Dentiss Logo

Diş Eti Hastalıkları, Kovid-19’a Bağlı Solunum Komplikasyonlarını Artırabilir

Dişlerdeki çürük, enfeksiyon ve rahatsızlıklar, organlarımızın sağlığı ile yakından ilişkilidir. Alzheimer ve kalp sağlığı hakkındaki araştırmalar, dişlere iyi bakmanın ne kadar önemli olduğunun birer kanıtı. Son olarak yayınlanan bir çalışma, diş eti hastalıkları ile Kovid-19’a bağlı solunum komplikasyonlarının ilişkisine işaret ediyor.
02.09.2020       18.11.50
Dr. Shervin Molayem tarafından yürütülen ve California Dental Association Journal'da yayınlanan bir araştırmada, periodontal hastalıklar ile Kovid-19’a bağlı solunum komplikasyonları arasındaki ilişki ele alındı (1). Çalışmada, diş eti hastalıklarının varlığında, koronavirüsün etkisinin daha şiddetli olduğu öne sürülüyor. Diş etlerindeki bakterilerin vücutta dolaşarak IL-6 proteinini yaydığına ve yüksek IL-6 seviyeleri ile solunum yetmezliği ilişkisine dikkat çekilen çalışmada, bu durumun solunum komplikasyonları için riski 22 kat artırdığı vurgulanıyor. Bu da daha yüksek ölüm riski demek!
 

Çalışmada, diş eti hastalıklarının neden olduğu iltihaplanma süreçlerinin akciğerler üzerinde Kovid-19 semptomlarını şiddetlendiren bir zincirleme etki doğurduğu vurgulanıyor. Ağız hastalıkları ve ağızda bulunan bakterilerin Kovid-19’a bağlı komplikasyonlara yatkınlığı artırabileceğini söyleyen araştırmaya göre diş tedavileri ve ağız hijyeni, şimdi her zamankinden daha önemli.


Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.