Dentiss Logo

Diş Hekimleri için İngiltere’de Yaşam Rehberi

Yeni mezunlar ya da tecrübeli diş hekimleri, yalnız başına gidecekler veya ailesi ile göç edecek olanlar… Herkesin hikayesi farklı. Knighstbridge Academy’nin diş hekimleri için sunduğu İngiltere Dental Kariyer Yolculuğu programı, her katılımcı için özel olarak tasarlanıyor. Bu süreçte diş hekimlerine danışmanlık yapan Dr. H. Hakan Yıldırım’a merak edilenleri sorduk.
14.04.2022       12.31.12

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Lisans eğitimimi İşletme, yüksek lisans ve doktora eğitimimi Pazarlama alanında aldım. Almanya’daki 3 yıllık profesyonel yaşamım haricinde 15 yıldır İngiltere’de yaşıyorum. Burada İngiltere’de iş yapmak, yatırım yapmak ve çalışmak isteyenlere danışmanlık yapıyorum. Bu bağlamda VESTA ve Knighstbridge Academy ile birlikte olarak diş ve tıp hekimlerinin İngiltere’de çalışmalarını sağlayacak süreçlerinde onlara yol arkadaşlığı ediyorum.

Diş hekimleri pek çok ülkedeki yaşam ve çalışma koşullarını araştırıyor. İngiltere’yi tercih etme sebepleri neler oluyor?

İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla birlikte Avrupalı ve Avrupa’dan diplomalı bir çok hekim ülkesine döndü. Bu hem İngiltere’deki oturum izni şartlarıyla hem de diploma denklikleriyle ilgili sebeplerden kaynaklandı. Bu sebepler ülkedeki hekim ihtiyacını artırıyor.

İngiltere farklı milletlerden insanların bir arada olduğu bir ülke. Londra’da yaşayanların yüzde 60’ı İngiliz değil. Bu da dışarıdan gelenler için çok rahat bir yaşama ortamı sağlıyor. Ayrıca ülkenin kendi sosyal imkanları ve yaşam alanları hem bireysel hem de aile olarak refah sağlıyor. Diş hekimleri ve tıp hekimleri, profesyonel çalışanlar arasında en çok kazanan gruba giriyor. Ayrıca çalışma saatleri ve bakılan hasta sayısı da oldukça az.

Diş hekimlerinin İngiltere’de çalışmaları için denklik almaları şart mı?

İngiltere’de hekimlik yapabilmeleri için teorik ve pratik sınavları geçmeleri gerekiyor. Fakat dental terapist olmak için herhangi bir sınav gerekmiyor. Burada da hekimlerin aldıkları eğitimleri İngiltere’de onaylattıkları bir başvuru sürecinden geçmeleri gerekiyor. Bu başvuru onaylandıktan sonra dental terapist olarak başlayabilirler.

Dental Terapistler hangi uygulamaları yapabiliyor?

Dental terapistliğin Türkiye’de tam karşılığı olmadığı için karşılaştıramıyoruz. Özetle hastaya müdahale etme hakkına sahipler, ölçüm, temizleme, beyazlatma, x-ray gibi bir çok müdahale ve muayeneyi yapabiliyorlar. Cerrahi müdahaleler yapamıyorlar.

Diş hekimlerine kariyerlerini İngiltere’ye taşımalarına imkan veren programlarınızı anlatır mısınız?

Diş hekimleri için İngiltere’de dental terapist olmak için gerekli başvuru sürecinin tümüne hazırlanmayı kapsayan, Ulster University ve College of Medicine and Dentistry ile birlikte geliştirdiğimiz ve uyguladığımız Dental Terapistlik Hazırlık Programı'nı sunuyoruz.

Ayrıca diş hekimliği denkliği alabilmek için gerekli ORE sınavlarına hazırlanmayı sağlayan İngiltere’de bir Master programımız var.

Dental terapistlik programı ne kadar sürüyor?

Program toplam 13 tam gün sürüyor. Bunun 9 günü online, 4 günü de İstanbul’da pratik eğitim şeklinde oluyor. Çalışma süresi biraz da hekimlerimizin kendi hazırlık sürelerine kalmış. Bu eğitimlerden sonraki hazırlık sürecinin tümünde birlikte hareket ediyoruz ve 3-4 ay içinde tüm dosyalarını tamamlamış oluyorlar.

Herkesin hikayesi farklı. Size ulaşan diş hekimlerinin yaşam senaryoları ve genel olarak İngiltere’de çalışmaya başlayabilmeleri için izleyebilecekleri yollar nelerdir?

Biz hemen her alternatif için yol haritaları hazırladık. Türkiye’de dental terapistlik onayını aldıktan sonra gidebilirler; yüksek lisans için İngiltere’ye gidip, orada hem terapistlik, hem de hekimlik için hazırlanabilirler. Bu arada farklı oturum ve vize türleri var, onlar üzerinden gidip hazırlığı İngiltere’de de yapabilirler. Ayrıca eşleriyle gitmek isteyenler için de belirtmek isterim; İngiltere’ye ister bu eğitimler, ister de çalışmak için gidilsin, hem eşlerini hem de 18 yaşından küçük çocuklarını götürebilirler. Ayrıca onların da tam zamanlı çalışma izni olacaktır.

İngiltere’de yaşamanın maliyetleri ve Dental Terapist olarak elde edilebilecek kazançlardan ortalama olarak bahsedebilir misiniz?

Diş hekimleri çalışanlar arasında yüksek gelir grubuna girer. Elbette belli bir gelir tutarı belirtmek imkansız. Çünkü bu anlaşmaya, tecrübeye, hasta sayısına ve birçok etkene bağlı. Bununla birlikte genelde dental terapistlerin aylık gelirleri 3-4 bin sterlin aralığından başlar. Diş hekimlerinden yıllık geliri 10 bin sterlini bulanlar da olabiliyor. Bu aradaki bandı düşünebiliriz. Bu gelir de bir ailenin çok rahat yaşayabileceği bir tutar.

Diş hekimlerinin size en çok sorduğu sorulara değinmek ister misiniz?

İş bulma imkanı çok gelen bir soru. İngiltere’de büyük bir hekim ve dental terapist açığı var. Bizim genel hesaplamalarımıza göre önümüzdeki yıllarda da bu açığın kapanması çok zor. Ben de İngiltere’de yaşayan birisi olarak randevu tarihlerinden de bunu çok rahat anlayabiliyorum. Bu yüzden, iş bulma sıkıntısı olmayacaktır.

Irkçılık da sorulan sorulardan birisi. Röportajın başında da kısaca belirttiğim gibi burası çok farklı milletlerden insanların bir arada yaşadığı ve bunu yaşamın her alanında özümsemiş bir ülke. Ayrıca, her türlü ayrımcılık büyük bir suç teşkil ediyor.

İngiltere’de hekimlik veya dental terapistliği biz bir yolculuk olarak tanımlıyoruz. Öncelikle bu yolculuğa çıkmaya iyi karar vermek, ardından güzel bir hazırlık yapmak gerekiyor. Her yolculukta olduğu gibi keyifli, zor ve yorucu tarafları da var. Bu karar herkesin kendi kişisel kararı. Bize düşen bu kararı verenlere yoldaşlık etmek ve bundan büyük keyif alıyor, elimizden geleni de yapıyoruz.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

PERİ NACAR
22.06.2023 15.48.27

Merhaba, sizinle bağlantı kurmak istiyorum. tlf num : 532 6461202 dönüş yaparsanız çok sevinirim. Sevgiler...

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.