordinatör olarak görevlendirilen uzman hekimler sorumluluğunda takip edilecek ve yönlendirilecektir” ifadesi de dikkat çekti.

Prof. Dr. Ataç, diş hekimlerine Kovid-19 ilacı verme yetkisi tanınmasını eleştirdi. “Daha önce Sağlık Bakanlığı diş hekimlerine ilaç yazamazsınız, demiş ve sınırlandırma yapmıştı. Bu doğru bir karardı. Şimdi, bu ilacı diş hekimi olarak ben yazayım ama hastanın karaciğer gibi diyabet gibi altta yatan hastalıkları varsa ve ilaç nedeniyle hastanın durumu ağırlaşırsa bunun sorumlusu kim olacak? Bu ülkenin diş hekimleri olarak bu savaşta bize düşen görevi seve seve yaparız. Ancak diş tedavisine ulaşmayı engelleyen bir düzen düşünülmemeli, doktor arkadaşlarımız da filyasyonda görevlendirilmeli” dedi.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi


Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.